Reagiranje tvrtke Radnik na istup direktora Karašice-Vučice

Aktualno Forbes Hrvatska 12. ruj 2024. 12:31
featured image

12. ruj 2024. 12:31

Nakon što je objavljeno da Radnik, poznata građevinska tvrtka iz Križevaca koju predvodi jedan od najjačih hrvatskih poduzetnika Mirko Habijanec, namjerava preuzeti dvije tvrtke: Karašica-Vučica iz Donjeg Miholjca i Vodoprivredu Karlovac, iz tvrtke Karašica-Vučica objavili su da situaciju smatraju nezakonitom, no, na to je reagirala tvrtka Radnik

Nakon što je Forbes Hrvatska objavio tekst pod naslovom „Građevinska tvrtka u vlasništvu velikog donatora HDZ-a se širi: Radnik preuzima još dvije tvrtke“, koji je utemeljen na objavi teksta na portalu Danica.hr, iz tvrtke Karašica-Vučica d.d. za vodno gospodarstvo i graditeljstvo javili su se s reakcijom u kojoj tvrde da se radi o jednostranom potezu Radnika koji nije utemeljen na zakonskim rješenjima, te da je protivan Statutu tvrtke.

No, iz tvrtke Radnik je stiglo reagiranje u kojem ističu da smatraju da je direktor Karašice-Vučice u krivu, a da je “eventualna odredba Statuta društva Karašica-Vučica d.d. koja podvrgava prijenos dionica odobrenju uprave Društva” – ništetna.

“Navodi iz navedenog članka, koji se u članku pripisuju g. Sergeju Cvetkoviću, direktoru društva, proizvode lažni dojam da je ponuda Radnika d.d. za kupnju dionica društva Karašica-Vučica d.d. nezakonita, i teško ih je shvatiti ikako drugačije nego kao pokušaj odvraćanja dioničara od prihvaćanja Radnikove ponude.”, smatraju u tvrtki Radnik.

“Radnik d.d. je putem Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. Zagreb objavio ponudu za kupnju dionica Karašica-Vučica d.d. Ponuda je otvorena za prihvat do 30. rujna 2024. godine za otplaćene dionice, odnosno do 30. listopada 2024. za neotplaćene dionice društva Karašica-Vučica d.d. Radnik d.d. je navedenu ponudu podnio nakon pomne analize, te temeljem uvjerenja da ulaskom u vlasničku strukturu društva Karašica-Vučica d.d. može doprinijeti rastu i razvoju njegovog poslovanja.

Odredba Statuta ništetna

Ovo uvjerenje se temelji na iskustvu koje Radnik d.d. ima u upravljanju sličnim društvima. Trgovačka društva Bistra d.o.o. Đurđevac, Hidroregulacija d.o.o. Bjelovar te Hidroing d.o.o. Varaždin su primjeri društava koja su pod upravljanjem društva Radnik d.d. doživjela značajan napredak ekonomskih pokazatelja svojeg poslovanja, uključivo i po pitanju broja zaposlenih.

Nije točno da je ponuda Radnika za kupnju dionica društva Karašica-Vučica d.d. nezakonita ili podložna suglasnosti uprave tog društva. Naime, prema odredbama važećeg Zakona o trgovačkim društvima prijenos dionica koje su izdane kao vrijednosni papir u nematerijaliziranom obliku –  a upravo to je slučaj sa dionicama društva Karašica-Vučica d.d.  – ne može se ograničavati tako da se u Statut društva unose odredbe o potrebi ishođenja prethodne suglasnosti uprave za prijenos.

Obzirom na navedenu zakonsku regulativu, ništetna je eventualna odredba Statuta društva Karašica-Vučica d.d. koja podvrgava prijenos dionica odobrenju uprave Društva.

Stoga takva odredba ne sprečava Radnik d.d. da provede ponudu za kupnju dionica Društva, niti sprečava dioničare da tu ponudu prihvate i slobodno prodaju dionice društvu Radnik d.d.”, navedeno je u reagiranju tvrtke Radnik koje je upućeno redakciji Forbesa Hrvatska.