Studenac se priprema za listanje na Zagrebačku i Varšavsku burzu

featured image

9. lis 2024. 16:22

Već se neko vrijeme špekulira kako bi najbrojniji lanac maloprodajnih dućana u Hrvatskoj mogao izaći na burzu. Prema neslužbenim informacijama koje je dobio FORBES Hrvatska, Studenac se upravo na to i priprema. Kad dođe trenutak, bit će paralelno izlistan na Zagrebačkoj i na Varšavskoj burzi

Ponovne špekulacije kako bi se Studenac ubrzo mogao naći na popisu izlistanih kompanija pokrenula je vijest da će na poljsku burzu maloprodajni lanac Zabka. Taj lanac inicijalnom javnom ponudom ovog mjeseca planira prikupiti1,52 milijuna eura, što je potencijalno najveći IPO-u u Varšavi od 2020. godine, piše Reuters. Mogao bi biti i četvrti najveći u Europi, procjenjuje Bloomberg.

Budući da imaju usporediv poslovni model malih lokalnih trgovina kao i Studenac, ta je vijest zagolicala maštu kako bi se isto uskoro moglo očekivati i od Studenca.

Na upit FORBES Hrvatska iz poljskog Enterprise Investorsa, koji je 2018. godine preuzeo Studenac, ponavljaju kako “načelno, kao stvar principa, ne komentiraju tržišne špekulacije u vezi svojih investicijskih strategija”. Međutim, iz neslužbenih se izvora doznaje kako su u tijeku pripreme za izlistavanje tog trgovačkog lanca na Zagrebačku i Varšavsku burzu.

Dosad je Enterprise Investors izašao iz 34 društava iz svog portfelja inicijalnim javnim ponudama na burzama u Varšavi (WSE), Pragu (PSE), Vilniusu (Nasdaq) i New Yorku (NYSE). Na burzi je još uvijek dvadeset tih kompanija.

Prema LinkedIn objavi direktorice komunikacija u tom private equity fondu Anne Czywczynske, u indeksu WIGO20, koji obuhvaća dvadeset najvećih tvrtki izlistanih na Varšavskoj burzi, četiri su tvrtke koje su nekoć bile dio portfelja Enterprise Investorsa.

Navodi se i kako je rast kompanija iza kojih je stajao Enterprise Investors impresivan. Vrijednost Asseca povećala se 495 puta, KRUK S.A. 120 puta, a vrijednost Dino Polska S.A. stostruko je porasla od početne investicije.

Podsjetimo, Poljaci su preuzeli Studenac, obiteljsku tvrtku Josipa Milavića osnovanu 1991. godine. U posljednjih šest godina tvrtka se proširila otvaranjem novih trgovina, ali i preuzimanjem lokalnih i regionalnih trgovačkih lanaca.

Mreža mini marketa porasla je s 384 na današnjih više od 1.300 prodavaonica. Cilj im je do 2028. godine doseći brojku od 3400 prodavaonica.

Prošle je godine taj lanac trgovina proveo tri akvizicije, proširio prodajnu mrežu s 220 novih lokacija te ostvario 30 posto veći prodajni rezultat. Nedavno je objavio i kako je dobio odobrenje regulatora o preuzimanju slovenskog lanca trgovina Kea.

“Ulazak na slovensko tržište je logični prvi korak Studenca kojim izlazi van granica Hrvatske, unutar kojih uspješno posluje više od 30 godina. Studenac i Kea dijele iste vrijednosti, a poznavanje tržišta i uspjesi koji su obilježili dosadašnji rast obiju tvrtki temelj su za daljnji razvoj, na ponos zaposlenicima i kupcima“, rekao je povodom preuzimanja lanca od 32 trgovine Michal Senczuk, predsjednik Uprave Studenca.  

Prema podacima Fine, prihodi te tvrtke popeli su se s oko 200 milijuna eura, koliko su iznosili 2017. godine, na više od 659 milijuna eura lani, a broj zaposlenih porastao s 2.600 na više od 6.200.