Najbogatiji Francuzi kupuju Paris FC, pa PSG kojeg financira Katar, dobiva ozbiljnu konkurenciju

Aktualno Forbes Hrvatska 18. lis 2024. 10:30
featured image

18. lis 2024. 10:30

Arnaultovi, najbogatija francuska obitelj, vlasnici luksuznog carstva LVMH, najavili su kupnju drugoligaškog nogometnog kluba Paris FC.

Ova transakcija donijet će veliku promjenu u francuskom nogometu jer bi se Paris FC, nakon što iza njega stane financijski moćna kompanija, mogao prometnuti u ozbiljnog izazivača, posljednjih godina dominantnom prvoligašu Paris Saint-Germainu, kojeg financira Katar.

Agache, holding kompanija u vlasištvu Arnaultovih priopćila je da će ona postati većinski dioničar kluba. U poslu će sudjelovati i Red Bull, koji će imati manjinski udio u klubu, prenosi Euronews.

Još uvijek nisu poznati financijski detalji ove transakcije. Međutim, tvrtka milijarderske obitelji namjerava klubu osigurati “potrebna sredstva” te želi “trajno pozicionirati muške i ženske timove među elitom francuskog nogometa i u srcima Parižana.”

PSG 10 od 12 naslova prvaka osvojio nakon što su ga kupili Katarci

Šire gledano, preuzimanje kluba s prepoznatljivim plavo-bijelim logom Eiffelovog tornja moglo bi pomoći francuskom glavnom gradu da iskoristi zamah sportskih uspjeha s Olimpijskih igara te prestane biti svojevrsni autsajder na europskoj nogometnoj sceni.

Unatoč tome što je centar mode, financija, luksuza i zabave, Pariz znatno zaostaje za Londonom, Madridom i drugim gradovima jer ima samo jedan prvoligaški nogometni klub: PSG.

Bivši klub superzvijezde Kyliana Mbappéa je dvanaest puta bio prvak “Ligue 1”, s time da je 10 naslova osvojeno nakon što je bogati Katar počeo upumpavati veliki novac u klub koji je kupio 2011.

London, za usporedbu, ove sezone ima sedam Premier League klubova. Madrid i njegova predgrađa imaju pet klubova u La Ligi. Rim ima dva, koji dijele Stadio Olimpico.

“Povijest i evolucija Paris FC-a utjelovljuju potpuno drugačiji aspekt nogometa u glavnom gradu. S dolaskom Agachea kao većinskog dioničara, klub će dobiti novu dimenziju s novim ciljevima i kriterijima za uspjeh,” stoji u priopćenju.

Red Bull će biti zadužen za sportska pitanja

Red Bull će uglavnom djelovati kao sportski savjetnik, “bilo da se radi o jačanju otkrivanja mladih talenata sposobnih za ulazak u trening kamp ili o ciljanju najboljih igrača.” Red Bull je ovog mjeseca najavio da će bivši trener Liverpoola Jürgen Klopp postati njegov globalni voditelj nogometa od siječnja sljedeće godine, te će biti zadužen za njihovu međunarodnu mrežu nogometnih klubova.

Agache će, s druge strane, donijeti “svoju poduzetničku perspektivu i stručnost u ekonomskom razvoju i dugoročnoj izgradnji brenda.”

Šef LVMH-a, Bernard Arnault, nalazi se pri samom vrhu Forbesove liste najbogatijih ljudi svijeta, s procijenjenim bogatstvom većim od 167 milijardi eura.

Njegov sin Antoine Arnault, koji će biti obiteljski predstavnik u upravnom odboru Paris FC-a, izjavio je: “Nogomet je za nas oduvijek bio velika strast.

“Vrlo smo optimistični da ćemo, korak po korak, zajedno pisati novo i izvanredno poglavlje u povijesti francuskog nogometa.”