Obnovljena predsjednička jahta turske države. Savarona je nekad bila najveća jahta na svijetu

featured image

9. ruj 2024. 17:13

Jahta Savarona ima dugu povijest, a za Tursku predstavlja i uspomenu na prvog predsjednika Atatürka. Ova nekoć najveća jahta na svijetu prošla je devet-mjesečnu renovaciju, zbog čega ju je posjetio i aktualni predsjednik Erdoğan.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan posjetio je jahtu Savarona koja je posljednjih devet mjeseci prolazila proces renovacije.

Riječ je o 136-metarskoj jahti izgrađenoj 1931. godine u njemačkom brodogradilištu Blohm & Voss. U to vrijeme, bila je najduža jahta na svijetu. Njezina prva vlasnica bila je bogata američka nasljednica Emily Roebling, od koje ju je Turska kupila u ožujku 1938. godine. Tada je počinje koristiti otac moderne turske države, bivši turski predsjednik Mustafa Kemal Atatürk koji je na njoj je ukupno proveo tek nekoliko tjedana, jer je preminuo iste godine.

Erdoğan 2015. godine na jahti ugostio Bakira Izetbegovića

360-yachting.com navodi kako je 1951. godine pretvorena u školski brod Gunes Dil 1951. Obišla j emnoge države dok je požar u Turskoj pomorskoj akademiji nije gotovo uništio u listopadu 1979. godine. Deset godina bila je zapuštena dok je biznismen Kahraman Sadıkoğlu nije pristao unajmiti na 49 godina. Kako bi uspomena na Atatürka ostala živa, uložio je 50 milijuna dolara u njezinu obnovu.

Mogla je primiti 34 gosta, a Sadikoglu ju je nudio za charter. Opremljena je velikom blagovaonicom, turskom kupelji, teretanom, kinom, bazenom, helidromom i ambulantom. U povijesti ju je posjetilo mnogo poznatih. Princ Charles, princeza Diana, kralj Španjolske Juan Carlos, princ Rainer od Monaka, glumci Tom Cruise i Sharon Stone samo su neki od njih.

2010. godine se na njoj dogodio skandal s maloljetničkom prostitucijom. Nakon toga, turska Vlada zaplijenila ju je prije isteka najma.

Aktualni Turski predsjednik Erdogan na njoj je organizirao prvi prijam 2014. godine, a godinu kasnije na njoj je ugostio bosanskog političara Bakira Izetbegovića

Aa.com.tr navodi kako je sad ponovno obnovljena te ju je posjetio Recep Tayyip Erdoğan sa ženom Eminom Erdoğan i pratnjom. Brodogradilište Istanbul Naval Shipyard obnovilo ju je u skladu s današnjim standardima uz čuvanje povijesne vrijednosti. Između ostalog, restoriran je njezin originalni namještaj, obnovljene su palube te popravljeni strojevi, navigacijski i električni sustavi. Testirana je i pri plovidbi u kojoj je dosegnula brzinu od 17,2 čvorova.