Ukrajina više nema dovoljno modernih vozila za svoje nove brigade

Aktualno Forbes 12. ruj 2024. 10:03
featured image

12. ruj 2024. 10:03

Prošle jeseni, na samom početku posljednje ruske ofenzive na istoku Ukrajine, ukrajinska vojska počela je osnivati prvu od ukupno 11 novih brigada. Zajedno te brigade čine 10-postotno proširenje ukrajinskih kopnenih snaga.

U teoriji bi te brigade nakon šestomjesečne obuke trebale biti poslane na frontu u Ukrajini braniti istok, držati liniju na nešto mirnijem jugu i napadati na sjeveru.

U praksi, brigadama očajnički nedostaje modernog naoružanja. To bi mogao postati ozbiljan problem za Ukrajince u trenutku kada nove, ali slabo opremljene brigade mijenjaju one starije, ali bolje opremljene, koje su se u nekim slučajevima borile 18 mjeseci bez prestanka.

“Još uvijek se ne zna gdje će Ukrajina pronaći dovoljno mehanizirane opreme da naoruža te jedinice,” rečeno je krajem prošle godine iz kolektiva Militaryland koji prati promjene u strukturi ukrajinskih snaga. “Već sada nemaju dovoljno pješačkih borbenih vozila.”

Primjer 154. mehanizirane brigade

Jedna od novih brigada, 154. mehanizirana, dobar je primjer. Fotografije te brigade na obuci – možda u Ukrajini, možda u kampu NATO-a u Češkoj – nude uvid u opremu brigade.

Tu su borbena vozila BMP-1 iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Vozila BRDM-2, također iz 60-ih. Francuska vozila za prijevoz trupa iz 70-ih. Vozila iz SAD-a M-1117 iz devedesetih. Ova brigada uglavnom ima starija i lakša vozila, od kojih nijedno nema oklop deblji od 33 milimetra – taman dovoljno da zaštiti trupe od strojnica.

Moguće je da brigada ima i teža vozila – 60 godina stare tenkove T-62 koje su ukrajinske trupe zaplijenile u velikim količinama nakon što su ih Rusi napustili. Jednako tako je moguće kako ti tenkovi, viđeni u centrima gdje se obučavala 154. brigada, zapravo pripadaju voditeljima obuke, a ne samoj brigadi.

Tenk T-62 / FOTO: 154. mehanizirana brigada via FORBES

Ipak, ako 154. brigada zaista upravlja ovim tenkovima, to je zabrinjavajuć znak za vojsku koja inače na raspolaganju ima relativno modernije verzije T-64 i T-72, kao i – u mnogo manjim brojkama – donirane tenkove Challenger 2, M-1, Leopard 1 i Leopard 2.

Ruska vojska trpjela je ismijavanje zbog izvlačenja prastarih tenkova T-62 iz skladišta kako bi zamijenila tisuće tenkova izgubljenih u Ukrajini. Nije ništa manje sramotno da bi Ukrajinci sada trebali ići u borbe u tim dinosaurima.

Ne pomaže ni da su donacije oklopnih vozila iz savezničkih zemalja značajno usporile nakon vrhunca uoči početka ukrajinske protuofenzive na ljeto prošle godine. To usporavanje glavni je razlog zašto se nove brigade formiraju bez velikog broja modernih vozila, kaže general Oleksandr Sirskij, glavni zapovjednik ukrajinske vojske.

Rusi su još uvijek bolje opremljeni

“Planirana isporuka naoružanja i opreme omogućila bi nam da nove brigade, koje su već formirane ili se formiraju, pošaljemo u službu što je prije moguće,” rekao je Sirskij. “Naravno, to bi imalo utjecaj na naše ukupne kapacitete.”

Budimo jasni, i Rusi imaju problema s pronalaženjem dovoljnog broja modernih vozila za novoosnovane brigade. Kremlj sve više jedinica oprema civilnim vozilima, među kojima su i motocikli i golf-kolica.

Ipak, čak i s tim motociklima i kolicima Rusi su još uvijek bolje opremljeni od Ukrajinaca – i brojčano nadmoćni. Sirskij kaže kako bi njegove snage mogle poništiti tu brojčanu prednost “fokusom na tehnološki napredno oružje.”

Ali 60-godišnje vozilo BMP-1, glavno vozilo najnovijih ukrajinskih brigada, ne spada u tehnološki napredno oružje.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
(Prevela: Nataša Belančić)