Ukrajinci su uspjeli uništiti jedan ruski vod u Kursku, ali druge ruske snage nadiru

Aktualno Forbes 13. ruj 2024. 11:27
featured image

13. ruj 2024. 11:27

Ruski predsjednik Vladimir Putin svojim je snagama dao rok do 1. listopada da istjeraju Ukrajince iz Kurska. Tako su u srijedu ruske trupe krenule u protunapad na okupirani teritorij u čak tri smjera.

Protunapadi – najmanje dva na lijevom boku okupiranog teritorija, a još jedan na desnom boku – iznenadili su “mnoge Ukrajince”, kaže ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight. Međutim, nisu iznenadili 27. raketnu topničku brigadu ukrajinske vojske, koja jedina upravlja s oko tridesetak američkih lansera HIMARS.

Dok je dron ukrajinskog 14. odreda za bespilotne letjelice promatrao iz zraka, jedan ruski vod došao je na rijeku Sejm – koja teče na sjeverozapadu okupiranog dijela Kurska – sišao s kamiona i uputio se prema pontonskom mostu kojeg su ruski inženjeri podigli preko rijeke.

Možda je zaustavljen jedan napad…

HIMARS-i ukrajinske brigade otvorili su vatru i zasuli vod raketama M30/31. Rezultati su bili stravični. Dvije rakete pogodile su izložene trupe na daljem kraju plutajućeg mosta. Kada su preživjeli potražili sklonište u obližnjem drvoredu, treća raketa eksplodirala je direktno iznad njih. Nejasno je koliko Rusa je poginulo ili ranjeno, ali snimke s drona prikazuju oko trideset figura u pokretu prije početka bombardiranja, a manje od deset nakon što je bombardiranje stalo.

Ukrajinski vojnici možda su zaustavili jedan ruski napad. Ipak, iz ukrajinskog Centra za obrambene strategije kažu kako su druge ruske jedinice uspjele preuzeti kontrolu nad šačicom sela oko Snagoska na lijevoj strani okupiranog teritorija, kao i selo Ulanok zdesna. Ukrajinske snage, predvođene 22. mehaniziranom brigadom, pokrenule su protunapad zapadno od Snagoska u želji da presijeku put Rusima.

Fronta je kaotična, baš kao i struktura vojske na obje strane. Ukrajinske snage sastoje se od bojnih iz vojske, odvojenih zračno-jurišnih snaga i teritorijalnih trupa. Na ruskoj strani kombinacija je još neurednija, kažu iz skupine Frontelligence Insight. “Sastoji se uglavnom od bojni i pukovnija povučenih iz raznoraznih divizija i brigada, a potom skrpanih na istom geografskom području,” objašnjavaju.

Takva organizacijska improvizacija mogla bi za Ruse postati problem. “Ovako strukturirane snage generalno nemaju dovoljan ofenzivni potencijal dok se ne formira kohezivna zapovjedna struktura i koordinacija,” naglašava Frontelligence Insight. “Budući da je ovo već dugotrajan problem ruske vojske, naš tim ne predviđa da će u kratkom roku doći do velikih poboljšanja.”

“Ipak, to ne znači da Rusija nema ofanzivne kapacitete,” upozoravaju.

Rusi još uvijek imaju ukupnu prednost u broju trupa i vozila, usprkos nevjerojatnim gubicima koje su pretrpjeli od početka pune invazije 2022. godine. U dijelovima Kurska koji su pod ukrajinskom kontrolom, Ukrajinci imaju obrambenu prednost koja donekle neutralizira rusku brojčanu nadmoć.

Elastičan pristup obrani

“Ukrajinske snage imaju velike koristi od svog elastičnog pristupa obrani koji im pomaže izbjeći statične sukobe u situacijama gdje bi ruska artiljerija, taktički projektili i zračne snage mogle preuzeti dominaciju,” naglašava Frontelligence Insight. Umjesto da se bore do smrti za bilo koji komad teritorija, ukrajinske trupe bore se dok ne dođu do točke gdje mogu biti preplavljeni, a potom se pomiču do položaja koje mogu lakše braniti.

“Ovakav pristup ima svoje prednosti, ali mogao bi postati problematičan,” upozorava skupina. Ako dovoljno ruskih trupa napadne iz dovoljno različitih smjerova istovremeno, ukrajinske trupe mogle bi ostati bez pozicija na koje se mogu povući. To bi “ozbiljno moglo umanjiti ukrajinske izglede za uspješnu obranu.”

Ukrajinski zapovjednici svjesni su tog rizika. Zato njihovi dronovi pažljivo promatraju približavanje ruskih pojačanja – uključujući i pontonske mostove preko rijeke Sejm – i zato su njihovi najbolji artiljerijski sustavi spremni napasti pojačanja prije nago ona stignu do fronte.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
(Prevela: Nataša Belančić)