Stručnjak za javnu nabavu o Jadroliniji: Naručitelj hitnost mora opravdati

featured image

18. ruj 2024. 17:01

Braneći svoje odluke kod prošlogodišnje kupnje katamarana, Jadrolinija nije opravdala zašto je uvjet nabave bio iznimno kratak rok. Stručnjaka za javnu nabavu Marka Turudića Forbes Hrvatska upitao je za komentar o tome smiju li rokovi na natječajima biti tako kratki.

Najveći hrvatski putnički brodar Jadrolinija nabavila je u 2023. godini dva katamarana od Tankerske plovidbe, a Forbes Hrvatska analizirao je te i druge transakcije. S obzirom da je Tankerska plovidba katamarane Jadroliniji prodala po cijeni većoj od nabavne, a istovremeno je kupila dva novija katamarana iz Indonezije za manje novca, čini se da je na Jadroliniji dobro zaradila.

Nakon objave članka Jadrolinija je poslala dodatni komentar o tim poslovnim transakcijama i istaknula kako cijene brodova na svim tržištima nisu iste. Dodali su kako su katamarani od Tankerske plovidbe nabavljeni po višim cijenama od nabavnih, jer su u njima razni troškovi među kojima i prijevoz tih katamarana za koji su platili “oko milijun dolara”.

U svom odgovoru branili su i natječaj na koji se javila samo Tankerska plovidba, ali ni jednom riječju nisu spomenuli činjenicu da je rok za isporuku katamarana bio samo 15 dana, dok su oni koji oba katamarana isporuče u 10 dana za to dobivali 20 posto bodova na natječaju. S obzirom da je Jadrolinija prethodno pojasnila kako se nabava provela na temelju godišnjeg plana poslovanja, nije jasno zbog čega je rok za isporuku morao biti tako kratak.

Rokovi za isporuku katamarana bili su vrlo kratki; Screenshot: Natječajna dokumentacija

Nakon sklapanja ugovora nekad se ne poštuju rokovi

Za komentar o tako kratkom roku u Jadrolinijinom natječaju Forbes Hrvatska upitao je stručnjaka za javnu nabavu i izvanrednog profesora na Pravnom fakultetu Marka Turudića.

”Iako naručitelji uživaju veliku slobodu kod određivanja pondera ocjenjivanja ponuda u okviru ekonomski najpovoljnije ponude kao (praktički) jedinog kriterija za odabir ponude, svaki naručitelj mora veliku pozornost posvetiti što širem ”zahvaćanju” potencijalnih ponuditelja. Na taj način se oživotvoruje načelo tržišnog natjecanja kao jedno od temeljnih načela postupaka javne nabave. Ovo pogotovo vrijedi za rokove dostave tražene robe.

Rokovi dostave trebaju biti razmjerni hitnosti potrebe za predmetom nabave, a ”hitnost” naručitelj mora jasno objasniti i opravdati. Ovo vrijedi za slučajeve kada se dodatni bodovi dodjeljuju na temelju brzine dostave, a posebno ako ponuđena brzina dostave – koja je sporija od tražene – ponuditelja isključuje iz postupka. Suprotno može otvoriti prostor malverzacijama – tražite rok isporuke od 20 dana i dodatne bodove ako je rok isporuke pet dana. Ponuditelj deklarira da može isporučiti roku u roku od pet dana, a nakon sklapanja ugovora – roba bude dostavljena u roku od 22 dana” – rekao je Turudić.