Mplus uz investiciju od 60 milijuna eura od EBRD-a dobio i stručna pojačanja

featured image

21. svi 2024. 17:31

Regulatori su odobrili 60 milijuna eura vrijednu investiciju Europske banke za obnovu i razvoj u Mplus Grupu. Preuzevši 28,3 posto udjela u M Plus Croatia, ta je banka uvela i pojačanja u tim tvrtke kojem su se pridružili stručnjaci Stephanie Wilson i Derwyn Jones

Zaključena 60 milijuna eura vrijedna investicija Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u društvo Mplus Croatia, objavili su u utorak iz te tvrtke Stipe Oreškovića koja je početkom mjeseca kupila 51-postotni udio u slovenskom prehrambenom poduzeću Panvita.

EBRD je uložio u poslovnu vertikalu Business Process Outsourcing (BPO) Mplus Grupe, čime je preuzeo 28,3 posto udjela te tvrtke koja se bavi outsourcingom tehnologije, IT uslugama i poslovnim procesima. Investicija je zaključena s 21. svibnjem kada su izdana regulatorna odobrenja za transakciju. Financijska injekcija tvrtki će poslužiti za daljnje širenje poslovanja i konsolidaciju strateške pozicije na međunarodnom BPO tržištu, izvijestili su iz kompanije.

Nakon ove investicije Mplus Grupa, koja je dosad imala 68,7 posto udjela, i dalje ostaje većinski dioničar, ali pada na  59,7 posto udjela, dok fond MidEuropa ostaje u vlasničkoj strukturi kao manjinski investitor, s 12 posto udjela u kompaniji.

Objavili su i vijest kako će im se u nadzornom i savjetodavnom odboru Mplus Croatia pridružiti dvoje stručnjaka koje je imenovao EBRD – Stephanie Wilson i Derwyn Jones. Predsjednik Uprave Mplus Grupe Darko Horvat izjavio je kako mu je zadovoljstvo primiti tako renomirane međunarodne profesionalce u tim. Istaknuo je kako će oni doprinijeti strateškom usmjerenju kompanije i njezinom daljnjem rastu na BPO tržištu.

Nova članica nadzornog i savjetodavnog odbora društva M Plus Croatia Stephanie Wilson ima gotovo trideset godina iskustva u BPO industriji. Bila je glavna direktorica za klijente u EMEA regiji za Teleperformance, a tome je prethodilo još vodećih pozicija kao što je ona glavne direktorice za operacije u Firstsourceu, generalne direktorice upravljanih usluga u TSYS-u te raznim pozicijama u Convergysu.

U svojoj izjavi u priopćenju za medije istaknula je kako će joj u Mplusu zadatak biti identificirati prilike za rast, optimizirati poslovne procese i osigurati izvrsnost u pružanju usluga klijentima. Također, najavila je i kako će raditi na održavanju i kad je to moguće, podizanju, standarda najboljih praksi u korporativnom upravljanju.

Njezin novi kolega, Derwyn Jones također ima više od 35 godina iskustva u BPO i IT industriji. Radio je na izvršnim pozicijama u Dell-u, BT-u i SITEL-u, a dao je svoj obol i u upravljanju transformacijom nekoliko tvrtki, među kojima su Ultracomms i Connect Assist.

“Kao član savjetodavnog odbora, jedan od mojih primarnih ciljeva bit će osigurati dugoročni uspjeh Mplusa. Vjerujem da zajedničkim naporima možemo postići izvanredne rezultate i ostvariti viziju pozicioniranja Mplusa kao vodećeg pružatelja BPO usluga na tržištu. Aktivno ću raditi i na tome da se osigura konstruktivan dijalog s dioničarima“, izjavio je Jones, kojem su poslovne snage spajanja i preuzimanja i razvoj poslovne strategije.

Nova vertikala poslovanja

Podsjetimo, Mplus Grupa ima nekoliko poslovnih vertikala. Uz BPO koji im je u prvom tromjesečju ove godine priskrbio najveći dio prihoda, 63 posto, tvrtka je 2022. godine lansirala HR poslovnu vertikalu (Workplace), a prošle je godine pokrenuli su i e-Commerce vertikalu (Eplus Ventures).

Preuzimanjem slovenske Panvite ušli su u, za njih, sasvim novo područje poslovanja koje planiraju i širiti, kako su odgovorili Forbesu Hrvatska.

“Dokapitalizacijom Panvita Grupe, usmjerili smo se prema daljnjim akvizicijama primarno fokusiranima na Adria regiju – kao i pozicioniranju prema DACH regiji (što je i strategija naše BPO divizije, u sklopu koje usluge iz CEE regije nudimo lokalnim tržištima, ali i ‘izvozimo’ ih u DACH regiju) – gdje aktivno evaluiramo sve prilike koje su potencijalno dobar fit s Panvitinim poslovnim modelom i šire od toga”, kazali su.

Jednom konsolidirana, Mplus Grupa trebala bi ostvariti oko 500 milijuna eura prihoda. Prema konsolidiranom, revidiranom financijskom izvješću za 2023. godinu, Mplus grupa je poslovala s 303 milijuna eura prihoda, što je 69 posto više u odnosu na 2022. godinu. Dobit prije kamata, poreza, amortizacije i amortizacije (EBITDA) porasla je 39 posto dosegnuvši 41 milijuna eura.