Fortenova uklonila sankcionirane dioničare iz vlasničke strukture. Poznato i koliko je Vujnovac uplatio

Hrvatska Forbes Hrvatska 9. srp 2024. 13:41
featured image

9. srp 2024. 13:41

Fortenova grupa od utorka više nema nijednog sankcioniranog, ruskog ili bjeloruskog dioničara u vlasničkoj strukturi, objavili su iz kompanije. Open Pass Pavla Vujnovca postao je većinski dioničar, a Jutarnji list je dobio podatak da je za 93,78 posto vlasničkog udjela platio 468,8 milijuna eura – 331 milijun eura u gotovini, a milijun prijebojem u dionicama

Nizozemska holding kompanija Fortenova Group TopCo koja upravlja Fortenova Grupom uspješno je dovršila transformaciju vlasničke strukture. Vlasnik Fortenova grupe i svih njezinih operativnih društava – Fortenova Group MidCo prodan je društvu Iter BidCo, koje se sastoji od nesankcioniranih dioničara društva TopCo, objavili su u ponedjeljak iz tvrtke nastale krahom Agrokora.

Slijedom toga, navodi se u priopćenju, Fortenova grupa od danas više nema nijednog sankcioniranog, ruskog ili bjeloruskog dioničara u vlasničkoj strukturi.

Udio u Iter BidCo imale su pravo steći sve nesankcionirane osobe i osobe koje nisu iz Rusije ili Bjelorusije. Iz Fortenove napominju da su se udjeli mogli steći pod istim uvjetima kao Open Pass koji je u Iter BidCo-u postao većinski dioničar s udjelom od 93,78 posto. Doznaje se i kako je u novoj vlasničkoj strukturi odlučilo sudjelovati više od 80 manjinskih dioničara, oni imaju udio od 6,22 posto. Za Jutarnji list su iz kompanije dali i podatak da je Open Pass Pavla Vujnovca za 93,78 posto vlasničkog udjela platio 468,8 milijuna eura u gotovini i dionicama, te da je od toga iznosa 331 milijun eura plaćen u gotovini, a 137 milijuna eura prijebojem u dionicama.

“Budući da je Open Pass sada premašio relevantni prag od 85 posto, u načelu je dužan dati obvezujuću ponudu za sve depozitarne potvrde koje nisu u njegovu vlasništvu, po cijeni koja je jednaka cijeni upisa za Iter BidCo B.V. Time se manjinskim dioničarima koji su inicijalno odlučili ostati uz Fortenova grupu pod novom vlasničkom strukturom pruža prilika da prodaju svoj udio ako tako odluče”, objašnjeno je u priopćenju.

Podsjetimo, tvrtka Open Pass je registrirana na Malti, a Pavao Vujnovac, koji ju je krajem prosinca prošle godine predstavio hrvatskim gospodarstvenicima zajedno s Damirom Spudićem, nije upisan kao njezin vlasnik. Službeno je osnivač tvrtka Gain Alliance Limited, a njezini su vlasnici Vujnovac preko tvrtke Open Solution te u manjem dijelu Spudić i Josip Jurčević, Vujnovčev partner u brojnim nekretninskim projektima.

Detalji transakcije

Postupak za transakciju koja je sada i provedena, pokrenut je u studenome 2023. godine kako bi se spriječile poteškoće u financiranju i operativnom poslovanju. Željelo se izbjeći i znatno veće troškove financiranja i usklađenosti poslovanja kao posljedicu prisutnosti sankcioniranih dioničara u grupi.

Sporazum između društava Fortenova Group TopCo i Open Pass, najvećeg nesankcioniranog imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe u zakladi Fortenova STAK, uključivao je prodaju i prijenos 100 posto udjela društva TopCo u kapitalu društva MidCo za ukupnu naknadu koja može iznositi do 660 milijuna eura.  

Od te je ukupne naknade iznos od 500 milijuna eura bio bezuvjetan te je podmiren po zaključenju transakcije. Preostalih 160 milijuna eura uvjetovano je time da Fortenova grupa ostvari određene financijske ciljeve, prvenstveno održivo refinanciranje tijekom 2024. godine pod poboljšanim uvjetima, te postigne specifične ciljeve omjera neto duga prema EBITDA-i.

