Upravo ste osnovali tvrtku i stigle su vam ponude za upis u registar? Niste to dužni platiti

Aktualno Marko Repecki 20. stu 2023. 06:59
featured image

20. stu 2023. 06:59

Ne radi se o službenim registrima, već o privatnim tvrtkama, koje su osmislile jednostavan, a mnogim poduzetnicima vrlo iritantan poslovni model 

Svatko tko je osnivao tvrtku ili obrt, zna da će mu vrlo brzo, često čak i prije službenih dokumenata, na adresu stići nekoliko ponuda za upis u razne “poslovne registre”. Obično se radi o pismu u kojima se poduzetnike ili obrtnike poziva na upis u registar, uz koje je već priložena i uplatnica, s iznosom koji nije mali. Često se radi o 60 ili više eura za uslugu da se ime vaše novoosnovane tvrtke ili obrta pojavi negdje na nekakvoj internetskoj stranici. 

S obzirom da živimo u zemlji s bezbrojnim parafiskalnim nametima, koji idu uz osnivanje i posjedovanje tvrtke ili obrta, mnogi poduzetnici koji nemaju dovoljno iskustva, odnosno koji prvi puta registriraju tvrtku ili obrt, kada prime ovakvu ponudu, čak pomisle da se radi o nekakvim službenim registrima i da su te račune dužni platiti. Vidi se to iz bezbrojnih upita u poduzetničkim grupama, na društvenim mrežama, gdje se svako malo raspituju jesu li te račune dužni platiti – ili nisu. Odgovor je, naravno, negativan.

Ne radi se o službenim registrima

Ne radi se o nikakvim službenim registrima, već o privatnim tvrtkama, koje su osmislile jednostavan, a mnogim poduzetnicima vrlo iritantan poslovni model koji funkcionira na sljedeći način: pokreneš internetsku stranicu, pratiš službene registre u kojima pronalaziš novoosnovane tvrtke i obrte, šalješ im pisma s uplatnicama i nadaš se da će ih što veći broj uplatiti.

Prema svjedočenjima poduzetnika, takvih registara je sve više. Prije desetak godina, obično su dobivali jednu ili dvije ponude, dok ih sada često stigne i više, pa smo odlučili provjeriti kakve tvrtke stoje iza toga i kako posluju.

Upis u eregistar.hr, prema ponudi koju je dobio jedan obrtnik, košta 60 eura, ako se na ponudu odgovori, odnosno izvrši uplata u roku od 8 dana. Nakon isteka tog roka upis značajno poskupljuje te iznosi 120 eura. Radi se, inače, o vrlo jednostavnoj internetskoj stranici na kojoj je tvrtke moguće pretraživati po nazivu. Iza te internetske stranice stoji tvrtka Elektronički registar d.o.o., osnovana prošle godine, bez zaposlenih i s prihodom od oko 21 tisuću eura.

Cijene upisa od 60 do 180 eura

Tvrtka Business register d.o.o. stoji iza internetske stranice kreativnog naziva busreg.eu. Radi se o, također, vrlo jednostavnoj internetskoj stranici, s listom tvrtki i obrta koji su im platili upis. Cijene upisa su jednake kao i u prethodnom slučaju. Ako se plati u roku osam dana, onda je cijena 60 eura, a nakon isteka tog roka poduzetnik može zatražiti upis, ali će ga tada to koštati 120 eura. Tvrtka koja stoji iza ove internetske stranice osnovana je 2020. godine, nema zaposlenih, a prihodi su joj prošle godine iznosili nešto više od 35 tisuća eura.

Iza internetske stranice zvučnog naziva e-gospodarstvo.hr stoji tvrtka Poslovna registratura j.d.o.o. Oni su novi igrači na ovom zanimljivom tržištu. Osnovani su ove godine, tako da još nema podataka o poslovanju. Cjenovna politika im je slična kao i kod konkurencije, ali je zanimljivo primijetiti da su, usprkos tome što kratko rade, već značajno podigli cijene.

Naime, u Općim uvjetima na svojoj stranici navode da upis košta 60 eura, a nakon isteka roka od osam dana poskupljuje na 120 eura. U ponudi koju nam je pokazao jedan poduzetnik, a koju je dobio krajem listopada stoji da je cijena 80 eura, a nakon isteka roka od osam dana cijena se penje na čak 180 eura.

Vizualno najdotjeraniji od svih do sada nabrojanih registara jest eposlovni.eu. Čak na vrhu internetske stranice imaju traku s vremenskom prognozom. Inače, zanimljivo je da u tom registru nije moguće pronaći tvrtku EPS Digital d.o.o. koja šalje ponude za upis. Cijene upisa su kao i kod prethodnika 80 ili 180 eura Čini se da se ta tvrtka bavi i izradom internetskih stranica i mobilnih aplikacija, pa onima koji se odluče izlistati na njihovim stranicama nude popust na te usluge. Prihodi te tvrtke prošle godine iznosili su oko 73 tisuće eura.