Studenac gradi novi distribucijski centar u Velikoj Gorici, otvara 500 radnih mjesta

featured image

18. lip 2024. 16:58

Trgovački lanac Studenac pokrenuo je u investiciju izgradnje distribucijskog centra u Velikoj Gorici koji bi trebao biti dovršen sredinom iduće godine, a u njemu bi radno mjesto trebalo naći 500 ljudi. Nove tehnologije i optimizacija opskrbnog lanca dodatna su konkurentska prednost, naglasio je Michal Senczuk, predsjednik Uprave Studenca

Studenac, trgovački lanac sa sjedištem u Omišu, najavio je u utorak kako će uz distribucijski centar u Dugopolju izgraditi još jedan, u Velikoj Gorici. Novi objekt, koji će se prostirati na 36 tisuća četvornih metara, trebao bi biti dovršen u drugom tromjesečju iduće godine. Iz Uprave tvrtke najavljuju kako će tim projektom otvoriti 500 novih radnih mjesta.

Unapređenje logističke mreže

U svojoj mreži Studenac ima više od 1200 prodavaonica te više od 6200 zaposlenika. Novi distributivni centar omogućit će im unapređenje logističke mreže i učinkovitosti te osiguravati kraće vrijeme isporuke do trgovina. Uz središnji distribucijski centar, trenutno trgovački lanac koristi i regionalna skladišta u Zadru, Dubrovniku, Pazinu, Zagrebu i Kutini.

U velikogoričkom distribucijskom centru uvest će i nova tehnološka rješenja kao što je sustav upravljanja skladištem (WMS) koji će integrirati sve operacije i automatski sustav nadopune za optimizaciju razine zaliha u mreži. Sve će to utjecati na povećanje učinkovitosti, istaknuo je Dragan Baškarad, član Uprave za operativne poslove Studenca. Zgrada distributivnog centra imat će i održiva rješenja za upravljanje otpadom te solarne panele na krovu.

Član Uprave za operativne poslove Studenca Dragan Baškarad, Foto: Studenac

“Izgradnja novog distribucijskog centra čije otvaranje planiramo u drugom kvartalu 2025. godine još je jedan značajni iskorak u našem poslovanju. Dobro optimiziran opskrbni lanac jedna je od konkurentskih prednosti Studenca i na njoj ćemo temeljiti daljnji razvoj naše mreže susjedskih trgovina“, kazao je Michal Senczuk, predsjednik Uprave Studenca.

Prošle je godine taj lanac trgovina proveo tri akvizicije, proširio prodajnu mrežu s 220 novih lokacija te ostvario 30 posto veći prodajni rezultat. Baškarad je u razgovoru za Forbes Hrvatska izjavio kako takve stope rasta namjeravaju ostvariti i ove godine.

Utrostručena mreža trgovina

Otkako je obiteljski biznis preuzeo poljski Enterprise Investors, Studenac je više nego utrostručio mrežu svojih trgovina. Od lipnja 2018. godine, mreža mini marketa porasla je s 384 na današnjih više od 1.250 prodavaonica.

Prema podacima Fine, prihodi te tvrtke popeli su se s oko 200 milijuna eura, koliko su iznosili 2017. godine, na više od 659 milijuna eura lani, a broj zaposlenih porastao s 2.600 na više od 6.200.

Rasli su i organski i akvizicijama. Studenac je lani preuzeo La-vor Trade, Špar Trgovine i Strahinjčicu.

“U 2024. godini ćemo nastaviti otvarati nove trgovine. Cilj nam je da nastavimo rasti po stopi od 30 posto”, najavio je u razgovoru Baškarad.