Srpski poduzetnik Miodrag Kostić uspio povećati udio u Addiko Bank, ali ne onoliko koliko se nadao

Svijet Forbes Hrvatska 21. kol 2024. 16:45
featured image

21. kol 2024. 16:45

Ponuda slovenskog Nove Ljubljanske banke za preuzimanje austrijske Addiko Bank nije uspjela. No iz uprave Addika doznaje se kako je ponuda Agri Europe Miodraga Kostića prošla

Nove Ljubljanske banke (NLB) je u ponudi za preuzimanje Addiko banke stekao 36,39 posto dionica umjesto željenih 75 posto vlasništva. Stoga su tu ponudu koja nije privukla dovoljan broj dioničara u slovenskoj banci proglasili neuspješnom. Međutim, čini se kako je ponuda Agri Europe, tvrtke koja je registrirana na Cipru, iza koje stoji biznismen Miodrag Kostić, prošla.

Ciparski kupac, baš kao ni slovenski, nije došao do željenog udjela, ali ima šanse doći do udjela od 10,06 posto, saznao je Forbes Srbija izravno od uprave Addiko banke u Beču.

Obje ponude, i ona NLB-a i Agri Europe istekle su 16. kolovoza u 17 sati.

NLB je ponudu za preuzimanje Addiko Bank objavila početkom lipnja i za dionicu prvo ponudila 20 eura, umanjeno za eventualne buduće isplate dividendi. Sredinom srpnja zatim je povećala ponuđenu cijenu i za dionicu Addiko Bank ponudila 22 eura, umanjeno za eventualne buduće isplate dividendi. Uz uvjet da preuzmu najmanje 75 posto dionica. Budući da taj minimalni prag nije dosegnut, ponuda se smatra neuspjelom, izvijestili su iz austrijske banke.

S druge strane, Kostićeva Agri Europe ponudila je 16,24 eura bruto po dionici. Tvrtka je već prethodno kupila 9,99 posto u austrijskoj banci. Taj je udio dotad bio u Kostićevu vlasništvu. Krajem ožujka najavili su i dobrovoljno pokretanje ponude za stjecanje dodatnih dionica, ne bi li dosegnuli 17 posto udjela.

“Što se tiče dobrovoljne djelomične ponude Agri Europe Cyprus Limited (AEC), čije je razdoblje prihvaćanja također završilo 16. kolovoza 2024., Addiko je obaviješten da su ponudu prihvatili dioničari koji drže 12.853 dionice na donositelja u Addiko banci, te stoga, uz dobivanje potrebnih regulatornih odobrenja i bez primjedbi, AEC će steći vlasništvo nad ovih 12.853 dionice”, navodi se u priopćenju uprave austrijske banke.

Odobre li regulatorna tijela takvu transakciju, Agri Europe će kontrolirati 10,06 posto udjela u Addiku.

Samostalan nastup

U vlasničkoj strukturi Addika ima i drugih tvrtki iz Srbije poput Diplomat Payja s udjelom od 9,99 posto i Alta Payja s udjelom od 9,63 posto.

Addiko banka je prije desetak dana izvijestila javnost kako su monetarne vlasti iz Frankfurta suspendirale glasačka prava Alta Payu, srbijanskom poduzetniku Davoru Macuri i tvrtki Diplomat Pay, javnosti gotovo nepoznatog Stefana Rodića, jer su te tvrtke zajednički djelovale u stjecanju gotovo 20 posto udjela u banci.

Krajem travnja iz Agri Europa su se ogradili od insinuacija od potencijalnog djelovanja u dogovoru s Alta Pay grupom koja je 28. ožujka izvijestila kako je kupila 9,63 posto Addiko banke.

Agri Europe pokušavao je kupiti i dijelove ruskog Sberbanka, a u svom portfelju ima srpske AIK banku i Eurobank Direktnu te slovensku Gorenjsku banku.