Kaos ukrajinske invazije na Kursku oblast, Rusi u žaru borbe napali svoj tenk

Svijet Forbes Hrvatska 24. kol 2024. 10:04
featured image

24. kol 2024. 10:04

Sedamnaest dana nakon ukrajinske invazije na rusku Kursku oblast, ukrajinsko napredovanje je usporilo, ali nije prestalo. A na krvavom rubu bitke, borba je kaotična, zbunjujuća i brutalna

Situacija na prvoj liniji fronte i dalje je promjenjiva, izvijestila je ukrajinska analitička grupa Frontelligence Insight.

Sukob u Ruskoj Konopelki, šest kilometara istočno od Sudzhe – mjesta ukrajinske invazije – mogao bi biti sasvim običan. U utorak ili malo prije, ukrajinska prethodnica ušla je u selo u oklopnom kamionu Kozak. Moguće je da su kamion i njegova posada pripadali ili 54. ili 61. mehaniziranoj brigadi, navodno najbližim velikim ukrajinskim formacijama.

Ušavši u Rusku Konopelku sa zapada glavnom cestom kroz selo, Kozak je stigao na raskrižje u istom trenutku kada je s ceste prema sjeveru stiglo rusko borbeno vozilo na gusjenicama BMP-2. Tamo je bilo još jedno rusko borbeno vozilo – noviji BMP-3 – koje je čekalo zapadno od raskrižja.

BMP-ovi su možda došli iz ruske 56. desantno-jurišne pukovnije, koja, prema Ukrajinskom centru za obrambene strategije, djeluje u Ruskoj Konopelki i njezinoj okolici.

Kako je primijetila ruska bespilotna letjelica ZALA, BMP-3 je otvorio vatru svojim 30-milimetarskim automatskim topom 2A72, gađajući ono za što je posada očito vjerovala da je ukrajinsko vozilo. Umjesto toga, BMP-3 je uništio ruski BMP-2, zapalivši ga iz neposredne blizine dok je ukrajinski Kozak prešao u rikverc i povukao se odakle je došao.

Napad BMP-a na drugi BMP mogla bi biti najava pada Ruske Konopelke. Prema ukrajinskoj analitičkoj grupi Deep State, selo je sada čvrsto unutar teritorija invazije.

Dok ukrajinska invazija na Rusiju ulazi u treći tjedan, ukrajinski invazijski korpus, desetak bataljuna na prvoj liniji okupljenih iz najmanje osam mehaniziranih i zračnih jurišnih brigada, sada kontrolira oko 500 kvadratnih kilometara Kurska. Još 260 četvornih kilometara je sporno.

Do utorka su Ukrajinci izgubili oko 65 vozila koja su analitičari iz Oryxa uspjeli identificirati. Rusi su ih izgubili oko 40.

Pripadnici dvadesetak ruskih pukovnija i brigada pokušavaju zadržati napredovanje Ukrajinaca. No, mnoge trupe čine proruski Čečeni ili mladi i slabo obučeni ruski vojni obveznici koji, prema dugogodišnjoj politici Kremlja, ne bi trebali sudjelovati u borbi.

Kremlj nije bio voljan prebaciti svoje najbolje mehanizirane jedinice iz istočne Ukrajine u Kursk, kako preraspodjela ne bi uništila zamah ruske ofenzive na istoku. Međutim, neke ruske snage počinju pristizati u Kursk mijenjajući dinamiku na bojnom polju.

“Čini se da su ruske snage uspjele usporiti ukrajinsko napredovanje i dovesti rezerve, ako ne kako bi u potpunosti obuzdale ukrajinske trupe, onda barem kako bi spriječile brzo širenje dublje u Kursku oblast”, primijetio je Frontelligence Insight.

“Međutim, to ne znači nužno da su ukrajinske snage obuzdane ili da neće dalje napredovati”, dodali su.

“Koncentracija ukrajinskih snaga još uvijek bi mogla biti dovoljna za nastavak napredovanja i potencijalne proboje.”

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
(Prevela: Nikolina Oršulić)