Pregrada bira izvođača za izgradnju biološkog bazena, stiglo je nekoliko ponuda

featured image

26. ruj 2024. 17:00

Biološki bazen u Pregradi prava je atrakcija među projektima koji će uskoro u izgradnju s obzirom na to da je to tek drugi takav bazen u Hrvatskoj. Grad Pregrada provodi postupak javne nabave kojim će odabrati izvođača radova i opremanja, a ovoga je tjedna otvorili su i ponude potencijalnih izvođača. Ima ih nekoliko, kazali su za FORBES Hrvatska

Grad Pregrada krenuo je u realizaciju više od 4,3 milijuna eura vrijednog projekta izgradnje biološkog bazena. Gradske su vlasti za taj projekt osigurale više od četiri milijuna eura bespovratnih sredstava. Sada su napravljeni prvi koraci za izgradnju projekta koji obuhvaća biološki bazen koji se prostire na na 1.627 m², ugostiteljski objekt, saune, dječje i sportsko igralište.

“Trenutno je u provedbi postupak javne nabave kojim će se odabrati izvođač radova i opremanja. Ako sve prođe bez većih problema radovi bi trebali započeti krajem ove godine”, kažu za FORBES Hrvatska iz gradske uprave Pregrade.

Dodaju kako su 24. rujna otvorili ponude te kako je za izgradnju ovog projekta zainteresirano nekoliko potencijalnih izvođača. “Nakon pregleda i ocjena svih ponuda moći ćemo reći tko će radove i izvoditi”, kazali su ne otkrivajući tko je sve iskazao interes za sudjelovanje u projektu kakav se dosad radio samo u Čazmi.

Projektanti arhitektonskog rješenja za biološki bazen u Pregradi su Tadej Volčanšek i Stjepko Golubić, Foto: Grad Pregrada

Pregrada je, naime, drugi grad u Hrvatskoj koji će dobiti ovakav tip bazena. Predviđeno je kako će radovi biti završeni do kraja veljače 2026. godine.

Biološki bazen projektiran je kao ekološka alternativa tradicionalnim bazenima imitirajući izgled prirodnih jezera. Sustav bazena djeluje na prirodnom principu pročišćavanja vode s pomoću vodenih biljaka i šljunčanih filtera, bez upotrebe kemikalija, osiguravajući kristalno čistu vodu.

Projekt je gotovo u potpunosti financiran sredstvima Europske unije – NextGenerationEU. Natječajem “Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti” odobreno je gotovo 4,24 milijuna eura. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4,33 milijuna eura. Partner u provedbi projekta je Krapinsko-zagorska županija.

Zahtjevnost izgradnje biološkog bazena

“Svaki građevinski projekt je zahtjevan sam po sebi, a u ovom slučaju pogotovo iz razloga što stvaramo ekosustav s regeneracijskim biljem i raslinjem za prirodno pročišćavanje bazenske vode koje mora biti uravnotežen. Uz izgradnju biološkog bazena planirana je izgradnja pratećih objekata s recepcijom, restoranom, saunama, sanitarnim čvorovima i garderobama te dječje igralište s pripadajućom opremom. Sveukupno radi se o kompleksnom projektu s velikim brojem različitih kategorija troškova”, odgovaraju iz Pregrade te izdvajaju kako su izgradnja i opremanje najzahtjevnije aktivnosti na projektu. No, zahtjevno je i provesti niz drugih aktivnosti kako bi se postigli planirani projektni ciljevi.

“Trebamo provesti brojne postupke javne nabave za planirane radove i usluge, provesti transparentan proces ugovaranja upravitelja cijelog kompleksa, integrirati sustav upravljanja okolišem ISO 14001, upravljati i izvještavati nadzorna tijela tijekom cijelog trajanja projekta i slično”, navode.

Jednom kada projekt privedu kraju, u Pregradi očekuju kako će najnovija atrakcija održivog turizma privući veći broj posjetitelja. Bazenski kompleks moći će prihvatiti 220 kupača, a bit će otvoren tijekom cijele godine.

Rast dolazaka i noćenja otvaranjem bio bazena očekuju i u Turističkoj zajednici područja Srca Zagorja koja je, kako tvrdi direktorica Martina Belina, ponudom dodatnih turističkih sadržaja koji se oslanjaju na održivost već povećala broj noćenja i dolazaka za 20, odnosno 15 posto.

Realno je očekivati da ćemo već 2026. godine ići u prvu turističku sezonu, izjavio je na nedavnom predstavljanju projekta Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade, te podsjetio kako je biološki bazen od 2017. godine dio strateških planova Grada i Županije. Istom je prigodom župan Željko Kolar naglasio kako bi investicija u Pregradi mogla potaknuti i dolazak privatnih investitora koji bi bili spremni uložiti u glamping ili kućice na drvetu kako bi zaokružili turističku priču tog kraja koji radi na zaštiti zidina Kostela te zaštite krajobraza Kunagore.