Mjerači vremena u toaletima za turiste: Kineska inovacija neugodno iznenadila na UNESCO lokaciji

Lifestyle Forbes 5. srp 2024. 15:36
featured image

5. srp 2024. 15:36

Špilje Yunganga u kineskoj provinciji Shanxi u posljednje vrijeme privlače veliku pozornost, i to ne zbog svojih slavnih kamenih kipova, već zato jer su u toalete za posjetitelje instalirani tajmeri koji označavaju koliko vremena netko provede u kabini

Problem toaleta kompliciran je za turiste (ali i lokalno stanovništvo), pogotovo zato jer javni toaleti polako nestaju već desetljećima. Broj i kvaliteta toaleta uvelike utječe na iskustvo nečijeg putovanja, a postoje čak i Međunarodne nagrade za toaletni turizam.

Do 2021. se broj javnih toaleta u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjio za nevjerojatnih 50 posto, a iste godine je zabilježeno kako SAD ima samo osam javnih toaleta na 100 tisuća ljudi, što je isti broj kao i u Bocvani. Bloomberg izvještava kako je Island tada imao najbolje rezultate s 56 javnih toaleta na 100 tisuća stanovnika.

Ova situacija došla je u središte pozornosti tijekom pandemije kada su mnogi toaleti zatvoreni, a mnogi od njih nikada nisu ponovno otvoreni.

Tajmeri kao mjera sigurnosti?

U slučaju špilja Yunganga, kineske državne novine Xiaoxiang Morning Herald izvještavaju kako su zaposlenici reporterima rekli da su tajmeri postavljeni primarno kao mjera sigurnosti – omogućavaju ljudima da vide koliko dugo je neka kabina zauzeta u slučaju da nekome treba pomoć. Iako nije zadan vremenski rok, turisti su izjavili kako se osjećaju kao da ih se nadzire, a slike koje su posjetiteljice ženskih toaleta objavile na X-u brzo su se proširile internetom.

Špilje Yunganga uvrštene su na UNESCO-v popis svjetske baštine 2001. godine zbog impresivne 51.000 kipova urezanih u 252 špilje. Datiraju iz 5. i 6. stoljeća. Svake godine ove špilje posjeti nekoliko milijuna ljudi – prošle je godine zabilježeno tri milijuna, a pretpandemijske 2019. dva milijuna posjetitelja.

Osnovano je mnogo startupova koji žele poboljšati pristup toaletima, kako za turiste, tako i za lokalno stanovništvo. U SAD-u je primjer Throne, kompanija koja proizvodi suvremene prenosive toalete koji se mogu postaviti bilo gdje i koje – što je ključno – mogu koristiti svi. Iz tvrtke kažu kako 200 milijuna Amerikanaca svakog tjedna koristi neki javni toalet.

U Velikoj Britaniji postoji Peequal, kompanija koja je kreirala nešto što se može opisati kao ženski pisoar koji skraćuje vrijeme čekanja, mnogo je brži i sigurniji od tradicionalnih toaleta i 100 posto siguran za okoliš. Sada se koristi na festivalima poput Glastonburyja i Readinga.

Borba za što više javnih toaleta

Neke lokalne vlasti pokušavaju preokrenuti trend i uvesti nove javne toalete. U New Yorku je pokrenuta inicijativa za pristup toaletima koja popisuje svih tisuću javnih toaleta u gradu putem lako dostupne Google mape. Ona je predstavljena početkom lipnja, a već sada je pregledana 2,5 milijuna puta, izvještava Bloomberg CityLab.

U Japanu je “Tokyo Toilet Project” od arhitekata naručio nova idejna rješenja za poboljšanje pristupačnosti toaleta za osobe svih dobi, spolova i tjelesnih sposobnosti. Rezultat su bili iznimno hvaljeni prozirni toaleti u kojima zidovi postaju neprozirni kada je toalet zaključan, a noću sjaje poput osvjetljenja. Toaleti su postali prava turistička atrakcija, uvodeći koncept “toaletnog turizma” za posjetitelje koji vole elegantne toalete.

Reuters tako izvještava da turisti sada mogu platiti nekih 30-ak dolara za razgledavanje naziva “Tokyo Toilet Shuttle”, koje ih vodi u posjet devet toaleta u tom gradu koji su nastali u sklopu projekta.

Autor originalnog članka: Alex Ledsom, viša suradnica Forbesa
Link: China UNESCO Site Installs Restroom Timers For Tourists
(Prevela: Nataša Belančić)