Zabrinjavajuća eskalacija: Rusija u Ukrajini koristi projektile dobivene od Sjeverne Koreje

Aktualno Forbes 5. sij 2024. 11:55
featured image

5. sij 2024. 11:55

Neki balistički projektili koje je Rusija posljednjih dana ispalila na Ukrajinu došli su iz Sjeverne Koreje, izvijestila je u četvrtak Bijela kuća. To je kršenje UN-ovog embarga, ali i znak da podrška Sjeverne Koreje prema Rusiji raste.

Rat u Ukrajini traje već gotovo tri godine.

Glasnogovornik nacionalne sigurnosti Bijele kuće John Kirby u četvrtak je rekao kako je lansiranje sjevernokorejskih raketa “značajna i zabrinjavajuća eskalacija podrške (Sjeverne Koreje) Rusiji.”

Dva neimenovana američka dužnosnik za Washington Post su izjavila kako je Rusija počela lansirati sjevernokorejske projektile na Ukrajinu jer se njihova vlastita zaliha oružja smanjuje, što ih prisiljava da se “za vojnu opremu okrenu zemljama sličnima sebi.”

Rusija je sjevernokorejske projektile lansirala barem jednom krajem prosinca i još jednom ovog tjedna.

“Sjeverna Koreja i Rusija otvoreno krše embargo UN-a na oružje iz Sjeverne Koreje kojim se svim članicama UN-a brani opskrba oružjem i povezanim materijalom iz Sjeverne Koreje, a samoj S. Koreji je zabranjeno oružje i materijale izvoziti,” rekla je u priopćenju američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield.

Dužnosnik Bijele kuće u četvrtak je za Wall Street Journal izjavio kako Rusija također želi “od Irana kupiti balističke projektile kratkog dometa” koje bi mogla dobiti već ovog proljeća. Iran je ranije Rusiju već opsrkbio dronovima, zračnim bombama i streljivom, izvijestio je Associated Press, a Kirby je već u studenom upozorio kako je moguće da Iran Rusiji šalje i projektile.

Rusija je od 29. prosinca na Ukrajinu lansirala čak 300 projektila, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak, prenosi Reuters. Zelenski je dodao kako je Rusija u isto periodu izvela čak dvije stotine napada dronovima.

Porast tih napada od Rusije dolazi u trenutku kada američki predsjednik Joe Biden sve glasnije poziva na povećanje pomoći za Ukrajinu – u vrijednosti od najmanje 61.4 milijarde dolara – iako se američki političari ne mogu složiti oko paketa pomoći. Republikanski članovi Zastupničkog doma američkog Kongresa zahtijevaju da odobravanje slanja pomoći bude uvjetovano uvođenjem strožih mjera na granici SAD-a s Meksikom, a upravo taj zahtjev već tjednima blokira glasanje o paketu.

Početkom prosinca, Bijela kuća je političarima rekla kako SAD “više nema novca” i “sve manje vremena” za podršku Ukrajini, dok Rusija nastavlja napredovati.

Od početka rata, SAD je Ukrajini poslao pomoć vrijednu oko 111 milijardi dolara.

Autor originalnog članka: Molly Bohannon, Forbes
Link: Russia Using North Korea Missiles Against Ukraine – White House Warns Of ‘Concerning Escalation’
(Prevela: Nataša Belančić)