Pentagon zabrinut: Zbog slabog praćenja vojne pomoći Ukrajini postoji strah da je bilo – krađe

Aktualno Forbes 12. sij 2024. 12:18
featured image

12. sij 2024. 12:18

Dužnosnici europskih i američke vlade loše su pratili gdje završava vojna pomoć poslana Ukrajini u vrijednosti od preko milijardu dolara, što otvara strahove da je nešto od oružja ukradeno, stoji u izvješću američkog ministarstva obrane objavljenom u četvrtak. Istovremeno, još uvijek traju prijepori američkih političara oko slanja dodatne pomoći Ukrajini.

U Ukrajinu je ukupno poslano oružja u vrijednosti od oko 1.69 milijardi dolara, a od tog iznosa smatra se da je oružje u vrijednosti od nešto iznad milijardu dolara “izvan nadzora”, što je vjerojatno izazvano “nemogućnošću da se u potpunosti prati” inventar u vladinim bazama podataka, stoji u redaktiranom izvješću generalnog inspektora ministarstva obrane, objavljenom u četvrtak.

Propusti u praćenju oružja “mogu povećati rizik od krađe ili diverzije,” navodi se u izvješću, a dodaje se i kako će budući napori da se isporuka oružja u Ukrajinu prati “biti otežani jer se inventar nastavlja mijenjati”, a “točnost i potpunost s vremenom će postati sve teže ostvarivi.”

Sasha Baker, dužnosnica ministarstva zadužena za politiku, u odgovoru na nacrt izvješća tvrdi kako potrebne procedure praćenja “nisu praktične u dinamičnom i nestabilnom ratnom kontekstu.”

SAD je Ukrajini poslao 39.139 komada oružja, stoji u neredigiranoj verziji izvještaja koju je dobio New York Times, iako je nejasno na koliku količinu od toga se odnosi greška u praćenju.

SAD je od početka ruske invazije u veljači 2022. godine Ukrajini ukupno poslao vojnu pomoć u vrijednosti od 44.2 milijarde dolara, kažu podaci ministarstva vanjskih poslova. Pošiljke su uključivale protutenkovske projektile, projektile zemlja-zrak, dronove, projektile srednjeg dometa i uređaje za noćni vid, izvještava New York Times.

Pentagon je u izvješću iz listopada 2022. godine upozorio kako su kriminalci, dobrovoljci i trgovci oružjem krali oružje koje su zemlje Zapada poslali Ukrajini. Generalni inspektor tada je priznao kako se ministarstvo obrane susreće s “izazovima” u praćenju isporuka američke opreme Ukrajini, objasnivši to ograničenom prisutnošću američke vojske u toj zemlji. Neki američki dužnosnici sugerirali su kako je administracija predsjednika Bidena spremna riskirati gubitak nadzora nad isporukama dokle god nešto od opreme dođe u prave ruke, prenio je CNN.

Republikanci u SAD-u odugovlače s odobravanjem slanja dodatnih sredstava Ukrajini i Izraelu i prijete obustavom rada vlade. Predsjednik Joe Biden je u sklopu prijedloga za slanje 106 milijardi dolara pomoći za te dvije zemlje predložio dodatno financiranje sigurnosti na granici, budući da političari s desne strane političkog spektra zahtijevaju ponovno uvođenje onih imigracijskih politika iz vremena administracije predsjednika Trumpa. Političari su ranije ovog tjedna najavili kako je postignut dogovor za budžet za fiskalnu 2024. godinu, iako pregovori još uvijek traju.

Autor originalnog članka: Ty Roush, Forbes
Link: Over $1 Billion In Ukraine Military Aid Was Poorly Tracked – Creating Concerns Over ‘Risk Of Theft,’ Pentagon Says
(Prevela: Nataša Belančić)