Što skriva mirisni pogon u Donjoj Zdenčini? Oni su izgradili ozbiljan biznis sa začinima za koktele (video)

Ljudi Nikolina Oršulić 6. lis 2024. 08:41
featured image

6. lis 2024. 08:41

Dehidrirane naranče, limete, kokosa te pupoljci perzijske roze ruže zaštitni su znak Botanice. Dekorativni začini tog hrvatskog proizvođača danas krase gin tonike i drugu ponudu brojnih europskih ugostitelja. Kako su postali profinjeni začin Europe, s kojim su se izazovima susreli i na čemu sve rade za Forbes Magazin ispričao je Ivan Knežević, suvlasnik Botanice

Savjetovanje u alkoholnoj industriji Ivan Knežević i Mario Piteša, suvlasnici Perscripte, pretočili su u projekt popularizacije gin kulture u Hrvatskoj. Otvorili su A Most Unusual Gin Garden na zagrebačkoj Knežiji gdje su ponudili niz ginova te atraktivnom kućicom na drvetu i uređenjem vrta privukli mnogo ljudi. U želji da njihovi kokteli izgledaju što privlačnije, istražili su opcije te počeli uvoziti suhe začine iz Njemačke.

“Počeli su nam dolaziti drugi ugostitelji i gosti koji su htjeli te začine kupiti. Dvije godine kasnije krenuli smo sa sušenjem dehidriranog voća. Do dana današnjeg sve voće koje smo prodali bilo je iz naše domaće proizvodnje, nismo uvezli nijedan dehidrat izvana”, kazao je u razgovoru za Forbes Magazin Knežević.

U njihovim se pogonima u Donjoj Zdenčini dnevno izreže i osuši 1200 kilograma dehidriranog voća. “Imamo najveću proizvodnju dehidriranog voća na ovim prostorima”, pohvalio se Knežević.

Brand Botanica nastao je 2016. godine. Budući da je prepoznatljiv te da su svi smjerovi biznisa u koji su ušli vlasnici Perscripte vrlo fotogenični ili bolje reći instagramični, nije trebalo mnogo da u digitalnom svijetu steknu popularnost. Bilo je to od velike pomoći, no čini se i kako su tržištu ponudili proizvod koji mu je nedostajao.

Svoje dehidrirano voće danas plasiraju na tržišta Europske unije, prvenstveno Nizozemske i Belgije, ali izvoze i u Švedsku, Dansku, Norvešku, Finsku i Italiju. Što se tiče Hrvatske, najviše proizvoda prodaju u Splitu unatoč tome što tamo imaju i konkurenciju.

Perscripta unutar koje posluje i brand Botanica zapošljava tridesetak ljudi, dok u ugostiteljskom dijelu posla radi još njih desetak. To varira ovisno o sezoni.

Sezonalnost ugostiteljstva prevladavaju činjenicom da imaju proizvodnju i izvoz koji neprekidno posluju. Dapače, ugostiteljski segment – barovi A Most Unusual Gin Garden i Lemon – dobro im dođu kako bi prezentirali kako se njihovi proizvodi mogu koristiti za dekoraciju limunada, cidera, vrućih čokolada.

Također, imaju i posebnu tvrtku Kofer koja se specijalizirala za božićne poklone. Kofer u zagrebačkoj Mesničkoj ulici ima i prodavaonicu gdje se mogu kupiti čokolade i keksi, začini, čajevi, spa boxevi i svijeće. Svi se ti segmenti poslovanja međusobno nadopunjuju.

Pogledajte razgovor s Ivanom Kneževićem za emisiju Forbes Magazin:

Uhodan biznis kakav predstavljaju danas razvijao se postepeno. Osnivači Knežević i Piteša nisu imali menadžerska znanja kada su pokrenuli posao.

“Ta energija koju imaju mladi poduzetnici treba biti dobro vođena. Treba im netko koga mogu pratiti, u koga se ugledati. Nama je to bio Drago Bulić iz sestrinske firme G3 Spirits. Prema onome što je on prošao, mogli smo percipirati što bi se nama moglo dogoditi i gdje bismo mogli završiti”, zahvalan je Knežević.

Priznaje da i sada puno čita i traži najbolje načine kako odraditi prijelaz iz “mini kompanije u mini srednju kompaniju”.

“Često smo išli na glavu, bez puno kalkulacija. Bili smo pioniri na tržištu, što je donijelo određene rezultate, ali, kad smo pokretali ovo sve, nismo znali koliko će nas to koštati. Mi smo prva firma iz Hrvatske koja je otišla na Bar Convent Berlin sajam. Za deset dana će tamo biti još tri-četiri firme iz Hrvatske i mi ćemo ih savjetovati kako da se tamo postave”, govori Knežević u razgovoru s urednicom emisije Forbes Magazin Teom Johman Nitraj o napretku koji su postigli otkako su probili led na europskom tržištu.

Zahtjevan start, nažalost, nije kraj poduzetničkim izazovima. Između ostalog, tu su ekonomska zbivanja poput inflacije kojima se ne može tek tako uteći. Suvlasnici Botanice pribjegli su, međutim, rješavanju tog pitanja ne prebacujući trošak na krajnjeg kupca.

“Inflacija je utjecala na našu strukturu troškova, ali mi cijene nismo dizali. U zadnje dvije-tri godine prema naših glavnim kupcima smo smanjivali ulaznu cijenu, davali im veće rabate. Na nama kao proizvođačima je da prebrodimo inflaciju, da proizvod pojeftinimo, da dignemo kvalitetu i da naš krajnji korisnik to na kraju dana vidi i osjeti. To se prema rezultatima i vidi”, istaknuo je Knežević.

Prema podacima Fine, Perscriptum je prošle godine poslovao s 1,43 milijuna eura prihoda, što je gotovo 30 posto bolji rezultat nego lani. Dobit im je, međutim, pala za više od 40 posto, na 52,6 tisuća eura. Lani im je dobit iznosila rekordnih gotovo 89 tisuća eura.

Tretman poduzetnika nije isti u Hrvatskoj kao u nekim drugim zemljama Europske unije. U nekim se zemljama dobivaju poticaji države za izvoz, a proizvodnja ne prolazi ispod radara kao u Hrvatskoj. Sredstava se ne dobivaju metodom najbržeg prsta. Sve su to područja na kojima bi, smatra poduzetnik, trebalo poraditi, kao i na smanjenju “enormnih” nameta u zapošljavanju koji opterećuju poslovanje.

Ono na čemu će poraditi u Botanici je ishođenje međunarodnog standarda za hranu IFS (eng. International Food Standard). “To nam je prvi i osnovni i glavni cilj trenutno. Kad dobijemo taj standard, moći ćemo raditi sa svim trgovačkim lancima unutar Europske unije”, pojasnio je Knežević.