Ovo su najveći donatori predsjedničke kampanje Donalda Trumpa: Milijarderi s debelim zalihama

Rang liste Forbes 1. srp 2024. 16:03
featured image

1. srp 2024. 16:03

Bivši američki predsjednik bogatih prijatelja ima napretek, a oni njegovoj kampanji daju ogromne svote kako bi ga vratili u Bijelu kuću. Istovremeno, sam Trump vlastitoj kampanji nije donirao ni centa.

“Ne trebam ničiji novac… to je dobar osjećaj,” rekao je Donald Trump 2016. godine kada je najavio da će se kandidirati za predsjednika. Tadašnja kampanja koštala ga je 66 milijuna dolara. “Nemam donatore.”

On definitivno jest imao donatore i u toj kampanji, ali se na njih nije oslanjao ni izbliza onoliko koliko ove godine. Bivši predsjednik zasad nije donirao ništa, dok su drugi milijarderi dali milijune dolara skupinama koje ga podržavaju.

Svih 10 najvećih donatora već dugo godina podržava bivšeg predsjednika, a ukupno su donirali 123 milijuna dolara skupinama koje podržavaju Trumpa, pokazuju posljednji spisi američke izborne komisije (FEC). To možda zvuči kao mnogo novca, ali treba uzeti u obzir kako svi oni zajedno vrijede preko 55 milijardi dolara, što znači da imaju još mnogo zaliha na raspolaganju. Valja očekivati da će u narednih nekoliko mjeseci u blagajni Trumpove kampanje završiti neki veliki čekovi dok Amerika po treći put odlučuje hoće li Donaldu Trumpu otvoriti vrata Bijele kuće.


1. Timothy Mellon

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA TRUMPA:76,5 milijuna dolara
BOGATSTVO:1+ milijarda dolara

Potomak obitelji Mellon, čije bogatstvo od oko 14 milijardi dolara seže u 19. stoljeće. Timothy Mellon nedavno je iznenadio donacijom od 50 milijuna dolara organizaciji za prikupljanje donacija za Trumpa, i to samo dan nakon što je porota u New Yorku osudila bivšeg predsjednika po 34 točke optužnice. Mellon je Trumpu donirao 20 milijuna dolara 2020. godine.

Ovaj milijarder 1960-ih je godina osnovao softversku kompaniju, a potom je počeo kupovati željeznice i osnovao tvrtku koju je 2022. godine prodao za 600 milijuna dolara. Potrošio je i više od milijun dolara u pokušaju da pronađe ostatke zrakoplova Amelije Earhart.


2. Linda McMahon (supruga Vincea McMahona)

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA TRUMPA:11,1 milijun dolara
BOGATSTVO:2,9 milijardi dolara
Linda McMahon / FOTO: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

McMahon, čiji je suprug Vince regionalnu hrvačku ligu pretvorio u multimilijardersko carstvo WWE, tijekom Trumpovo prvog mandata bila je šefica administracije za male biznise. Tu poziciju je napustila kako bi vodila glavnu organizaciju za prikupljanje novca za Trumpovu kampanju uoči izbora 2020. godine. Njen suprug Vince odstupio je s mjesta izvršnog predsjednika matične kompanije WWE-a u siječnju zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.

Danas je Linda McMahon – koja se neuspješno kandidirala za Senat u Connecticutu 2010. i 2012. godine – na čelu neprofitne udruge America First Policy Institute koja podržava Trumpa, a sjedi i u odboru Trumpove tvrtke Trump Media and Technology Group.


3. Kelcy Warren

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA TRUMPA:5,8 milijuna dolara
BOGATSTVO:6,3 milijarde dolara

Warren je izvršni predsjednik tvrtke Energy Transfer koja je vlasnik naftovoda Dakota Access Pipeline, projekta koji je Trump pomogao ubrzati nakon što je postao predsjednik 2017. godine. Nafta je počela teći kasnije te godine, a Warren – koji je Trumpovoj kampanji 2016. godine donirao 100.000 dolara – je ostao odan bivšem predsjedniku. Godine 2020. je donirao 11 milijuna dolara, a ove gotovo 6 milijuna dolara Trumpovoj kampanji.


4. Diane Hendricks

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA TRUMPA:5,5 milijuna dolara
BOGATSTVO:20,9 milijardi dolara
Diane Hendricks / FOTO: Gabriela Hasbun za FORBES

Donald Trump nije se previše brinuo kada je bivši guverner Wisconsina Scott Walker odustao od predsjedničke utrke 2015. godine. “Daj vidi možeš li privući tog njegovog jednog glasača, Corey,” rekao je tada Trump prijezirno svom bivšem menadžeru kampanje Coreyu Lewandowskom. Nekretninski mogul na kraju je privukao najvažniju osobu koja je podržavala Walkera: Diane Hendricks, najbogatiju ženu Amerike koja je sama zaradila svoje bogatstvo.

Hendricks je bila potpredsjednica jednog od Trumpovih odbora za prikupljanje donacija 2016. godine, tijekom kampanje 2020. mu je donirala više od 6 milijuna dolara, a u ovom ciklusu je već dala 5,5 milijuna dolara. Hendricks je bivša Playboyeva zečica, a sa svojim pokojnim suprugom Kenom osnovala je tvrtku ABC Supply od koje je napravila 20 milijardi dolara vrijedno carstvo građevinskih materijala.


