Američka šampionka u ritmičkoj gimnastici i poduzetnica Lisa Carmen Wang, ekskluzivni gost Forbes Adria Power Women’s Summit

Events Promo 26. srp 2024. 15:40
featured image

26. srp 2024. 15:40

Višestruka američka šampionka u ritmičkoj gimnastici Lisa Carmen Wang bit će ekskluzivna gošća prve Forbes Adria konferencije – Power Women’s Summit. Osim što je nekadašnja sportašica, Wang je i uspješna poduzetnica i velika borkinja za ekonomsko osnaživanje žena.

Amerikanka kineskog porijekla u mladosti je bila talentirana gimnastičarka, a tijekom profesionalne karijere bila je četvorostruka nacionalna šampionka SAD-a kojoj je pošlo za rukom i da postane dio Kuće slavnih.

Nakon sportske karijere diplomirala je na Sveučilištu Yale i poslije studija je dobila prvi posao kao analitičarka u investicijaskom fondu, a potom se oprobala i kao ulagačica u biznise putem venture fondova.

Okušala se kao serijska poduzetnica osnivanjem Bad Bitch Empire, medijske i investicijske  platforme, odnosno fonda koji ulaže u tehnološke kompanije na čijem čelu su žene.

Investicijska strategija Bad Bitch Empire fokusira se na tehnološke kompanije u ranoj fazi, a koje se fokusiraju na ono što ona naziva tri B: tijelo (zdravlje i dobrobit), granice (sigurnost i zajednica) i bankovni račun (ekonomsko osnaživanje).

Lisa je svojevremeno bila na listi Forbes 30 ispod 30, uvrštena je među 100 najmoćnijih žena na ljestvici časopisa Entrepreneur i proglašena Red Bull heroinom godine.

„Lisa je donijela mnogo našim programima podrške ženskim poduzetnicama i lidericama, posebno svojim neizmjernim uvidom i motivacijskim porukama koje ptiču samopouzdanje. Njena jedinstvena iskustva i sposobnost da ih prevede u poziv na akciju kod svoje publike su nevjerojatni. Nikada ne propušta motivirati svoju publiku i podstiče ih da vjeruju u svoju sposobnost da dostignu i nadiđu sva prethodna očekivanja“, rekla je svojevremeno Ciara Fili, potpredjsednica za inovacije i transformaciju brenda Pepsi.

Opako sposobna

Lisa Carmen Wang je i autorica knjige „Poslovna biblija Opako Sposobne“ u kojoj otkriva 10 načina kako preuzeti kontrolu nad vlastitim tijelom, sposobnostima i bankovnim računom.

„Znala sam da imam moćan glas i jedinstvenu priču. Znala sam da mogu biti nevjerojatan uzor i da moj dar može osnažiti toliko žena budem li imala hrabrosti pojaviti se i podijeliti svoj glas“, navodi Wang na svojoj web stranici. U svojoj knjizi iznosi i vlastito iskustvo kako se s vremenom od „dobre djevojke“ iz skromne obitelji koja svima ugađa transformirala u samosvjesnu ženu sa stavom.

Tijekom prošlog desetljeća, gradila je osobni brend i poticala žene da vjeruju u sebe i tako postala ključni lider u osnaživanju žena, poduzetništvu, investiranju i tehnologiji.

U posljednjih nekoliko godina vidjeli smo porast od 400% u broju kompanija predvođenih ženama, a koje sada vrijede milijardu dolara, jer žene preuzimaju vodstvo u rješavanju problema u zdravstvu, ekonomskoj nejednakosti, održivosti životne sredine i obrazovanju, navodi se na stranici  Bad Bitch Empire.

Foto: Bad Bitch Empire

Lisa je najprije svoj poduzetnički put započela osnivanjem SheWorx, globalne platforme koja osnažuje ženske poduzetnice. Pod njenim vodstvom, SheWorx je pomogao ženskim osnivačima da prikupe više od 50 milijuna dolara investicija i bio je akviziran od strane fintech kompanije vrijedne milijardu dolara.

Lisa ima reputaciju sposobnosti prepoznavanja startupa s visokim potencijalom i tehnologija koje mijenjaju svijet. Njen investicijski portfolio uključuje nekoliko uspješnih kompanija predvođenih ženama.

Filozofija Lise se fokusira na podršku startupima koji koriste tehnologiju kako bi rješavali sistemske probleme koji pogađaju žene. Zagovornik je raznovrsnosti u VC industriji, a kroz Bad Bitch Empire potiče žene da investiraju, ostvare eksponencijalni utjecaj. Autorica je i istoimenog podcasta.

„Nakon desetljeća provedenog u prostorijama kojima dominiraju muškarci, od Wall Streeta do Silicijske doline, osnovala sam Bad Bitch Empire platformu kako bih osnažila žene da postanemo najhrabrije verzije sebe kako bismo izgradile nepokolebljivo bogatstvo, po svojim uvjetima. Uvijek zapamtite, Bad Bitches nikada ne pristaju na manje“, njena je poruka ženama koja se može pročitati na njenoj stranici.

Kao nekadašnja „good girl“ Liza ima misiju osnažiti žene da se oslobode „good girl brainwashing-a“, izgrade svoja carstva i zajedno investiraju u kompanije koje vode žene vrijedne milijardu dolara.

Uspješna sportska karijera

Lisa Carmen Wang počela se baviti ritmičkom gimnastikom 1998. godine, kada je imala 10 godina. Dvije godine kasnije postala je dio Nacionalnog tima SAD-a. Već 2001. godine osvojila je nacionalno prvenstvo na juniorskom nivou.

Uskoro nakon toga, počela se takmičiti na međunarodnoj sceni i osvojila sve zlatne medalje na Pacifičkom prvenstvu 2002. godine u Vancouveru gdje je bila prva u sveukupnom plasmanu i predvodila ekipu SAD-a koja je također osvojila prvo mjesto.

U seniorskoj karijeri, Wang je bila trostruka seniorska šampionka SAD-a (2006, 2007, 2008), osvajajući tri uzastopne titule i ukupno 11 pojedinačnih titula.

Godine 2007. postala je šampionka Panameričkih igara u sveukupnom plasmanu u Rio de Janeiru što ju je uvrstilo na listu najboljih gimnastičarki u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Takođe je petostruka osvajačica zlatnih medalja na Panameričkim igrama, pomogla je timu SAD-a da osvoji zlato 2003. godine, i također se natjecala na Panameričkom prvenstvu 2005. godine. Bila je član tima SAD-a na Svjetskim prvenstvima tri puta (2003, 2005, 2007).

U svibnju 2008. godine, Wang je sudjelovala na svom posljednjem Nacionalnom prvenstvu u Houstonu. Osvojila je svih pet zlatnih medalja, kao i titulu u sveukupnom plasmanu i proglašena za Atletičarku godine.

Prije deset godina, odnosno 2014., Wang je primljena u Kuću slavnih SAD-a u gimnastici.


Prvi Forbes Adria Power Women’s Summit bit će održan 4. rujna u Beogradu. Ne propustite priliku da uživo pratite intervju s Lisom Carmen Wang o hrabrosti, transformaciji i samootkrivanju. Karte za summit su već u pretprodaji.

Sponzori na Forbes Summitu.