Koje su strane dionice najviše tržili domaći ulagači? Na prvom mjestu je Nvidia

Financije Forbes Hrvatska 10. srp 2024. 17:45
featured image

10. srp 2024. 17:45

Vrijednost dionice Nvidie je od početka godine narasla 150 posto, pišu u izvještaju o trgovanju u lipnju brokeri zagrebačke kuće InterCapital

Zvijezda među inozemnim dionicama koje su u lipnju kupovali investitori preko zagrebačke brokerske kuće InterCapital Securities bila je dionica Nvidie, a njena vrijednost je od početka godine narasla 150 posto, objavili su u nedavnom izvještaju „Strana tržišta: Što su trgovali naši klijenti?“

Jensen Huang, izvršni direktor i osnivač Nvidie se, kako je potkraj lipnja pisao američki Forbes, popeo na 11. mjesto ljestvice najbogatijih na svijetu s imovinom procijenjenom na 118 milijardi dolara, nakon što je ta kompanija sredinom mjeseca s prvog mjesta najvećih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji svrgnula Microsoft i Apple.  

Općenito su najtrgovanije među domaćim investitorima bile tehnološke dionice, pišu zagrebački brokeri.

Američki burzovni indeksi bilježe dvoznamenkasti rast temeljen na IT sektoru, ističe se u izvještaju. Tako je indeks S&P 500 od početka godine rastao 14,52 posto, a Nasdaq 100 za 16,98 posto, a rasli su i u lipnju. Njemački DAX je od početka godine rastao 8,86 posto dok je u lipnju zabilježio pad.

Nvidia, pa AMD i Volkswagen

Za većinu rasta zaslužan je manji broj dionica, navode analitičari, odnosno samo pet od 11 sektora unutar S&P indeksa je ostvarilo rast. „Potaknut je nekolicinom faktora:  dobrim rezultatima kompanija, slabljenjem inflatornih pritisaka i očekivanjima oko umjetne inteligencije“, stoji u izvještaju.      

Na drugom mjestu po trgovanju je, što se Intercapitalovih klijenata tiče, bila dionica Advanced Micro Devices (AMD), na trećem Volkwagen, četvrtom Super Micro Computer, a Tesla na petom mjestu. Slijede Amazon i Alphabet, Micron Technology, PepsiCo i na desetom mjestu Microsoft.

„Rast cijena zabilježila je i većina ostalih dionica s liste“, pišu brokeri.

Pritom valja uzeti u obzir da među popularne strane dionice u ovom izvještaju nisu uvrštene dionice s Ljubljanske burze, a skoro pola trgovanja u lipnju obavljeno je na američkom tržištu.  

Među ETF-ovima, u InterCapitalu bilježe da je i dalje najveći interes za onima koji prate S&P 500 indeks, a kod njih su to na listi SXR8 (iShares Cre S6P 500 USITS ETF USD) i SPY (SPDR S&P 500). Na koncu dodaju da je bilo interesa i za tržištem roba, energetskim sektorom te obvezničkim tržištem.