Osim toga, postoje odredbe za potencijalne dodatne isplate sadašnjim dioničarima ako u sljedeće tri godine dođe do značajne prodaje ili uvrštenja imovine društva na burzu. 

U rujnu prošle godine Fortenova grupa je potpisala ugovor o izdanju obveznica u iznosu od 1,2 milijarde eura, čime je dug društva s pravom prvenstva kratkoročno refinanciran do kraja studenoga 2024. godine, a sadašnji vjerovnici – fondovi pod vodstvom HPS Investment Partnersa sa sjedištem u SAD-u – i dalje imaju zalog nad kapitalom i svom značajnom imovinom Grupe prenesene na nove vlasnike. 

Otplata ‘graničnog duga’

“Na dan 9. srpnja 2024., nakon što su svi mjerodavni odgodni uvjeti i odobrenja zadovoljeni ili izuzeti od primjene, kvalificirani dioničari Fortenova grupe koji su odlučili prenijeti svoje udjele u novu vlasničku strukturu u cijelosti su podmirili ukupnu kupoprodajnu cijenu, a udjeli u društvu Fortenova Group MidCo B.V. preneseni su na Iter BidCo B.V.”, izvijestili su iz tvrtke.

Što se tiče dugova, od 500 milijuna eura izdvojit će se 86 milijuna za isplatu “graničnog duga” dobavljačima bivšeg Agrokora. Time će financijska potraživanja dobavljača bivšeg Agrokora biti u cijelosti podmirena.

Pored toga, 33,5 milijuna eura ostaje u društvu Fortenova Group TopCo radi financiranja potencijalnih obveza i operativnih troškova do likvidacije, koja se očekuje za tri do četiri godine. Ta sredstva, koja bi inače uglavnom bila raspoloživa za raspodjelu dioničarima, između ostaloga se zadržavaju radi pokrića troškova koji proizlaze iz brojnih parničnih postupaka koje su pokrenuli sankcionirani imatelji depozitarnih potvrda društva TopCo, SBK Art i navodni vlasnik, kao i savjetnik ove kompanije, te iz činjenice da Sberbank odbija obaviti potrebne formalnosti kako bi se provelo odavno dogovoreno odricanje od prava pod zapisom o zajmu koji je Sberbanci izdao TopCo. Veći dio tog zadržanog iznosa od 33,5 milijuna eura postao bi dostupan za raspodjelu ako SBK Art i Sberbank pravovremeno poduzmu odgovarajuće korake, tumače iz Fortenova grupe koja zapošljava 45 tisuća ljudi u regiji. 

Od 500 milijuna eura primljenih po zaključenju, ukupni primitci od prodaje u iznosu od 380,5 milijuna eura raspodijelit će se dioničarima, pri čemu iznos od 154,9 milijuna eura predstavlja prijenos kapitala na novu vlasničku strukturu, a 225,5 milijun eura raspodijelit će se u novcu onim dioničarima koji neće ostati u novoj vlasničkoj strukturi. Od toga će se  najveći dio u iznosu od 165 milijuna eura, koji se sastoji od 159 milijuna eura koji idu društvu SBK Art i 6 milijuna eura za depozitarne potvrde Sberbanka pohranjene na escrow računu, držati za Sberbank i njegovo povezano društvo na posebnom escrow računu, kojem će oni dobiti pristup kada to dopusti sankcijska regulativa Europske unije, SAD-a i UK-a. 

Glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško zahvalio je svim dionicima na strpljenju i podršci te zaključenje ove transakcije nazvao novim poglavljem za Grupu.

“S uklanjanjem sankcioniranih dioničara Fortenova grupa će svoje napore sada usmjeriti na refinanciranje duga u iznosu od 1,2 milijarde eura i poboljšanje operativne efikasnosti”, zaključio je.

Tvrtka bi ovih dana trebala objaviti i odluku kome će prodati svoj agrobiznis. Podsjetimo, za kupovinu Belja, Vupika, PIK Vinkovaca i Vinke obvezujuću ponudu su dali iz Podravke, mađarske Mészáros Grupe te iz Žita i Osatina Grupe.