Vujnovac za HRT: Prodaja agrobiznisa iz Fortenove je pod kontrolom HPS-a

Aktualno Forbes Hrvatska 10. srp 2024. 10:04
featured image

10. srp 2024. 10:04

Poduzetnik Pavao Vujnovac je u intervjuu za HRT na dan kada je objavljeno da je stekao 93,78 posto vlasništa tvrtke Fortenova dao opsežan intervjuu u kojem je komentirao procese u Fortenova grupi, svoje odnose s bivšim ruskim partnerima i političkim akterima, te najavio da želi sudjelovati u širenju kapaciteta LNG terminala na Krku

Pavao Vujnovac je rekao je za središnji Dnevnik HTV-a kako Fortenova grupa ima veliki kapacitet za širenje na regionalnom tržištu, a svoju akviziciju preko tvrtke Open Pass nazvao je – spašavanjem tvrtke.

“Ušao bih u suštinu cijelog procesa koji je danas završen, koji je u principu bio spašavanje Fortenove. Isto tako, sud u Nizozemskoj je označio završetak ovog procesa kao hitan i neminovan za opstojnost Fortenove. Da nismo proces završili, bilo bi jako problematično refinancirati cijelu grupu”, rekao je Vujnovac između ostalog.

“Što se tiče brojeva cijele transakcije, ona je 500 plus 160 milijuna eura, ovisno o parametrima koji će doći kasnije. Tu ne smijemo zaboraviti dug od 1,2 milijarde eura koji preuzimamo i koji ima ozbiljne kamate (18 posto), kazao je. Kao što je poznato, dug koji Fortenova grupa ima prema fondu HPS dospijeva u studenom ove godine.

Analizu ponuda za agrobiznis radi Uprava, a nadzire – HPS

“Dug prema HPS-u je velik – 1,2 milijarde eura, imamo ozbiljnu kamatu i on dospijeva u 11. mjesecu. Dosad smo imali razgovore s bankama i drugim potencijalnim financijerima i refinancijerima tog duga, ali zbog sankcioniranih dioničara nismo mogli ući u konkretnije razgovore. Tek sada ćemo početi s razgovorima, ali ćemo imati opcije”, istaknuo je.

Također je naglasio da HSP ima ulogu stanovitog kontrolora u procesu prodaje poljoprivrednog portfelja tvrtke ( Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Vinka), te je ustvrdio da on osobno – neovisno o tome što sada kontrolira više od 93 posto kompanije, ne utječe na taj proces.

“Što se tiče procesa prodaje “Agrija”, već čitam zadnjih par tjedana u medijima procjene što i tko bi kupio i moram naglasiti da cijeli proces prodaje vodi Uprava i da će ona nakon pristiglih ponuda napraviti analizu i izaći s najboljom ponudom. Moram naglasiti da je cijeli proces prodaje pod nadzorom HPS-a kao najvećeg vjerovnika.”, rekao je Vujnovac.

Što se tiče planova za budućnost, Vujnovac je ustvrdio kako Fortenova ima kapacitet za širenje. “Fortenova ima ozbiljan potencijal za rast i gradnju poslovanja, osim što bi trebali stabilizirati pozicije u trgovini u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Tu će nam trebati u nekom trenutku kapitalna i financijska snaga za iskorištavanje tog potencijala”, rekao je.

Najveći dobavljač LNG-a na terminalu na Krku

Govorio je i o svojim drugim poslovima, ali i o odnosu prema ruskom Gazpromu s kojom je njegova prva tvrtka, PPD, godinama poslovala (ili direktno s moskovskim Gazpromom ili preko njihove švicarske podružnice) i ostvarivala zaradu iz koje je potom Vujnovac krenuo u svoje druge poslovne projekte.

“Danas ne kupujem plin od Gazproma. Mi smo s njima na arbitraži, danas smo mi najveći nabavljač LNG-a na terminalu na Krku, diversificirali smo dobavu, PPD je hrvatska firma i prati politike EU-a. Mislim da je terminal dobar projekt”, rekao je Vujnovac.

Ustvrdio je da je taj terminal donio Hrvatskoj geopolitičku poziciju i prepoznatljivost. “Naš plan je da sudjelujemo u širenju kapaciteta, ali treba spomenuti kako je LNG terminal na Krku zajedno s terminalom u Poljskoj jedna od najboljih opcija za opskrbljivanje Ukrajine nakon rata.”, istaknuo je između ostalog Vujnovac.