Ovo je 90-metarska jahta korumpiranog afričkog političara koja je izazvala sudar u Turskoj (video)

featured image

2. ruj 2024. 12:00

Superjahta Ice naletjela je ovog vikenda u Turskoj na manju jahtu A.Mey, nakon čega se nije zaustavila. Zadnji poznati vlasnik Icea je korumpirani potpredsjednik Ekvatorijalne Gvineje kojem je Švicarska svojevremeno zaplijenila jednu jahtu i 11 luksuznih automobila.

90-metarska superjahta Ice naletjela je ovog vikenda u Turskoj na 31-metarsku jaht A.Mey. Super Yacht Times objavio je fotografije na kojima se vide oštećenja na obje jahte. U ovom trenutku nije poznato zbog čega je došlo do naleta. Kako se nakon toga Ice nije odmah ni zaustavio, postoji mogućnost da se radilo o nekakvom kvaru.

Jahta Ice je proizvedena 2005. godine prema narudžbi talijanskog milijardera Augusta Perfettija. No, jako se svidjela ruskom milijarderu Sulejmanu Kerimovu koji je kupuje od njega i prije nego je bila gotova. Deset godina kasnije (a po nekim izvorima još kasnije, OP.FH), za 150 miljuna eura kupuje je – potpredsjednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Nguema Obianf Mangue.

Mangueova vila u Kaliforniji snimljena 2011. godine vrijedna 50 milijuna dolara. Američki sud 2014. godine naredio mu je njezinu prodaju; Foto: Profimedia

Korumpiranom političaru već zaplijenjena jedna jahta i dvije vile

Ekvatorijalna Gvineja afrička je država bogata naftom, no standard njezinih stanovnika je nizak. Mangue je sin predsjednika te države, a SAD smatra kako je većina ili čak cijelo njegovo bogatstvo stečeno korupcijom. Zbog toga su mu 2014. godine naredili prodaju vile u Kaliforniji. Na zahtjev Švicarske 2016. godine zbog pranja novca zaplijenjena je njegova druga jahta i 11 luksuznih automobila. Francuska je 2020. godine donijela odluku o zapljeni njegove vile vrijedne 107 milijuna eura.

Prošle godine jahta je stavljena na prodaju, no na Internetu nema informacija je li u međuvremenu dobila novog vlasnika.

Ice je izgrađen u brodogradilištu njemačkom Lurssen. Za vanjski dizajn bio je zadužen Tim Heywood Design, a za unutrašnji Terence Disdale. Dug je 90,1 metara. Može prihvatiti 14 gostiju u sedam kabina te 27 članova posade. Opremljen je helidromom, bazenom, jacuzzijem, kozmetičkim salonom i teretanom. Dva motora snage 3353 konja omogućuju mu 18 čvorova maksimalne, odnosno 16 čvorova brzine krstarenja.