Završen spor koji je trajao 14 godina, Google nije uspio izbjeći 2,4 milijarde eura kazne iz Bruxellesa

Svijet Forbes Slovenija 11. ruj 2024. 10:07
featured image

11. ruj 2024. 10:07

Sud pravde Europske unije potvrdio je odluku Općeg suda i Europske komisije da Google mora platiti kaznu od 2,4 milijarde eura zbog zlouporabe dominantnog položaja na multinacionalnim tržištima online pretraživanja

Prema nalazima Europske komisije iz 2017. godine, koje je sažela slovenska novinska agencija STA, Google je zlorabio svoju dominantnu poziciju na multinacionalnim tržištima online pretraživanja. U općim rezultatima pretraživanja u 13 zemalja Europskog gospodarskog prostora usmjeravao je posjetitelje na vlastiti Google Shopping servis na štetu konkurenata.

Google je na prvom mjestu prikazao rezultate pretraživanja svog servisa za usporedbu proizvoda i istaknuo ih u “boxove” opremivši ih atraktivnim vizualnim i tekstualnim informacijama. Nasuprot tome, prema STA-u, rezultati pretraživanja konkurentskih servisa za usporedbu proizvoda prikazani su kao plave poveznice, tipične za normalne rezultate, a prema algoritmima prilagodbe rangirani su tek ispod Googleovih usluga.

Komisija je utvrdila da je Google zlorabio svoj dominantni položaj na tržištu općih usluga pretraživanja weba i na tržištu specijaliziranih usluga pretraživanja proizvoda te ga kaznila s 2,42 milijarde eura. Opći sud potvrdio je ovu odluku i potvrdio kaznu, a Google i njegov vlasnik Alphabet žalili su se Sudu EU.

Spor dug 14 godina

Taj je sud u utorak odbio žalbu i potvrdio presudu Općeg suda. Kako je presuda konačna i ne može se osporiti, bitka između Googlea i EU, koja traje od 2010. godine, došla je kraju, a američki div mora platiti kaznu.

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje Margrethe Vestager nazvala je odluku suda velikom pobjedom za Europljane i za jednake uvjete konkurentnosti na unutarnjem tržištu, prenosi AFP. U međuvremenu, Google je razočaran ovom odlukom. Kako podsjećaju, izmjene su uveli 2017. godine kako bi udovoljili zahtjevima Europske komisije.

Kako prenosi STA, ovo nije najviša kazna koju je Bruxelles odrezao Googleu koji je 2018. kažnjen s 4,3 milijarde eura zbog zloporabe dominantnog položaja s operativnim sustavom Android. Opći sud EU kasnije je smanjio kaznu na 4,1 milijardu eura, no ona je i dalje najveća izrečena dosad. Ukupno je Google kažnjen s više od osam milijardi eura zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja, prenosi AFP.