Varteks ide u stečaj, radnicima otkaz i otpremine. Ipak, nije sve gotovo

featured image

8. srp 2024. 17:38

Varteks će podnijeti zahtjev za ubrzanim stečajem. Taj prijedlog Uprave podržali su radnici kojima će AORT isplatiti plaće i otpremnine. Manji dio će nakon toga biti angažiran kako bi se zadržao dio proizvodnje i prodaje i osiguralo da tvrtka u stečaju ne ostane bez prihoda.

Varteksu je ponedjeljak 60. dan da se nalazi u blokadi. Uprava tvrtke susrela se s radnicima koji su na sastanku prihvaćen prijedlog odlaska u ubrzani stečaj.

To su učinili jer je alternativa čekanje automatskog stečaja koji bi u nekom trenutku morala pokrenuti FINA. Duže čekanje na dolazak stečajnog upravitelja ugrozilo bi primanja radnika i opstanak proizvodnje.

Predsjednik Uprave Varteksa Karlo Koprek za Forbes Hrvatska pojasnio je kako će radnici ovako dobiti (veći dio) plaće od Agencije za osiguranje radničkih tražbina (AORT), a nakon toga i otpremine. Nakon što se svima podijele otkazi, manji dio njih bit će angažiran na ugovor o djelu na poslovima kao što je proizvodnja i nastavak prodaje, tako da će tvrtka po dolasku stečajnog upravitelja i dalje imati neke prihode.

Očekuje se prodaja dijela Varteksove imovine

Kao i inače u takvim situacijama, stečajnog upravitelja imenovat će sud, a odgovarat će vjerovnicima. On bi možda mogao doći već krajem srpnja i tada će se Koprek povući iz firme.

Za očekivati je da će tada krenuti i prodaja imovine Varteksa, ali ne one potrebna za operativno poslovanje.

Varteks
Štrajk radnica i radnika Varteksa u svibnju 2024. godine: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Savo Šmitran iz Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske nije htio ništa detaljnije komentirati za Forbes Hrvatska jer Varteks nije član tog sindikata, no rekao je kako misli da je stečaj neminovan ako nema novca. Uz njega će radnici doći do nekog novca, a oni koji žele možda uspiju pronaći novi posao u branši, s obzirom da u Varaždinskoj županiji ima još tekstilnih tvrtki.

“Kroz stečaj će se vidjeti koje su bile stvarne namjere vlasnika”

Tomislav Rajković iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske također se danas našao s Upravom Varteksa. Kaže kako su radnici podržali stečaj po ubrzanom postupku u nadi da će kroz stečaj vratiti firmu. Ovisno o stažu AORT će im isplatiti do polovice šest bruto plaća, odnosno do tri bruto plaće.

Sve do sada nadali su se da će se postići neki dogovor kojim bi se izbjegao stečaj. Rajković je podsjetio kako su vlasnici Varteksa (među kojima glavnu riječ drži Stjepan Čajić) nakon nemogućnosti dogovora s vjerovnicima odustali i od najavljivane dokapitalizacije tvrtke.

Nada se kako će kompanija dobiti kvalitetnog stečajnog upravitelja koji će uz kvalitetan plan te dobru volju i namjere vjerovnika. S obzirom na iskustvo u sličnim situacijama vjeruje da bi se proizvodnja mogla nastaviti i dodaje da će se kroz stečaj vidjeti i koje su bile prave namjere vlasnika.