Ruska vojska u protunapadu u Kursku upala u vlastite zamke

Aktualno Forbes 30. ruj 2024. 11:17
featured image

30. ruj 2024. 11:17

Ruske snage, vjerojatno iz 15. brigade, pokrenule su ovog vikenda protunapad na ukrajinske snage u regiji Kursk, a onda im se dogodilo ozbiljno poniženje

Meta napada bilo je selo Plehovo, na južnom rubu dijela regije pod ukrajinskom okupacijom. Napad ne samo da je bio neuspješan, već je propao na gotovo nevjerojatno ironičan način. Ruska kolona zapela je u protutenkovskim zamkama (rovu i redu betonskih prepreka) koje su prije ukrajinske invazije na Kursk izgradili – sami Rusi.

Izvan sela postoje dvije obrambene strukture koje su izgradili Rusi: protutenkovske zamke i obližnji rovovski kompleks za pješaštvo. Dok su se Rusi mučili da se probiju kroz protutenkovske zamke, ukrajinska 129. brigada teritorijalne obrane na njih je poslala eksplozivne dronove.

Ruske obrane koje su pomogle spriječiti taj posljednji ruski napad mogle su predstavljati ozbiljnu prepreku i za ukrajinsku invaziju – ali nisu. Ruski obavještajni podaci pokazuju kako je obranu pored sela činilo nekoliko vodova i barem jedna satnija, ukupno oko nekoliko stotina trupa.

Ipak, one su međutim uhvaćene nespremne iznenadnim ukrajinskim napadom 6. kolovoza, i nisu uspjele osposobiti svoje značajno naoružanje prije no što su ih napale ukrajinske mehanizirane snage.

Tako su protutenkovske zamke i rovovi pali pod ukrajinsku konrolu. Za razliku od Rusa, ukrajinski vojnici iz 129. brigade teritorijalne obrane očekivali su protunapad i za njega su bili spremni.

Treba pohvaliti ruske inženjere koji su izgradili obranu oko Plehova: ona je postigla ono što je trebala, odnosno usporila napad neprijatelja dovoljno dugo da branitelji mogu iskoristiti svoje najbolje oružje. Taj podatak, međutim, mala je utjeha za Ruse koji su zapeli u vlastitoj zamci.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
(Prevela: Nataša Belančić)