Kinezi proizveli i instalirali najveću vjetroturbinu na svijetu – snaga joj je čak 20 megavata

Aktualno Forbes Hrvatska 12. ruj 2024. 15:17
featured image

12. ruj 2024. 15:17

Snaga instaliranih vjetroturbina neprestano raste, pri čemu su najveće one koje su namijenjene za offshore ili odobalne vjetroelektrane, a kineska tvrtka Mingyang Smart Energy nedavno je objavila na LinkedInu da je 28. kolovoza instalirala dosad najveću vjetroturbinu na svijetu.  

Radi se o projektu na otoku Hainanu u Južnom kineskom moru, najmanjoj i najjužnijoj provinciji NR Kine, gdje je postavljena golema vjetroturbina izlazne snage do 20 megavata, a kako prenosi portal Eko Vjesnik, time je nadmašen prethodni model od 18 megavata iz 2023. godine.

Usporedbe radi, najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj, VE Senj, ukupne je snage 156 megavata, a pojedinačne vjetroturbine su snage 4 megavata. Kao što je poznato, Hrvatska još uvijek nema u razvoju niti jednu offshore vjetroelektranu.

Vjetroturbina MySE18.X-20MW dizajnirana je kao „lagana, modularna i vrlo pouzdana“,  navode u Mingyang Smart Energy, a ima rotor promjera od 260-292 metara i maksimalno područje zahvata vjetra od gotovo 67 tisuća četvornih metara. Uz godišnju prosječnu brzinu vjetra od 8,5 metara u sekundi, nova vjetroturbina može proizvesti 80 milijuna kilovatsati električne energije, navodi se, što je dovoljno za napajanje 96.000 stanovnika.

Foto: Mingyang Smart Energy

„Unatoč tako velikom rotoru, u tvrtki Mingyang navode da će izdržati ekstremne vremenske uvjete pa tako i tajfune razine 17 pri brzinama vjetra do 79,8 m/s (288 km/h). Kako bi što bolje izdržala tajfune i jake vjetrove, vjetroturbina je opremljena s tisuću senzora koji će omogućiti prilagodbu vremenskim uvjetima, čime se unapređuje njena efikasnost i izdržljivost“, piše Eko Vjesnik.

Inače, Mingyang je u listopadu prošle godine objavio da već razvija veću vjetroturbinu, snage 22 megavata, s rotorom promjera većeg od 300 metara, kako su prenijeli strani meidji, a tada su iz kompanije rekli kako očekuju da će novi model biti spreman za demonstraciju 2024. godine.