Hoće li dugogodišnji direktor DM-a dobiti otkaz? U tvrtki su oprezni s izjavama

featured image

26. ruj 2024. 17:28

Lanac drogerija DM u Hrvatskoj ima odličnu reputaciju. Njezin direktor Mirko Mrakužić izazvao je nasilnički incident i bacio sjenu na ugled kompanije. Neće biti iznenađenje ako dobije otkaz, no u hrvatskom DM-u za sada govore kako incident nije povezan s poslovanjem kompanije, te smo uputili upit i njemačkoj centrali – no, i tamo ne žele konkretnije govoriti o sudbini nasilnog menadžera i je li ovakvo ponašanje prihvatljivo

Dugogodišnji direktor DM-a Mirko Mrakužić završio je u istražnom zatvoru nakon što je napao poznanika, sportskog trenera svoje partnerice. Brojni mediji su na temelju policijskih izvora objavli više detalja koji zorno opisuju Mrakužićeve vrlo nasilne postupke, a žrtva je i bolnički zbrinuta.

DM – Drogerie Markt u Hrvatskoj je na glasu kao tvrtka u kojoj je izvrsno raditi. Niz puta dobili su titulu najpoželjnijeg poslodavca, a njihov tretman prema zaposlenima i kupcima je izvrstan. Između ostalog na stranicama kompanije ističu svoja vrijednosna načela. U njima se navodi kako je jedan od njihovih izazova djelovati kao uzorna zajednica u svojoj okolini, a redovno sudjeluju i u brojnim akcijama protiv nasilja u društvu.

S obzirom na ponašanje direktora, to bi im doista mogao biti izazov. Mrakužić je u trenutku kad je napao poznanika bio opremljen bejzbolskom palicom i kuhinjskim nožem. Oštetio mu je auto, fizički ga napao i uputio mu prijetnje smrću. No, hoće li ti postupci utjecati na njegovu poslovnu karijeru?

Iako bi se na prvi pogled moglo zaključiti da je nespojivo da osoba koja je tako nasilna i dalje ostane na mjestu predsjednika Uprave bilo koje tvrtke, te da je posve očekivan otkaz, hrvatski DM se nakon incidenta oglasio priopćenjem u kojem su istaknuli kako se radilo o privatnom incidentu koji nije povezan s poslovanjem DM-a. No, je li moguće da ovakvi privatni postupci ne svjedoče i o poslovnom profilu menadžera? Je li moguće da se nasilje tretira kao nešto “privatno” što ne utječe na poslovnu poziciju?

Usklađen odgovor iz hrvatskog i austrijskog DM-a

Forbes Hrvatska je stoga poslao upit u hrvatski DM s molbom za pojašnjenjem hoće li Mrakužić biti sankcioniran i – dobiti otkaz. Osim toga, zanimalo nas je i kako će se tretirati njegov izostanak s posla tijekom boravka u istražnom zatvoru.

Ivan Horvat, voditelj marketinga i OCR-a DM-a za regiju Adria, kratko je, međutim, odgovorio da tvrtka trenutno ne raspolaže s više informacija, pa ne mogu govoriti o mogućim internim postupcima. Nije jasno ni gdje bi DM postavio granicu između prihvatljivog i neprihvatljivog ‘privatnog incidenta’. Primjerice, bi li se i za ubojstvo moglo reći da je privatni incident?

Obratili smo se stoga i na višu instancu, u Upravu DM-a u Njemačkoj, a stigao nam je odgovor Stefana Orniga iz austrijskog DM-a. I s te instance nam je rečeno da nam “mogu potvrditi da je Mrakužić sudjelovao u privatnom incidentu rijekom vikenda”. Također su naglasili kako taj privatni incident nije povezan s poslovanjem DM-a, te da trenutno nemaju više informacija te da ne mogu još ništa reći o potencijalnim potezima kompanije.

Nema osude nasilja?

Ono što čudi, u obje reakcije iz DM – nema nikakve, niti deklaratorne osude nasilja ili naglašavanja da je takvo ponašanje neprihvatljivo za zaposlenike ili menadžere.

Pitali smo i za navode iz članka Nacionala u kojem se osim nasilja problematizira da je on prikriveni vlasnik ili suvlasnik niza tvrtki koje iznajmljuju poslovni prostor DM-u. Navodi se i kako je centrala DM-a još prošle godine upoznata sa svime, jer ju je obavijestio njegov bivši poslovni partner.

Mrakužić je te informacije demantirao, a Ornig kaže kako su ih istražili neovisni revizori. Prema njihovoj istrazi, nije bilo neuobičajenih transakcija, a sve optužbe pokazale su se neutemeljenima.

Neovisno o šturim odgovorima iz DM-a, za očekivati je da će kompanija odgovorno reagirati na ponašanje jednog od svojih vodećih dugogodišnjih menadžera. Između ostalog i zato da pokaže da doista drži do vrijednosti koje javno zagovara.

Možda će nakon analiza i svih informacija koje još žele pribaviti biti spremni i za konkretnije određenje prema postupku svog menadžera?