U četvrtak slijedi novo smanjenje kamatnih stopa u eurozoni?

featured image

8. ruj 2024. 15:23

Nakon prve runde u lipnju, tržište očekuje novo smanjivanje referentnih kamatnih stopa u eurozoni, a u četvrtak 12. rujna se u Frankfurtu održava iduća sjednica Upravnog vijeća Europske središnje banke kada bi se ta odluka mogla donijeti

Na tržištu se očekuje daljnje smanjivanje referentnih kamatnih stopa u eurozoni, nakon prve runde obavljene u lipnju, a kako je pisao Euronews, takav razvoj se čini još vjerojatnijim nakon što su u petak objavljeni podaci Eurostata o kretanju BDP-a eurozone u drugom tromjesečju – rast od 0,2 posto, što je smanjenje u odnosu na ranije prognoziranih 0,3 posto.  

„Ti podaci signaliziraju usporavanje tempa rasta u usporedbi s prvim tromjesečjem, kad su i eurozona i EU u cjelini rasli 0,3 posto”, navodi Euronews. Na godišnjoj razini, BDP je u eurozoni rastao 0,6 posto, a u EU 0,8 posto u drugom tromjesečju, pri čemu među državama članicama vlada velika raznolikost.

Njemačko gospodarstvo se, gledano u odnosu na prethodno tromjesečje, smanjilo za 0,1 posto, dok su Italija i Francuska zabilježile skromni rast od 0,2 posto, a Španjolska 0,8 posto.

Inflacija u eurozoni se smanjuje

S druge strane, gotovo svi podaci pokazuju da inflacija u eurozoni postupno popušta. U kolovozu je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,2 posto, dok je u srpnju bila 2,6 posto.

Što će se u eurozoni krajem ljeta događati s kamatnim stopama znat će se već u četvrtak 12. rujna, kada se u Frankfurtu održava iduća sjednica Upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB).

“Dosadašnji podaci potvrđuju smjer našeg putovanja i nadam se da će nam omogućiti da i dalje budemo manje restriktivni”, odgovorio je Piero Cipollone, član Izvršnog odbora ECB-a, na pitanje Le Mondea o vjerojatnosti smanjenja kamatnih stopa na sjednici 12. rujna.

“Restriktivne kamate dok treba”

Na sastanku 18. srpnja je Upravno vijeće ECB-a odlučilo da će tri ključne kamatne stope ostati nepromijenjene. Tada su objavili da se zalažu za skori povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 posto te da će ključne kamatne stope ostati „dovoljno restriktivne onoliko dugo koliko bude potrebno za postizanje tog cilja“. Odluke će i dalje donositi, kažu, na osnovu ocjene inflacijskih izgleda na temelju novih gospodarskih i financijskih podataka te dinamici temeljne inflacije i jačini transmisije monetarne politike.

Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja sada iznosi 4,25 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,50 posto, a kamatna stopa na novčani depozit 3,75 posto.

Na tržištima se procjenjuju da postoje 90-postotni izgledi za smanjenje kamatne stope ECB-a na depozite za 0,25 postotnih bodova, na 3,5 posto u rujnu, te se očekuje još barem jedan takav potez prije kraja godine, prenijela je Hina u nedjelju.