Ukrajina za rušenje ruskih dronova koristi propelerce i taktike iz davnih ratova

Aktualno Forbes 9. srp 2024. 11:02
featured image

9. srp 2024. 11:02

Ukrajina očajnički pokušava srušiti ruske izviđačke dronove koji svakog dana nekažnjeno prelijetaju nad njihovim gradovima i bazama

Sve više ukrajinskih vojnika sada uzlijeću u sporim, laganim avionima kojima love ruske dronove iznad ranjivih lokacija.

Po društvenim mrežama ovog se vikenda proširio video koji prikazuje pripadnike ukrajinskog obavještajnog direktorata u sportskom zrakoplovu Aeroprakt A-22 lokalne izrade. Na lijevoj strani ovog dvosjeda sjedi vojnik koji oružjem cilja dron.

Ove taktike vrlo su slične taktikama posade aviona za obuku Jakovljev Jak-52, navodno posuđenog od ukrajinskog letačkog kluba. Ta posada još od travnja ruši ruske dronove nad južnom Ukrajinom.

Jeftine i efikasne metode

Ove metode su efikasne i, što je možda i najvažnije, jeftine. Ukrajinske snage ne mogu si priuštiti ispaljivanje najvećih i najboljih protuzračnih projektila – koji mogu težiti stotine kilograma i koštati milijune dolara po komadu – na dronove Orlan-10 koji košta jedva 100.000 dolara. Upravljanje avionima Jak-52 ili A-22 košta samo nekoliko stotina dolar apo satu, a streljivo je zanemarivo.

Ne bi trebalo biti šokantno da se ukrajinski obavještajni direktorat za borbu protiv dronova okrenuo baš avionu A-22.

To je onakva vrsta zrakoplova kakvog bi si iz zabave mogao kupiti netko kome je letenje hobi. “Ako tražite čvrst zrakoplov kojim je lako upravljati, ima odlične performanse na kratkim udaljenostima, a istovremeno može letjeti brzinom od preko 95 čvorova i nositi solidan teret, došli ste na pravo mjesto!” hvali se na svojim internetskim stranicama tvrtka Leighnor Aircraft koja ove zrakoplove prodaje u SAD-u.

Snage Kijeva već koriste ove avione, koji koštaju 90 tisuća dolara, u borbama, i to kao napadačke dronove. Tako su oni, prenamijenjeni u autonomne letjelice i nakrcani eksplozivom, preletjeli stotine kilometara duboko u Rusiju kako bi gađali vojne i industrijske mete.

Ako postoji neka mana aviona A-22 u usporedbi s Jakom-52, to je pomalo anemični motor od samo 100 konjskih snaga (Jak-52 ima 360 ks). Budući da ima bolji omjer težine i snage, Jak-52 možda je bolji izbor za borbu s dronovima.

Očajnička borba protiv izviđačkih dronova

Svejedno, bilo kakav avion koji uništava dronove bolji je od nikakvog. Ukrajina očajnički želi srušiti ruske izviđačke dronove koji prelijetaju ukrajinske gradove i baze. Prošlog tjedna su tri dana zaredom ruski dronovi prelijetali ukrajinske zračne baze i pronašli vrijedne mete za ruske balističke rakete Iskander. Ukrajinci su u tim napadima izgubili najmanje tri vrlo važna borbena zrakoplova, sve zato jer nisu mogli na vrijeme srušiti dronove.

Sportski avion, budimo pošteni, možda i nije najbolja opcija za zaštitu aktivne zračne piste. On bi mogao predstavljati opasnost za ratne zrakoplove pri slijetanju i uzlijetanju. No ako A-22 i drugi lagani avioni mogu zaštititi ukrajinske gradove, to znači da bi mogli omogućiti premještanje ozbiljnijih sustava protuzračne obrane na vojne lokacije.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link:
Ukraine Is Mobilizing More Propeller Planes To Shoot Down Russian Drones, World War I Style
(Prevela: Nataša Belančić)