Raste strah od nestašice čipova zbog kineskih restrikcija na izvoz poluvodičkih metala

Tech Forbes Hrvatska 29. kol 2024. 10:56
featured image

29. kol 2024. 10:56

Kineska ograničenja izvoza ključnih poluvodičkih metala dovela su do kašnjenja isporuka i zastoja opskrbnih lanaca zbog čega raste zabrinutost da bi se zapadni proizvođači i potrošači mogli ponovno suočiti s nestašicom čipova

Proizvođači tehnoloških uređaja ponovno strahuju da će se naći u situaciji u kakvoj su bili tijekom pandemije koronavirusa kada je tržištem zavladala nestašica čipova. Kina ograničava izvoz poluvodičkih metala galija i germanija, a nagađa se kako to čini ne bi li vratila milo za drago Amerikancima koji su ograničili izvoz naprednih poluvodičkih čipova kineskim tvrtkama kao što je Huawei.

Poluvodički metali galij i germanij intenzivno se koriste u izradi čipova, u komunikacijama i vojnoj opremi, a Kina je najveći svjetski proizvođač galija. Prema podacima Statiste za 2022. godinu, ona je bila zaslužna za više od 98 posto svjetske proizvodnje. Na drugom je mjestu bila Rusija pridonoseći globalnoj proizvodnji s tek 0,81 posto. Prema podacima organizacije Critical Raw Materials Alliance, Kina trenutno drži i 60 posto globalne proizvodnje germanija. 

Kina je najavila ograničenja izvoza tih metala u srpnju prošle godine, a ona su stupila na snagu mjesec dana kasnije. Budući da su oba metala izuzetno rijetka, ograničenja su dovela do skoka cijena galija i germanija, posebno u Europi, piše Euronews.

Kineski izvoz germanija pao je s 13.514 kilograma u drugoj polovici prošle godine na 12.410 kilograma u prvoj polovici 2024., navodi Financial Times pozivajući se na podatke kineske carine. Slično tome, nakon uvođenja ograničenja izvoza, kineski izvoz galija također je pao s 28.000 kilograma u prvoj polovici 2023. na 16.000 kilograma u drugoj polovici 2023.

Iako su kineske vlasti objasnile kako su uvele restrikcije kako bi zaštitile nacionalne interese i sigurnost, spekulira se da je to odgovor Pekinga na američke izvozne kontrole prodaje visokonaprednih poluvodičkih čipova i proizvodne opreme kineskim tvrtkama kao što je Huawei

SAD je ranije otkrio da je te mjere uveo kako bi ograničio kineski pristup poluvodičima za vojne potrebe i upotrebu u umjetnoj inteligenciji. S druge strane, Kina je također ograničila izvoz grafita, kao i antimona, minerala koji se koristi u municiji za probijanje oklopa. 

Galij se također koristi za žarulje, tranzistore, medicinske procese i termometre, dok se germanij koristi za infracrvene optičke instrumente i proizvodnju plastike. Oni su ključni i za naočale za noćno gledanje i optičke kablove, koji bi sada također mogli postati teško dobavljivi na tržištu i poskupjeti.

Težak udarac SAD-u i Europi

Nakon što je Kina prošle godine najavila restrikcije na izvoz metala, Komisija za međunarodnu trgovinu SAD-a komentirala je kako se očekuje da će globalni lanac opskrbe germanijem i galijem naići na “značajne promjene”. Podsjetili su pritom kako germanij i galij imaju golemu važnost u raznim industrijama kao što su poluvodiči, solarni paneli i električna vozila. 

Sjedinjene Države uvelike ovise o uvozu oba kritična minerala, posebno iz Kine, s obzirom na njezinu dominantnu ulogu glavnog proizvođača i dobavljača tih proizvoda”, naveli su. 

Iako nekoliko europskih tvrtki ima neke zalihe galija koje treba kratkoročno napuniti, dugoročni scenarij je neizvjesniji, budući da Europa možda neće moći dovoljno brzo povećati vlastitu domaću proizvodnju metala. 

“Dugoročno gledano, u slučaju eskalacije trgovine i daljnjih ograničenja izvoza, europska industrija poluvodiča mogla bi biti pogođena nedostatkom kritičnih sirovina, posebno uzimajući u obzir nedostatak domaćih proizvodnih kapaciteta za doglednoj budućnosti. Izgradnja odgovarajućeg vrijednosnog lanca od rudarenja do prerade s dovoljnim kapacitetom u Europi zahtijevala bi značajno vrijeme i velika ulaganja, kako bi se lancima opskrbe i tržišnim cijenama omogućila učinkovita prilagodba. Za uspostavu prikladnih proizvodnih pogona u Europi moglo bi biti potrebno nekoliko godina da se poveća”, izjavili su iz SEMI Europea, udruženje mikroelektroničke industrije, opisujući ozbiljnost situacije u kojoj bi se tržište moglo naći kada im ponestane dragocjenih kineskih minerala.