Istraga FBI otkrila farmu ruskih botova: Više od tisuću lažnih profila širilo laži na X-u

Aktualno Forbes 10. srp 2024. 12:14
featured image

10. srp 2024. 12:14

Nedavno su identificirane stotine ruskih botova poboljšanih umjetnom inteligencijom koji su na X-u oponašali Amerikance i širili lažne proruske tvrdnje na temu Ukrajine, rečeno je u utorak iz američkog ministarstva pravosuđa. Ovo je tek posljednja u nizu američkih optužbi prema Rusiji za širenje laži na američkim društvenim platformama

Ministarstvo je identificiralo ukupno 968 botova koje su izradili partneri ruske državne medijske mreže Russia Today. Suspendirani su prije i tijekom istrage, a iz ministarstva kažu kako je operacija imala podršku ruske Savezne sigurnosne službe.

Botovi koji su oponašali Amerikance objavljivali su snimke koje podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu i pokušavali opravdati rat u odgovorima na objave neimenovanog američkog političara.

Neki od računa imali su profilne slike nastale upotrebom umjetne inteligencije, biografije u kojima je bila navedena njihova politička afilijacija, imena i lokacije, a osmišljeni su kako bi širili dezinformacije. Drugi računi sadržavali su mnogo manje informacija, a njihov zadatak bio je povećavati doseg drugih objava, kažu iz ministarstva.

Rusko veleposlanstvo i Russia Today nisu odgovorili na Forbesove upite za komentar.

“Rusija je željela ovu farmu botova koristiti za širenje dezinformacija nastalih AI-jem, šireći svoje aktivnosti uz pomoć umjetne inteligencije kako bi potkopali naše partnere u Ukrajini i utjecali na geopolitičke narative koji odgovaraju ruskoj vladi,” rekao je direktor FBI-ja Christopher Wray.

Duga povijest optužbi

Optužbe za rusko uplitanje u američki javni narativ putem američkih društvenih mreža buknule su tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine, kada je SAD optužio ruske aketere za pokušaje potkopavanja integriteta izbora i sijanja razdora među Amerikancima širenjem digitalne propagande na tisućama lažnih računa na Facebooku i Twitteru. Savezne obavještajne agencije kasnije su zaključile kako su tim kampanjama Rusi željeli poboljšati izglede za pobjedu Donalda Trumpa, iako je još uvijek nejasno koliko je ta operacija zaista i utjecala na tadašnju utrku. Slične optužbe ponavljaju se do danas, a američki dužnosnici tvrde kako je Rusija pokretala kampanje širenja dezinformacija tijekom predsjedničkih izbora 2020., kao i protiv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. State Department također tvrdi da je Rusija pokušala dezinformacijama prikriti činjenicu da je u invaziji na Ukrajinu koristila kemijsko oružje. Kremlj odbacuje optužbe da je prekršio međunarodnu zabranu korištenja kemijskog oružja.

Musk najavio čišćenje botova, ali…

Botovi su već dugo problem na platformi X (nekadašnjem Twitteru), a vlasnik mreže Elon Musk glasno je kritizirao njihovu prisutnost. Prije kupnje Twittera za 44 milijarde dolara izjavio je: “Porazit ćemo botove ili ćemo umrijeti pokušavajući.” I X i Musk ove godine su izjavili kako je platforma pokrenula “sustavno čišćenje botova i trolova” i da će X identificirati osobe koje takve račune otvaraju i “na njih sručiti punu silu zakona.” Puni razmjeri prisutnosti botova na X-u su nejasni, budući da platforma od uvođenja mjera za borbu protiv takvih računa još nije objavila podatke o aktivnosti i ukidanju botova.

Autor originalnog članka: Antonio Pequeño IV, Forbes
Link: Russia Impersonated Americans Using Nearly 1,000 Fake AI-Generated X Accouts, Feds Allege
(Prevela: Nataša Belančić)