Sud oslobodio svih 28 optuženika razotkrivenih u slučaju Panama Papers

Svijet Forbes 9. srp 2024. 15:02
featured image

9. srp 2024. 15:02

Brazilska sutkinja oslobodila je svih 28 osoba optuženih u slučaju pranja novca i financijskih zločina vezanih za Panamske dokumente, uključujući osnivače tvrtke Mossack Fonseca, Jurgena Mossacka i Ramona Fonsecu.

Oslobođeni.

Takvu odluku donijela je sutkinja Baloisa Marquinez u slučajevima vezanima za skandale Panamski dokumenti (“Panama Papers”) i Lava Jato (“Autopraonica”).

U početku je za financijske zločine, uključujući korupciju i podmićivanje, u slučaju Lava Jato bila optužena 31 osoba, a u slučaju Panamskih dokumenata optuženika je bilo 28. Tužitelji su odvjetničku tvrku Mossack Fonseca i ostale optužili za sudjelovanje u ilegalnim aktivnostima vezanima za korupcijski skandal “Autopraonica”, a optužnice su za suđenje bile spojene.

Što se tiče skandala Autopraonica, sutkinja je zaključila kako nije bilo moguće dokazati da je novac iz ilegalnih izvora u Brazilu stigao do Paname s namjerom da se sakrije, zamuti ili pomogne pri zaobilaženju zakona. U slučaju Panamskih dokumenata, sutkinja je zaključila kako prikupljanje dokaza s računala tvrtke Mossack Fonseca nije bilo u skladu s pravilima i principima za digitalne dokaze i kako ostali dokazi nisu bili dovoljno snažni za dokazivanje krivnje.

Kontekst

Ovaj slučaj u vijestima je već gotovo deset godina. Prije osam godina je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), zajedno sa svojim medijskim partnerima, objavio milijune datoteka koje su otkrivale financijske tajne ekstremno bogatih. Datoteke su postale poznate kao Panama Papers, a sadržavale su imovinu navodno skrivenu u offshore kompanijama s ciljem izbjegavanja poreza.

Panamski dokumenti procurili su iz odvjetničke tvrtke iz Paname Mossack Fonseca koja je, kako je u to vrijeme stajalo na njihovim internetskim stranicama, nudila “sveobuhvatne pravne usluge.” Tvrtka je zatvorena 2018. godine.

Među optuženima su bili osnivači Mossack Fonsece, Jurgen Mossack i Ramon Fonseca. Fonseca je preminuo ranije ove godine, prije nego je sutkinja donijela presudu (optužnica protiv njega je odbačena).

Datoteke sežu sve do 1977. godine i osnivanja Mossack Fonsece. Anonimni izvor 2015. je kontaktirao poznatu njemačku novinu Süddeutsche Zeitung ponudivši e-mailove, fotografije i druge dokumente preuzete s interne baze podataka tvrtke. Razlog za to, rekao je tada izvor, bio je jednostavan: “Želim da javnost sazna za ove zločine.”

Njemački novinari Bastian Obermayer (desno) i Frederik Obermaier (lijevo), autori su istrage o takozvanim Panamskim dokumentima / FOTO: CHRISTOF STACHE / AFP / Profimedia

Süddeutsche Zeitung je te dokumente podijelio s ICIJ-om, a potom ih je ICIJ, zajedno sa stotinama novinara iz raznih medija, istražio. Njihove istrage razotkrile su financijske tajne svjetskih lidera i javnih osoba.

Offshore imovina

Važno je podsjetiti kako vlasništvo nad offshore kompanijom ili osnivanje offshore zaklade nije ilegalno samo po sebi u mnogim zemljama svijeta. Ono što jest ilegalno je korištenje offshore zaklada za prikrivanje imovine ili izbjegavanje plaćanja poreza. Oni koji ne prijave imovinu ili dobit iz inozemstva mogu imati velike probleme.

Američka porezna uprava, IRS, naglašava kako “beskrupulozni pojedinci nastavljaju mamiti Amerikance da svoju imovinu prebacuju na račune ili strukture u inozemstvu, koristeći argument da su te strukture izvan dosega IRS-a”. Uprava je upozorila porezne obveznike da će oni koji “obećavaju uštedu na porezima koja je predobra da bi bila istinita… vjerojatno izazvati pravnnu štetu poreznim obveznicima koji se njihovim uslugama koriste.”

Kada savjentnici poput odvjetnika, računovođa ili financijskih savjetnika osnivaju offshore račune, moraju vrlo pomno paziti da se novac ne prebacuje u protuzakonite svrhe poput izbjegavanja plaćanja poreza, pranja novca ili izbjegavanja postojećih kreditora (npr. bivših supružnika ili tužitelja koji su dobili presudu). Ipak, čak i legalno prebacivanje novca iz određene jurisdikcije ne briše pravne obveze. Na primjer, u SAD-u pojedinci svejedno moraju na obrascima za povrat poreza prijaviti postojanje tih računa.

