Lani je u svijetu instalirano 87 posto više solarnih elektrana nego godinu dana prije

Svijet Forbes Slovenija 18. lip 2024. 16:26
featured image

18. lip 2024. 16:26

U svijetu je prošle godine instalirano 447 gigavata (GW) solarnih elektrana, što je 87 posto više nego godinu prije. Daleko najviše novih kapaciteta instalirano je u Kini

Porast je bio neravnomjerno raspoređen diljem svijeta: 80 posto novih kapaciteta instalirano je u 10 zemalja. Kina je na vrhu (253 GW), slijede SAD (32,4 GW), Brazil 15,4 GW, Njemačka (15 GW), Indija (12,5 GW), Španjolska (8,9 GW), Japan (6,2 GW), Italija (5,2). GW), Australiji (5,1 GW) i Nizozemskoj (4,9 GW), rezimira izvješće SolarPower Europe STA.

Novoinstalirani kapacitet pokrio bi više od polovice godišnjih potreba Indije za električnom energijom ili cjelokupnu godišnju potrošnju Švedske, Nizozemske, Belgije, Finske, Češke, Austrije, Portugala i Grčke zajedno, naveli su iz europskog udruženja fotonaponske industrije SolarPower Europe koje je član Globalnog solarnog vijeća.

Prema procjeni Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA), stvarna proizvodnja energije iz solarnih elektrana iznosi 17 posto maksimalnog mogućeg kapaciteta tih elektrana i to su u udruženju uzeli u obzir pri usporedbi novoinstalirane snage i potrošnje električne energije po zemljama.

Tržište snažno raste

Globalno fotonaponsko tržište brzo raste. U 2010. godini postojalo je svega četiri posto trenutnog tržišta. Energija iz sunca prednjači među obnovljivim izvorima, lani je 78 posto sve novoinstalirane proizvodnje iz obnovljivih izvora bilo iz sunca. Ulaganja u fotonapon veća su od ulaganja u sve ostale obnovljive izvore zajedno.

“Svijet je uistinu ušao u solarno doba. Nebo više nije granica. Koliki će doseg solarna energija imati ovisit će o pristupu financiranju i političkoj volji da se uspostave fleksibilni energetski sustavi za obnovljive izvore energije,” izjavila je uz izvještaj Walburga Hemetsberger, glavna izvršna direktorica Solar Power Europea.

Lani su 33 zemlje instalirale najmanje 1 GW solarne elektrane, dok je godinu prije bilo 28 takvih zemalja. U udruzi očekuju kako će ove godine u svijetu biti instalirano 2 TW solarnih elektrana, nakon što je 2022. godine zabilježena prekretnica dostizanjem 1 TW instaliranih kapaciteta. Za razdoblje između 2024. i 2028. godine, međutim, očekuju usporavanje rasta. Predviđaju to stoga što su, između ostalog, kamatne stope i dalje visoke, što je energetska kriza i elektroenergetske mreže teško prate rast korištenja obnovljivih izvora, rezimira STA.

Među zemljama u kojima je kapacitet solarnih elektrana prošle godine premašio jedan gigavat je i Slovenija. Krajem 2022. njihovi su kapaciteti iznosili 697,7 megavata (MW), a lani su povećani za više od 400 MW.