U deset najljepših europskih vinograda čak tri hrvatska

featured image

10. srp 2024. 17:43

Čak tri od deset naljepših europskih vinograda nalazi se u Hrvatskoj. Barem ako je suditi po DFDS-ovom istraživanju koje je temeljeno na analizi Google recenzija. Sva tri vinograda su u Dalmaciji. To su Vinarija Rizman, Kastel Sikuli i Vitis Winery

Vinarija Rizman proglašena je najljepšim europskim vinogradom u istraživanju koje je provela međunarodna trajektna kompanija DFDS.

Osvojila je 97,9 bodova po kriteriju ljepote i nešto skromnijih 82,7 bodova po kriteriju zadovoljstva. Iz vinarije Rizman puca savršeni pogled na okolne vinograde, brda, more, Pelješki most iznad kojeg se nalazi i Pelješac. Uključuje 22 hektara novih vinograda, kao i 1700 stabala maslina.

Oko 20.000 Google recenzija i njihova analiza bili su temelj ovog istraživanja. U njemu je sudjelovalo više od 500 najbolje ocijenjenih vinograda diljem Europe. U recenzijama su se pretraživale riječi koje ukazuju na ljepotu kao što su beautiful (predivno) i scenic (slikovit) i nalazile se u odgovarajućem kontekstu.

Ocjena zadovoljstva računala se na temelju ukupnog pozitivnog ili negativnog tona recenzija. Ukupna ocjena izračunavala se na temelju 75 posto ocjene ljepote i 25 posto ocjene zadovoljstva.

Deset najljepših europskih vinograda prema istraživanju DFDS-a uključuje čak tri hrvatska; Screenshot: Istraživanje DFDS-a

Na popisu i jedan kaštelanski vinograd

Od deset vinograda na ljestvici, čak tri su hrvatska. Iako Kaštela kod Splita inače nisu na previše dobrom glasu zbog manjka urbanizma, sedmo mjesto osvojila je vinarija Kastel Sikuli iz Kaštel Novog. Naziv je dobila po istoimenom antičkom naselju koje su u drugom stoljeću prije Krista osnovali Grci s današnjeg Visa. Sikuli su bili poznati po proizvodnji i prodaji vina, o čemu svjedoči bogata zbirka amfora i mega čaša pronađenih na lokalitetu u moru ispred aerodroma Resnik.

Po kriteriju ljepote Kastel Sikuli dobili je 88,9 bodova, a po kriteriju zadovoljstva 95 bodova.

Ispred vinarije Kastel Sikuli nalazi se vinograd, a u pozadini Kozjak, Kaštelanski zaljev i Split; Screenshot: CraftTechnology / YouTube

Deseto mjesto osvojila je Vitis Winery iz Lumbarde na Korčuli. Osvojila je 88,9 bodova po kriteriju ljepote i 81,7 po kriteriju zadovoljstva. Posjet ovoj vinariji druga je od 14 aktivnosti koje Tripadvisor preporučuje u Lumbardi.

Drugo i treće mjesto osvojile su talijanske vinarije Poggio del Moro Boutique Winery i Winery San Giorgio a Lapi. Četvrto mjesto albanska Abaia Winery and Vineyard, a peto francuski Château de la Crée.

Više informacija o istraživanju dostupno je na stranicama DFDS-a.