Ponude za Fortenovin agrobiznis: Neslužbeno objavljeno da su osim Podravkine stigle još dvije

featured image

17. lip 2024. 12:39

Nakon što su iz Podravke u petak objavili kako su završili dubinsko snimanje poljoprivrednih kompanija Fortenove i predali obvezujuću ponudu za njihovu kupnju, doznaje se kako su ponude predali i iz mađarske Mészáros Grupe te iz Žita i Osatina Grupe

Fortenova Grupa primila je obvezujuće ponude za kupnju poljoprivrednog dijela poslovanja, objavljeno je u Dnevniku Nove TV. U petak u poslijepodnevnim satima Podravka je obavijestila javnost kako je dovršila dubinsko snimanje Belja, Vupika, PIK-a Vinkovci i Vinke te kako su Fortenovi predali obvezujuću ponudu.

Iz Fortenove tada nisu bili otvoreni za izjave jesu li pristigle i druge ponude. Ipak, Dnevnik Nove TV objavio je kako su došli do informacije da su svoje ponude poslali i konzorcij okupljen oko Žita i Osatina Grupe te Mészáros Grupa Lorinca Mesaroša.

Nije poznato je li osim njih još netko dao ponudu za što je rok bio 15. lipnja, a iz kompanije nisu bili spremni odgovoriti na upite ili komentirati neslužbene objave.

Prodajom poljoprivrednog biznisa Fortenova bi, prema konzervativnim procjenama, mogla namaknuti između 300 i 350 milijuna eura. Jutarnji list je pisao i kako se u krugovima bliskim prodavatelju govorilo o transakciji koja seže i do 500 milijuna eura.

U kojem rasponu su bile ponude koje su potencijalni kupci dali nije otkriveno.

Iako sadašnji vlasnik naglašava kako su tijekom posljednjeg desetljeća puno ulagali u taj dio poslovanja, novom vlasniku mora biti jasno da uz iznos za kupovinu tih tvrtki mora imati i pozamašan pričuvni iznos za nastavak ulaganja opremu, mehanizaciju, modernizaciju ili povećanje kapaciteta linija.

Investicije su nužne ne zato što je riječ o zapuštenim kompanijama, već zato što se radi o poslu u koji treba neprestano ulagati, rekao je u razgovoru za Forbes Hrvatska poljoprivredni analitičar Robert Jurišić koji procjenjuje kako je rok za povrat tih ulaganja pet do deset godina.

Tom je prilikom kazao i kako smatra da bi ponuda mađarske Mészáros Grupe mogla nadmašiti ponude protukandidata. Forbes Hrvatska slao je upit toj tvrtki da s nama podijeli svoju viziju budućnosti Fortenovina agrobiznisa, no do zaključka teksta nismo dobili odgovor. Ništa razgovorljiviji nisu bili ni u Žitu ni u Osatina Grupi.

Iz Fortenove su naglasili kako su u potrazi za strateškim partnerom koji će uz fer cijenu dati i “maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje”.

Upravo tome nadaju se i lokalne vlasti te poljoprivrednici dok s velikom pozornošću prate razvoj situacije.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob izjavio je za Novu TV kako im je glavni interes da novi vlasnik zadrži radna mjesta, a poljoprivrednici se, pak, nadaju kako će tvrtke ostati u “hrvatskim rukama”. Zanima ih, doduše, i hoće li 33.000 hektara državnog zemljišta koje Belje ima u dugogodišnjem zakupu automatizmom pripasti novom vlasniku. Bili bi zadovoljniji, kažu, da se ono dalo u zakup ili u koncesiju poljoprivrednicima. No, nadaju se nastavku suradnje s novim vlasnikom i korektnim cijenama otkupa.

Iz Ministarstva poljoprivrede naglasili su kako se prodajom tvrtki u sastavu Fortenova grupe ne prodaje i zemljište u vlasništvu države.