Investicije u startupe lakše je pratiti uz novi izvještaj, a ovo su najveće tri zadnjih godina

featured image

3. srp 2024. 11:19

Unicorn Underground nova je tvrtka koja istražuje ulaganja u hrvatske startupe. Njihov prvi izvještaj nudi pregled situacije u prvom kvartalu ove godine.

Bernard Ivezić, bivši novinar i urednik, a sada suosnivač i direktor Unicorn Undergrounda objavio je svoj prvi izvještaj o investicijama u startupe u Hrvatskoj. Ivezić je prethodno razvio i vodio projekt prvog mainstream časopisa o mladim inovativnim tehnološkim tvrtkama, Startup Reporta, koji je radio za Hanza Mediju u okviru Jutarnjeg lista.

Tema prvog izvještaja su investicije u prvom kvartalu 2024. godine. Njih je bilo 12, a njihova vrijednost iznosila je 108.7 milijuna eura. Među njima iskače 100 milijuna investicije u Verne, dok je u druge startupe uloženo 8,7 milijuna eura ili u prosjeku 790 tisuća eura po startupu. Izvještaj se nakon unošenja email adrese može preuzeti ovdje.

Uspoređuju li se podaci za prve kvartale u posljednje četiri godine, ovaj je tek treći, no treba imati na umu kako su 2021. i 2022. godina globalno privukli jako puno ulaganja u tehnološki sektor. U prvom kvartalu 2021. godine bilo je 17 velikih investicija ukupno vrijednih 245,1 milijuna dolara. U istom periodu 2022. godine bilo je 14 velikih investicija ukupno vrijednih 723,7 milijuna dolara – što ga čini najboljim kvartalom zadnjih godina. U prvom kvartalu 2023. godine bilo je tek pet velikih investicija ukupne vrijednosti 4,2 milijuna dolara.

Bernard Ivezić, arhivska fotografija; Foto: Igor Kralj / Pixsell

Najveće investicije: Rimac grupa, Infobip, Verne

Što se najvećih investicija u zadnjih pet godina, prvo mjesto drži Rimac grupa koja je u 2023. godina dobila 300 milijuna eura investicije od Softbanka -najvećeg tehnološkog investicijskog fonda na svijetu. Drugo mjesto drži Infobip koji je 2020. godine dobio 200 milijuna dolara investicije od One Equity Partnersa. Treće mjesto je već spomenutih 100 milijuna eura investicije u Verne. Investitor je bio Public Investment Fund iz Saudijske Arabije.

Najnovije istraživanje, partnerski su podržali Feelsgood, SQ Capital, VentureXchange i Vesna VC. Kao partneri, oni imaju pristup većem broju podataka od onih navedenih u besplatnoj verziji istraživanja.

Kroz odgovore, u njemu su sudjelovali svi lokalni fondovi rizičnog kapitala i drugi investitori, najveći startup inkubatore i akceleratore te dva najveća VC fonda iz Srednje i Istočne Europe koji ulažu u hrvatske startupe.