Ubrzani rast tvrtki koje niču na zgarištu poslovnog carstva Sandija Češka: Madraci i dalje u prodaji

featured image

9. srp 2024. 11:22

Poduzeće Dormeo, koje je u posredno u kineskom vlasništvu i koje je nakon stečaja Studia Moderna, tvrtke sa sjedištem u Sloveniji koja je poslovala i u Hrvatskoj, preuzelo marketing madraca ovog brenda, prošle je godine imalo devet milijuna prihoda, ali je ostvarilo dva milijuna gubitka

Poduzetnik iz Zasavja i nekada najbogatiji Slovenac, Sandi Češko, brzo je nakon stečaja Studia Moderna, koji je započeo krajem prošlog kolovoza, uspostavio novi sustav putem kojeg i dalje prodaje proizvode brenda Dormeo.

To sada rade poduzeća Dormeo i Dormeo Home u vlasništvu njemačke tvrtke Rica Schlafsysteme, iza koje stoje kineski vlasnici. Kako je prošlog ljeta za N1 rekao Češko, radi se o kineskom poslovnom partneru Studia Moderne.

Preuzeli su zaposlenike, internetsku domenu, zalihe

Češko, dakle, službeno više nije vlasnik, ali njegov krug i dalje igra važnu ulogu u novom sustavu.

Na vodećim pozicijama u oba poduzeća je Mateja Dolanc, sestra supruge Sandija Češka, Livije Dolanc. Ona je direktorica Dormea i također opunomoćenica Dormea Home, čiji je direktor Jianhuai Liu s prebivalištem u španjolskoj Valenciji. Također, Češko je zaposlen u poduzeću Dormeo Home, kao i Jana Umek, koja je do stečaja bila direktorica Studia Moderne.

Češko je, podsjetimo, već na početku stečaja imao jasnu sliku o prijenosu poslovanja. Odmah nakon podnošenja zahtjeva za stečaj, za N1 je objasnio da će novo poduzeće iznajmiti prostore na Litostrojskoj ulici u Ljubljani, koje je prethodno iznajmljivao Studio Moderna, što se i dogodilo. Također je najavljivao da će novo poduzeće ponuditi zaposlenje većini od 200 zaposlenih koje je Studio Moderna zapošljavao neposredno prije propasti. To se – kako nam je sada potvrdio – doista dogodilo, no broj je manji. Krajem prošle godine Dormeo je imao 70 zaposlenih, a Dormeo Home 18.

Internetska prodaja i dalje traje

Internetska prodaja sada ide preko domene dormeo.net, koja je prema podacima iz internetskog registra u vlasništvu kineske tvrtke Healthcare Co. Ona proizvodi madrace pod robnom markom MLily, koji su uz Dormeo madrace u prodajnom asortimanu ‘novog’ Dormea.

Češko je prošle godine najavljivao da će novo poduzeće preuzeti i ugovore s trgovinama za mjesto na policama, koje su one otkazale slovenskom Studiju Moderni. Poduzeće u posrednom kineskom vlasništvu zatim je u jesen kupilo još neke zalihe trgovačke robe iz stečajne mase Studia Moderne, koje je stečajna upraviteljica Špela Turk prodavala na dražbi.

Sandi Češko u razgovoru za N1 Slovenija; Foto: Husmir Deljanin/N1

Češko se unatoč tome ne slaže s ocjenom da preko poduzeća Dormeo i Dormeo Home nastavlja djelatnost Studia Moderne, samo preko druge pravne osobe. “Poduzeće (Dormeo, op. a.) je kupilo robnu marku i sada prodaje proizvode, ali poslovni model je drugačiji. Njegova djelatnost je samo prodaja madraca,” rekao je za Forbes Slovenija.

Milijunski prihodi, ali gubitak na kraju

Poslovni izvještaji pokazuju da se glavnina posla s madracima sada preselila na poduzeće Dormeo, nekadašnji Valnadin. Ovo poduzeće je još 2022. bilo bez prihoda. Zatim ga je prošlog ljeta kupio Dormeo AG, u vlasništvu Darka Horvata, koji je također kupio brendove Studia Moderne iz prisilne nagodbe Češkove švicarske tvrtke Top shop International. U kolovozu je poduzeće preuzela Mateja Dolanc, a sada je vlasnik Rica Schlafsysteme, koji ga je preimenovao u Dormeo.

Poduzeće je prošle godine zabilježilo 9,3 milijuna eura prihoda i 1,9 milijuna eura čistog gubitka. Sredstva su se u jednoj godini povećala s devet tisuća na 13 milijuna eura. Najveći dio čine poslovna potraživanja u iznosu od 9,8 milijuna eura. Poduzeće ima 7,8 milijuna dugoročnih obveza i 7,2 milijuna eura kratkoročnih.

Drugo poduzeće kineskih vlasnika, Dormeo Home (prvotno se zvalo Rica Home), počelo je poslovati u rujnu prošle godine i u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvarilo 324 tisuće eura prihoda i 200 tisuća eura čistog gubitka.

Dugovanja prema zaposlenima i državi

Krajem godine poduzeće je imalo pola milijuna sredstava, od čega 250 tisuća eura u obliku trgovačkih zaliha i 130 tisuća eura u gotovini. S druge strane, imalo je 271 tisuću eura duga prema jednoj od tvrtki u grupi i 400 tisuća eura kratkoročnih poslovnih obveza.

Povodom Svjetskog dana spavanja Dormeo je prezentirao novu tehnologiju Air madraca 2014. godine. Na raskošnom eventu viđene su mnoge hrvatske zvijezde. Foto: Borna Filic/PIXSELL

Vjerovnici su u stečaju Studia Moderne prijavili potraživanja od 33 milijuna eura. Stečajna upraviteljica Špela Turk priznala je 17 milijuna eura nakon pregleda, dok su ostala potraživanja osporena.

Najveći vjerovnik je djelomično državna NLB s uvjetnim potraživanjem od 2,2 milijuna eura, vezano uz moguće reklamacije za kartična plaćanja. Poduzeće duguje zaposlenima 3,2 milijuna eura, a među vjerovnicima su i državni organi. Poreznoj upravi (FURS) poduzeće duguje 238 tisuća eura, Zavodu za zdravstveno osiguranje (ZZZS) 133 tisuće eura, a Zavodu za mirovinsko osiguranje (ZPIZ) 374 tisuće eura.

Pregled poslovanja prije stečaja Stečajna upraviteljica je početkom godine zbog “brojnih optužbi o nezakonitom ili neekonomičnom postupanju” naložila detaljan pregled poslovanja Studia Moderne u posljednje tri i pol godine prije stečaja.

Policija potvrdila zaprimanje prijave

Vanjski revizor je između ostalog tražio odgovore na pitanja kada je poduzeće postalo nesolventno te jesu li provedeni kakvi manevri koji bi mogli biti osporeni u skladu s odredbama stečajnog zakonodavstva (ZFPPIPP) ili ukazuju na odštetnu odgovornost uprave.

Revizija je već završena, ali stečajna upraviteljica nije željela govoriti o detaljima. Češko nam je na pitanje je li već upoznat s nalazima, rekao da nije, ali da je dobro da je pregled obavljen. Uvjeren je da revizija neće pokazati nepravilnosti.

Neslužbeno, policija je također upoznata s nalazima. U Policijskoj upravi Ljubljana potvrdili su da su zaprimili prijavu vezanu uz poduzeće Studio Moderna, ali su dodali da trenutno ne mogu pružiti više informacija.