Ako se ne slijede sva pravila, u teškoj situaciji mogu se naći ne samo vlasnici računa, već također i odvjetnici, računovođe i financijski savjetnici koji su olakšali proces otvaranja računa.

Optužbe i suđenje

Upravo to se, kako tvrde vlasti, dogodilo u ovom slučaju. Mossack Fonseca odmah je odbacio sve optužbe, rekavši kako dokumenti koji su procurili krivo predstavljaju rad koji je tvrtka obavljala. Godine 2016. su na svojim internetskim stranicama objavili izjavu u kojoj, između ostalog, stoji: “Nedavni medijski izvještaji dali su netočnu perspektivu na usluge koje pružamo i, usprkos našim naporima da ispravimo priču, oni su krivo predstavili prirodu našeg posla i njegovu ulogu na globalnim financijskim tržištima.”

Tvrtka je također sugerirala kako nije imala nikakvu kontrolu nad time kako bi njeni klijenti mogli koristiti offshore račune kreirane u njihovo ime. Usprkos svim odbacivanjima optužbi, skandal je izazvao gašenje tvrtke, ali i suđenjem za pranje novca na sudu u Panami.

Suđenje je započelo u travnju. Sutkinja je u početku imala 30 dana za donošenje presude, no rok je pomaknut zbog velikog obujma dokaza. Inicijalno curenje uključivalo je nevjerojatnih 11,5 milijuna povjerljivih dokumenata, uključujući financijske i pravne spise. Dokumenti zauzimaju 2,5 terabita računalne memorije. Za usporedbu, podaci Wikileaksa iz 2010. godine zauzimali su samo 1,7 gigabajta.

Presuda je donesena krajem lipnja.

Prije dvije godine osnivači Mossack Fonsece oslobođeni su u odvojenom slučaju za pranje novca u Panami. I Ramon Fonseca Mora i Jurgen Mossack uporno su negirali da su na bilo koji način bili uključeni u ilegalne aktivnosti.

Baza podataka

Bazu podataka, koja uključuje više od 810.000 offshore kompanija, zaklada i organizacija, možete pretražiti OVDJE.

Možda ćete vidjeti neka imena koja prepoznajete, ali internetska stranica baze naglašava: “Navođenje imena osobe ili naziva subjekta u bazi podataka ICIJ-a ne znači, niti je to namjera, da je ta osoba ili subjekt sudjelovao u ilegalnom ili nepriličnom ponašanju.”

Posljedice

Panama je nakon objave dokumenata bila metom iznimno negativne pozornosti medija. Već godinama se ta zemlja mučila s uvrštavanjem u globalnu Radnu skupinu za financijske aktivnosti (FATF), a ovo nije pomoglo. Prošle godine napokon je maknuta sa popisa FATF-a za povećani nadzor. Uz to je Europska komisija 2024. najavila kako će Panama biti maknuta s EU-ovog popisa zemalja visokog rizika zbog strateških manjkavosti u prevenciji pranja novca i financiranja terorizma. Ipak, država je ostala na EU-ovoj crnoj listi poreznih oaza, na kojoj se još nalaze i Američka Samoa, Fidži, Trinidad i Tobago, Angvila, Guam, Rusija, Američki Djevičanski Otoci, Antigua i Barbuda, Palau, Samoa i Vanuatu.

Postava i redatelj filma The Laundromat (2019.) / FOTO: Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Godine 2019. u kina je stigao i film, The Laundromat, snimljen prema knjizi na temu Panamskih dokumenata. Film je režirao Steven Soderbergh, a snažna glumačka postava uključivala je Meryl Streep, Garyja Oldmana i Antonija Banderasa. Mossack i Fonseca tužili su Netflix kako bi pokušali zaustaviti prikazivanje filma, pozivajući se između ostalog na difamaciju. Njihovi napori nisu urodili plodom.

ICIJ je nakon presude objavio izjavu.

“Iako sud nije ove optužene smatrao odgovornima, snažan utjecaj naše istrage nije nestao,” rekao je izvršni direktor ICIJ-a Gerard Ryle. “Razotkrivanjem skrivenih istina, kao što smo učinili u slučaju Panamskih dokumenata, mi osnažujemo javnost i pružamo im informacije potrebne kako bi zahtijevali preuzimanje odgovornosti i pozivali na reforme.”

Autor originalnog članka: Kelly Phillips Erb, Forbes
Link: Judge Absolves All 28 Accused, Including Mossack Fonseca Lawyers, In Panama Papers Case
(Prevela: Nataša Belančić)