Zašto studij na švicarskoj ugostiteljskoj akademiji treba platiti 180 tisuća franaka

Aktualno Marko Repecki 1. lis 2024. 17:00
featured image

1. lis 2024. 17:00

École Hôtelière de Lausanne (EHL) najstarija je obrazovna institucija na području ugostiteljstva. Njihov četverogodišnji studijski program za strane studente, kojih je tri četvrtine, košta 180 tisuća švicarskih franaka, ali otvara vrata u svijet luksuznog hotelierstva.

Hrvatska ima oko 1200 hotela, od kojih je nešto manje od polovice u kategoriji od četiri ili pet zvjezdica. Najvišu kategoriju – pet zvjezdica ima šezdesetak hotela. S vremenom se povećao i broj restorana s Michelin zvjezdicama, pa ih je trenutno 10, od koji jedan ima dvije zvjezdice. 

Jasno je da kvaliteta ugostiteljske usluge prije svega ovisi o kvalitetama ljudi koji je pružaju. Najistaknutiji hrvatski chefovi često u svojim životopisima imaju i inozemno iskustvo.  Vrlo često se radi o stažiranju u nekim od najprestižnijih restorana na globalnoj razini, gdje stječu znanja i tehnike s kojima se, lokalno, ne bi imali prilike susresti.

No i ovdje se već stvorila određena baza znanja, pa je tako u nedavnom intervjuu za FORBES Hrvatska, Mario Mandarić suvlasnik i chef Noela, zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, rekao da nemaju problema s pronalaskom radne snage, već da imaju listu čekanja ljudi koji žele kod njih raditi. Naravno, svakom mladom kuharu s ambicijom interes je učiti kroz rad u vrhunskom restoranu.

U inozemstvu postoje i vrhunske ugostiteljske akademije, čiji će studenti u budućnosti voditi najluksuznije hotele i restorane. Najstarija takva obrazovna institucija je švicarska  École Hôtelière de Lausanne (EHL), koju je prije 1893. osnovao hotelijer Jacques Tschumi

Na početku, predavanja su se održavala u luksuznom hotelu d’Angleterre, no danas 130 godina kasnije, EHL ima vrlo moderan kampus iznad Lausanne, koji pomalo podsjeća na kampuse velikih kalifornijskih tehnoloških kompanija.

U sklopu kampusa, koji se prostire na 80 tisuća četvornih metara, i u koji je u zadnjoj rundi renovacije, prema informaciji koju prenosi Euronews, uloženo 250 milijuna švicarskih franaka, nalazi se i nekoliko restorana u kojima, naravno, rade studenti.

Tečaj poznavanja vina na EHL Foto: Profimedia

Restorani su otvoreni za javnost, primaju goste, koji mogu dobiti vrhunsku uslugu i doživljaj, po povoljnijim cijenama. Svakako najpoznatiji od tih “studentskih restorana jest “Le Berceau des Sens”, što se može prevesti kao “Kolijevka osjetila”. Taj je restoran prije nekoliko godina privukao pažnju svjetske gastronomske javnosti time što je dobio Michelinovu zvjezdicu. 

Njihov studentski restoran osvojio je Michelinovu zvjezdicu

“U restoranu Le Berceau des Sens prikazuje se ljepota nesavršenosti. Ovdje studenti i kuhari pretvaraju svaku lekciju i pogrešan korak u gastronomska remek-djela. Pod ljubaznim vodstvom naših stručnjaka, studenti samostalno prolaze kroz proces učenja, usvajajući ključne vještine potrebne za izvrsnost u umjetnosti ugostiteljstva.

Smješten u srcu EHL-ove škole ugostiteljstva u Lausannei, Le Berceau des Sens više je od restorana s Michelinovom zvjezdicom. To je živi teatar učenja i kreativnosti, gdje svaki pokret slavi izvrsnost i pruža nezaboravno iskustvo gostima.

Dobrodošli na jedinstveno kulinarsko putovanje, sjajno režirano od strane našeg chefa Lucrècea Lacchia”, stoji na internetskoj stranici restorana.

Detalj iz kuhinje EHL-a Foto: Profimedia

Školarina za strance 180 tisuća franaka

Uz klasična predavanja, studenti se rotiraju na različitim pozicijama u kuhinji i restoranu. Uz to uče o vinima, spravljanju koktela, čokolatijerstvu itd. 

Zanimljivo je da je tri četvrtine studenata na EHL-u iz inozemstva. Četverogodišnji studij, za inozemne studente nije jeftino – košta ukupno 180 tisuća švicarskih franaka. Za Švicarce cijena iznosi 85 tisuća švicarskih franaka. Jasno je da, s obzirom na cijenu, mnogima ovakvo obrazovanje nije dostupno. No postoje programi stipendiranja, na koje može računati otprilike 10 posto studenata.

Osim visokoškolskog obrazovanja, EHL ima i više programa usavršavanja, poput raznih specijaliziranih kulinarskih tečajeva, koji omogućavaju da se “izbruse” vještine u određenom, užem području.