Bugari za domenu jobs.hr tražili preko 100 tisuća eura, CARNET im je oduzeo

featured image

17. lip 2024. 14:09

Bugarska tvrtka Tool Domains ostala je bez domene Jobs.hr nakon što je CARNET proveo njezinu arbitražu. Arbitražu je pokrenula hrvatska tvrtka Jobs, koja je možda izabrala to ime upravo kako bi se dočepala navedene domene.

Bugarska tvrtka Tool Domains koja se između ostalog bavi preprodajom domena, odnosno internet adresa, ostala je bez domene jobs.hr na kojoj je htjela zaraditi solidan iznos. Prodaja domena biznis je koji u slučaju globalno najatraktivnijih domena može donijeti veliki novac. Najpoželjnije domene na svijetu prodavane su za dvoznamenkasti broj milijuna dolara.

Poznat je i primjer hrvatske tvrtke Infinum koja nije mogla doći do domene Infinum.com jer je bila zauzeta. Amerikanac koji ju je posjedovao 2012. godine tražio je 100.000 dolara, a Infinum je bio spreman ponuditi 3.000 dolara. Sedam godina kasnije, u trenutku kad su im prihodi to dozvoljavali, našli su se na 25.000 dolara.

S obzirom da HR na engleskom jeziku znači human resources, Bugari su očito procijenili kako domena jobs.hr ima veliki potencijal i da bi za nju mogle biti zainteresirane tvrtke koje se bave tržištom rada. Kad ju je netko zaboravio produžiti 2021. godine, kupili su je od CARNET-a uz trošak od 65 eura godišnje i ponudili na tržištu po cijeni od 108.897 eura.

Zaposlenici tvrtke Tool Domains na svom prvom teambuildingu; Foto: Tools Domains

Tvrtka Jobs d.o.o. osnovana je nakon što su Bugari kupili domenu

CARNET ima nešto stroža pravila vezana uz oduzimanje domene nego većina drugih svjetskih organizacija koje upravljalju domenama. Kako bi se hr domena nekome oduzela, netko prvo mora platiti i pokrenuti arbitražu – postupak za njezino oduzimanje. Kako bi arbitar donio odluku o oduzimanju, u arbitraži se moraju ispuniti tri uvjeta: domena mora biti istovjetna ili zbunjujuće slična nakom imenu na koje treća osoba ima pravo, trenutni korisnik ne smije imati pravo ili legitiman interes na korištenje domene takvog naziva te ju je koristio suprotno načelu savjesnosti i poštenja.

Kako se nabavljanje domene radi preprodaje u CARNET-u smatra suprotnim načelu savjesnosti i poštenja te kako bugarska tvrtka nema pravo na taj naziv, za oduzimanje domene je nedostajalo samo ispunjenje prvog uvjeta – da podnositelj arbitraže ima pravo na ime jobs. Taj uvjet vjerojatno ne bi bio ispunjen da arbitražu nije pokranula tvrtka Jobs d.o.o. Doduše, neuobičajena okolnost je da je tvrtka osnovana u studenom 2023. godine, odnosno u vrijeme kad je bugarska tvrtka već posjedovala domenu. Nije isključeno da je direktor Jobsa Bojan Bilić svoju tvrtku tako nazvao baš kako bi Bugarima u arbitraži pokušao preoteti navedenu domenu. CARNET-ov pravilnik nema odredbe koje predviđaju situaciju u kojoj je domena nabavljena prije nego je podnositelj zahtjeva za arbitražom dobio pravo na navedeno ime, pa je pitanje odluke prepušteno arbitražnoj praksi.

Arbitrica Maja Praljak u obzir je uzela i razne druge okolnosti slučaja i zaključila kako je u ovom slučaju i prvi uvjet ispunjen te je Tool Domainsu oduzela domenu i dodijelila je tvrtki Jobs.