5. Timothy Dunn

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA TRUMPA:5 milijuna dolara
BOGATSTVO:2,2 milijarde dolara

Dunn se obogatio zahvaljujući naftnim poljima zapadnog Teksasa, gdje je osnovao privatnu tvrtku za upravljanje bušotinama CrownQuest. Trumpu je počeo donirati novac 2020. godine, no ove godine je povećao donacije. U prosincu je Dunn Trumpovoj kampanji donirao 5 milijuna dolara, a još 2,5 milijuna je donirao drugim republikanskim odborima, uključujući za one koji podržavaju kongresmena iz Indiane Jima Banksa i senatora s Floride Ricka Scotta.


6. Elizabeth Uihlein

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA TRUMPA:5 milijuna dolara
BOGATSTVO:6,6 milijardi dolara

7. Richard Uihlein

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA TRUMPA:5 milijuna dolara
BOGATSTVO:6,6 milijardi dolara

Elizabeth i Richard Uihlein pokrenuli su Uline, kompaniju za materijale za pakiranje, iz svog podruma 1980. godine. Danas ta tvrtka ostvaruje 1,6 milijardi dolara godišnje od prodaje, a bračni par zajedno vrijedi 13,2 milijardi dolara. Njihovo bogatstvo postao je ključan izvor novca za republikanske kampanje u prethodnih nekoliko izbornih ciklusa. Richard je samo za međuizbore 2022. godine donirao 84 milijuna dolara. Oni su više-manje stalni pristaše Trumpa: 2016. su organizaciji koja podržava bivšeg predsjednika donirali pola milijuna, a 2020. više od jednog milijuna dolara.

Ipak, Richard je tijekom republikanskih unutarstranačkih izbora za predsjedničkog kandidata 2016. godine 2 milijuna dolara donirao skupini koja se protivila Trumpu, a prošle godine njih dvoje su donirali 3 milijuna dolara organizaciji koja je podržavala Trumpovog izazivača Rona deSantisa. Uihleini su se u potpunosti vratili Trumpu: svatko od njih je prošlog mjeseca 5 milijuna dolara donirao Trumpu.


8. Phil Ruffin

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA TRUMPA:3,3 milijuna dolara
BOGATSTVO:2,6 milijardi dolara
Phil Ruffin / FOTO: Ron Sachs / Avalon / Profimedia

Malo je milijardera koji su toliko bliski Trumpu kao i Ruffin, suvlasnik Trump International hotela u Las Vegasu. Nakon što Trump nije uspio od Deutsche Banka osigurati više novca za kampanju 2016. godine, on i Ruffin su zajedno podigli kredit od 30 milijuna dolara, stavivši hotel u Vegasu kao kolateral. U narednih nekoliko tjedana Trump je 12 milijuna dolara vlastitog novca dao kampanji. Taj novac sitnica je za Ruffina, čije 2,6 milijardi dolara vrijedno carstvo uključuje i kockarnice Treasure Island i Circus Circus. Ruffin – koji se sa svojom suprugom Oleksandrom vjenčao u Mar-a-Lagu, a Trump mu je bio vjenčani kum – ove je godine organizacijama za Trumpa donirao više novca nego u prethodna dva ciklusa zajedno.


9. Geoffrey Palmer

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA TRUMPA:3 milijuna dolara
BOGATSTVO:3,1 milijarde dolara

Jedan od najvećih stanodavaca u Los Angelesu – u svom portfelju ima više od 11.000 stanova – Palmer je dugo godina uključen u politiku. Njegova tvrtka 1990. je godine kažnjena zbog pranja novca, odnosno sredstava za kampanju tijekom kalifornijske kampanje te godine, kako bi se izbjegla ograničenja iznosa koji se mogu donirati. Ipak, pravila o donacijama više nisu toliko stroga kao što su nekad bila, i Palmer može donirati koliko god novca želi. U pretprošlom izbornom ciklusu Trumpu je dao 6,3 milijuna dolara, a 2020. godine 10,5 milijuna dolara. U ovom ciklusu zasad je donirao 3 milijuna dolara.


10. Robert “Woody” Johnson

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA TRUMPA:2,7 milijuna dolara
BOGATSTVO:3,2 milijarde dolara
Robert “Woody” Johnson / FOTO: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Vlasnik New York Jetsa i nasljednik giganta Johnson & Johnson bio je Trumpov veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu. Johnson je ostao odan Trumpu, okupivši bogate republikance koji su bivšem predsjedniku okrenuli leđa nakon velikih nereda 6. siječnja, prenio je CNBC. Johnson je skupinama koje podržavaju Trumpa ove godine donirao 1,9 milijuna dolara, a njegova supruga Suzanne dodala je još 800.000 dolara.


Autor originalnog članka: Leo Kamin, suradnik Forbesa
Link: Here Are Trump’s 10 Biggest Billionaire Donors
(Prevela: Nataša Belančić)