Zašto je u Hrvatskoj povrće tako skupo i ne proizvodi ga se dovoljno?

Aktualno Forbes Hrvatska 11. pro 2024. 15:11
featured image

11. pro 2024. 15:11

Proizvodnja povrća je isplativa, ali unatoč tome Hrvatska ga ne proizvodi dovoljno, upozoreno je u srijedu na konferenciji “Hrvatsko povrće” u organizaciji Gospodarskog lista, a rečeno je i da bi povrće moglo biti dosta skupo, prenosi Hina

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Vjekoslav Budanec izjavio je da je povrće najisplativija kultura u poljoprivrednoj proizvodnji, ali da tu proizvodnju prate brojni problemi.

“Nismo samodostatni ni u jednom povrću, možda u nekim sezonama malo u kupusu, ali generalno svega nam povrća manjka. Problem je okrupnjavanje zemljišta, sustavi navodnjavanja još nisu rašireni kao ni grijanje za plastenike i staklenike, a nedostaje i radnika”, rekao je Budanec.

Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara; Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zbog suše ova godina je bila posebno teška

Ravnatelj uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Fruk je istaknuo kako je ova godina specifična zbog utjecaja klimatskih promjena.

“Ove je godine manjak povrćarske proizvodnje oko šest posto na razini godine. Kada to kompariramo s 2000. godinom koja je bila jedna od najboljih, razlika je velika i možemo reći da će hrvatsko povrće biti relativno skupo, a rast cijena povrćarskih proizvoda je otprilike na razini od 50 posto ove godine”, rekao je Fruk.

Dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Aleksandar Mešić smatra da hrvatskoj poljoprivredi nedostaje znanje.

Moderni poljoprivrednici trebaju biti ambiciozni stručnjaci

“Treba razbiti onu iluziju o poljoprivredi koju simboliziraju kumice koje prodaju na našim tržnicama. Moderni poljoprivrednici trebaju biti ambiciozni stručnjaci koji su okrenuti znanju i inovacijama i jedino na taj način možemo odoljeti svim izazovima i učiniti poljoprivredu uspješnom, profitabilnom, na korist svih nas”, poručio je Mešić.

Na konferenciji Hrvatsko povrće koja traje do petka, održavat će se predavanja domaćih i stranih predavača, renomiranih stručnjaka u proizvodnji povrća i cvijeća, a sudionici će imati priliku i posjetiti neke poljoprivredne proizvođače iz Krapinsko-zagorske županije.