Tvrtka Stipe Oreškovića dobila zeleno svjetlo za preuzimanje slovenske Panvite

Aktualno Forbes Hrvatska 9. ruj 2024. 17:12
featured image

9. ruj 2024. 17:12

Zeleno svjetlo slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja tvrtki Mplus u vlasništvu poznatog hrvatskog poduzetnika Stipe Oreškovića otvara put za preuzimanje prekmurske Panvite. Tvrtka Mplus, koja se u međuvremenu preimenovala u Bosqar, planira dokapitalizaciju u zadnjem tromjesečju

Slovenska Javna agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dala je hrvatskoj tvrtki Mplus dozvolu za preuzimanje agroprehrambene grupe Panvita. Kako su priopćili iz tvrtke Bosqar (ex Mplus), odluku su primili u petak, 6. rujna, a transakciju je već ranije odobrila i srpska komisija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Kupnju 51 posto udjela u slovenskoj prehrambenoj tvrtki, koju su obje strane najavile u svibnju, hrvatski će kupac platiti 50 milijuna eura.

Bosqar sada kreće u dokapitalizaciju Panvite. Kako se navodi u priopćenju, njihova se isporuka očekuje u zadnjem kvartalu ove godine, ovisno o tržišnim uvjetima, prenosi Forbes Slovenija.

Većinsko vlasništvo Panvite, koju uz matičnu Panvitu čine tvrtke iz područja poljoprivrede i trgovine, mesa i mesnih prerađevina te energetike, dosad je bilo konsolidirano oko tvrtke Regal – Trgovina te tvrtki Imo-Real i Imo-Rent u vlasništvu obitelji Polanič.

Širenje tržišta i nove vertikale

Prilikom prve objave kojim su informirali javnost o transakciji istaknuto je kako Panvita uz kapitalnu injekciju planira ubrzati širenje na tržišta jugoistočne Europe.

“U grupi Mplus smo prepoznali najboljeg strateškog partnera za razvoj i pozicioniranje Panvite i nove grupe kao vodeće prehrambene tvrtke u regiji. Kroz strateške preuzimanje i konsolidacije unutar sektora u regiji, te kao nadgradnju višedesetljetnog stručnog znanja tima u Panviti, u partnerstvu s Mplusom osigurat ćemo dodatni kapital i znanje potrebno za rast i ostvarivanje naših planova,” izjavio je predsjednik uprave Grupe Panvita Peter Polanič.

Panvita je prošle godine obilježila stogodišnjicu postojanja, a 2022. godine ostvarila je prihode od 117 milijuna eura.

Ulaganje u Panvitu nije prva kupnja Bosqara u Sloveniji. U ljeto 2017. hrvatska grupacija preuzela je tvrtke Linea Directa i CDE Nova Tehnologije. Prošle je godine ušla i u partnerstvo s tvrtkom Manpower Slovenija i kupila tvrtku Konverzija. Mplus je i dioničar bledske poslovne škole IEDC.

Iako su već kroz postojeće poslovanje u području BPO-a (vanjsko izvršenje potpornih procesa) surađivali s nekim vodećim svjetskim tvrtkama u prehrambenoj industriji u optimizaciji procesa i razvoju prodaje, investirajući u Grupu Panvita Bosqar je zakoračio u novi poslovni segment.

Tvrtka Stipe Oreškovića europski je lider koji posluje u industrijama kontaktnog centra, informacijskih tehnologija, usluga zapošljavanja (HR), eCommercea te s finalizacijom ulaganja u Panvita Grupu u poljoprivredno-prehrambenoj (Food) industriji. Procjenjuje se kako će konsolidirana tvrtka realizirati oko 500 milijuna eura prihoda.