Čeka se odluka oko ponuda za Fortenovin agrobiznis: U analizi se jedna izdvaja kao najizglednija

Aktualno Marko Repecki 18. lip 2024. 13:02
featured image

18. lip 2024. 13:02

Iako kruže (nepotvrđene) informacije da su Mađari dali financijski najizdašniju ponudu, male su šanse da će biti odabrani kao kupac, jer bi preuzimanje velikih poljoprivrednih kompanija od strane Orbanovog prijatelja vrlo negativno odjeknulo u javnosti. Žito i Osatina ne izgledaju kao da imaju dovoljno jako financijsko zaleđe za preuzimanje i kasnije investicije u te kompanije, tako da se kao najizgledniji kupac izdvaja – Podravka.

Podravka je krajem prošlog tjedna službeno objavila da su predali obvezujuću ponudu za kupnju poljoprivrednih kompanija Fortenove. Službena informacija objavljena je zato što su dionice Podravke izlistane na Zagrebačkoj burzi, pa je kompanija dužna o ovakvim potezima obavijestiti investicijsku javnost. U međuvremenu, tijekom vikenda, u javnost su došle i neslužbene informacije da su uz Podravku ponude predali još i konzorcij Žito – Osatina, te mađarska Mészáros Grupa.

Četiri kompanije koje idu na prodaju – Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka pretprošle godine imale su ukupni prihod od oko 345 milijuna eura. Radi se, očito, za hrvatske prilike o prilično velikom biznisu, tako da budućeg vlasnika – tko god on bio – čeka prilično zahtjevan posao integracije ovih kompanija u svoje poslovanje.

Iza Podravke stoje mirovinski fondovi

Iz samog vrha Podravke se već dulje vrijeme otvoreno iskazivao interes za kupnju dijela kompanija iz sustava Fortenove, čak i prije nego što je službeno krenuo proces prodaje poljoprivrednog segmenta poslovanja. Podravka ima prihode od preko 700 milijuna eura, dvostruko u odnosu na kompanije koje namjerava preuzeti. Podravci u ovom poslu dodatnu snagu može dati njena vlasnička struktura u kojoj dominiraju mirovinski fondovi.

Naime, prema procjenama poljoprivrednog analitičara Roberta Jurišića, koji dobro poznaje poslovanje Fortenovine poljoprivrede, jer je desetljeće i pol proveo u Agrokoru, budući vlasnik morat će provesti dodatna ulaganja u kompanije koje preuzme, a Podravka kapital jednostavno može “nabaviti” kroz dokapitalizaciju, odnosno emisiju dodatnih dionica, koje će kupiti – ako nitko drugi – mirovinci koji su već u vlasničkoj strukturi.

Malo je vjerojatno da će Orbanov prijatelj biti izabran kao kupac

Mészáros Grupa u financijskom je smislu možda i najjači zainteresirani kupac. Radi se o kompaniji koja je dio poslovnog carstva najbogatijeg Mađara Lőrinca Mészárosa, čija imovina je prema Forbesovoj listi milijardera vrijedna 1,6 milijardi dolara. Mészáros je već kroz razne investicije prisutan u Hrvatskoj. U ljeto prošle godine preuzeo je tvrtku Rabo iz Kneževih Vinograda, koja je najveći hrvatski proizvođač i izvoznik jabuka.

Najšira javnost upoznala ga je i kao vlasnika nogometnog kluba Osijek, nakon čijeg preuzimanja je krenuo u izgradnju Opus Arene, novog osječkog stadiona u koji je uloženo oko 65 milijuna eura. Prisutan je i u turističkom sektoru. Prije dvije godine krenuo je u izgradnju luksuznog hotela i resorta u Ičićima, vrijednog 70 milijuna eura. Mészáros u Mađarskoj ima duboke veze s politikom. Poznato je da je u vrlo bliskim odnosima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Konzorcij Žito-Osatina financijski slabiji od Podravke

Treći potencijalni kupac je konzorcij Žito – Osatina, koji imaju vrlo slično poslovanje kao i Fortenovine poljoprivredne kompanije, no financijski su ipak slabiji, u usporedbi s Podravkom i Mészárosem.

Žito, koje je u vlasništvu Marka Pipunića, prošle je godine imalo prihode od 326 milijuna eura i dobit od 39 milijuna eura. Imaju vrlo širok spektar djelatnosti unutra poljoprivrednog sektora – od ratarstva, svinjogojstva, govedarstva, peradarstva, trgovine, mesne industrije i tvornice ulja.

U poslu preuzimanja Fortenovine poljoprivrede, snage su udružili s Osatinom, kompanijom u vlasništvu Mirka Ervačića, koja ima prihode od oko 96 milijuna eura. Slično kao i Žito, bavi se nizom poljoprivrednih djelatnosti, s time da imaju i prilično veliku proizvodnju voća i povrća.

Čeka li nas javna ponuda dionica Podravke

Kada se sve zbroji i oduzme, čini se da je Podravka najizgledniji kupac. Iako kruže (neprovjerene) informacije da su Mađari dali financijski najizdašniju ponudu, male su šanse da će biti odabrani kao kupac, jer bi preuzimanje velikih poljoprivrednih kompanija poput Belja i PIK-a Vinkovci od strane Orbanovog prijatelja vrlo negativno odjeknulo u javnosti. Žito i Osatina, kao što smo već spomenuli, ne izgledaju kao da imaju dovoljno jako financijsko zaleđe za preuzimanje i kasnije investicije u te kompanije.

Tako da ostaje jedino Podravka, koja, u slučaju potrebe, vrlo lako može napraviti javnu ponudu dionica, kako bi namaknula dodatni kapital. Osim mirovinskih fondova, mogu u javnu ponudu uključiti i građane, koji su, kroz kupnju obveznica i trezorskih zapisa, pokazali da su (ponovno) zainteresirani za tržište kapitala i to je najizgledniji scenarij za završetak ove priče.