Inflacija se smiruje, ali i dalje hrana najviše utječe na rast cijena

Aktualno Forbes Hrvatska 18. lip 2024. 16:37
featured image

18. lip 2024. 16:37

Državni zavod za statistiku objavio je u ponedjeljak konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za svibanj. Uz rast za skromnih 0,1 posto u odnosu na travanj, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,3 posto. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021., navodi se u analizi Raiffeisen istraživanja.

U prvih pet mjeseci, rast potrošačkih cijena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine iznosio je u prosjeku 3,9 posto . Prema indeksu potrošačkih cijena, najveći doprinos tome pružile su cijene usluga i hrane (usluge za 1,6 postotnih bodova, a hrana za 1,5 postotnih bodova).

Promatrano prema glavnim skupinama, u razdoblju siječanj-svibanj na godišnjoj razini najveći doprinos ukupnom rastu generirale su cijene hrane i bezalkoholnih pića s 1,26 postotnih bodova (ili 32,5 posto ukupnog porasta), a slijedi prijevoz (0,68 pb ili 17,7 posto) te restorani i hoteli (0,53 pb ili 13,8 posto). Osim skupine “stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva”, ostale glavne skupine također su dale pozitivan doprinos, međutim, primjetno je da rast potrošačkih cijena i dalje predvode cijene hrane i razne kategorije usluga, navodi se u analizi.

Neuobičajeno visok rast cijena usluga

U svibnju, na mjesečnoj razini, rast cijena zabilježen je kod svih posebnih agregata, osim kod energije (-1,2 posto). Rast predvode usluge (+0,5 posto), a slijede industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, te hrana, piće i duhan (obje po +0,2 posto). Ukupan rast za 0,1 posto u odnosu na travanj pokazuje na blaže cjenovne pritiske u odnosu na povijesna kretanja, međutim, mjesečni rast cijena usluga još uvijek signalizira na neuobičajeno visoku tekuću inflaciju u toj kategoriji.

Rast na godišnjoj razini usporio je gotovo kod svih posebnih agregata, osim kod energije. Prosječni godišnji rast cijena hrane, pića i duhana usporio je u svibnju na 3,2 posto  (u odnosu na 4,5 posto  u travnju). Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od kolovoza 2021. Rast cijena usluga usporio je drugi mjesec zaredom, odnosno u svibnju se spustio na 6,1 posto  (u odnosu na 6,3 posto  u travnju). Pozitivan doprinos ukupnoj godišnjoj inflaciji generiran je i od strane cijena industrijskih neprehrambenih proizvoda, čiji je godišnji rast usporio s 2,0 posto na 1,5 posto . Naposljetku, rast cijena energije ubrzao je s 1,1 posto  na 1,9 posto , kao posljedica učinka baznog razdoblja, odnosno snažnijeg mjesečnog smanjenja u istom razdoblju prethodne godine.

Godišnja inflacija vratila se u drugom tromjesečju na silaznu putanju uz normalizaciju tekućih cjenovnih kretanja (osobito kod cijena hrane i industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije) i iščezavanje prošlogodišnjih visokih mjesečnih promjena iz izračuna.

Još uvijek relativno visoka godišnja stopa rasta odraz je ne samo još uvijek izraženih cjenovnih pritisaka u uslugama, već i prošlogodišnjih neuobičajeno visokih mjesečnih stopa rasta koje ulaze u izračun i koje će iz mjeseca u mjesec polagano iščezavati.

Daljnje usporavanje rasta cijena

“U nastavku godine očekujemo daljnje usporavanje dinamike rasta potrošačkih cijena uz potencijalni pad godišnje stope rasta na oko 2 posto . Međutim na razini cijele godine očekujemo inflaciju potrošačkih dobara i usluga mjerenu indeksom potrošačkih cijena na 3 posto . Daljnje usporavanje i pad ispod 2 posto očekuje se u 2026. Pod utjecajem snažne potražnje temeljna inflacija (koja isključuje cijene hrane i energije) trebala bi se zadržati iznad opće razine inflacije do 2026.

U srednjoročnom razdoblju na opću razinu cijena trebalo bi utjecati ukidanje administrativno određenih cijena, osobito energije koje su za oko 40 posto niže u odnosu na prosjek u EU”, prognoziraju analitičari Raiffeisena.