Što se događa u Hrvatskoj lutriji? Samo ove godine dva preslagivanja menadžmenta

featured image

16. lis 2024. 11:02

Stranačko kadroviranje u državnim tvrtkama nije novotarija. No, čini se kako su kadrovske križaljke u Hrvatskoj lutriji dosegnule novu razinu. Iako je Andrej Plenković već treći mandat na vlasti i za očekivati bi bilo da je uprava tvrtke stabilna, kuglice koje dobitnu kombinaciju znače nikako da se izvuku. U ovoj su godini provedene već dvije sistematizacije radnih mjesta, a navodno je najavljena i treća. Što se to događa u Hrvatskoj lutriji i hoće li naštetiti poslovanju jedne od najprofitabilnijih državnih tvrtki koja izdašno puni proračun?

Repozicioniranje zaposlenika Hrvatske lutrije nikako da dođe do faze jackpot. Prva sistematizacija radnih mjesta u toj je državnoj kući igara na sreću provedena u ožujku, da bi u kolovozu uslijedila nova. Oba dokumenta potpisuju članice Uprave Nikolina Klaić i Dijana Pavićević, ne i predsjednik Uprave Ignacije Čutura.

Najavljena je i treća sistematizacija krajem ove ili početkom iduće godine, kaže za FORBES Hrvatska anoniman izvor upoznat s događanjima u tvrtki. Situacija je, tvrdi, eskalirala. Na pozicije se smještaju politički podobni ljudi, unapređuju se strukture bliske članicama Uprave, a zaposlenici koji nemaju takvo zaleđe su degradirani, a neki od njih su izloženi i pritiscima, tvrdi izvor.

Stranački ključ i prijateljstva

Podupire to i konkretnim primjerima. Tomislav Rebrović, desna ruka članice Uprave Dijane Pavićević dok je obnašala dužnost direktorice Sektora prodaje, imenovan je direktorom Sektora razvoja poslovanja. Njegova prijateljica i navodna kuma Marijana Grbić promovirana je u direktoricu Regije Zapad (Rijeka).

S druge strane, po liniji Klaić napredovali su istaknuti HDZ-ovci poput novog direktora Regije Centar Ivana Marića, pomoćnog direktora Regije Centar Ivana Lace, direktorice u sektoru maloprodaje Sandre Gregorović te sin bivšeg političkog tajnika i veterana HDZ-a Tomislava ČuljakaJosip Čuljak koji je imenovan zamjenikom direktora Regije istok (Osijek).

Na mjesto direktorice Ureda Uprave bez natječaja došla je Ivana Župan, dok je bivša zaposlenica na toj funkciji dala sporazumni otkaz u nejasnim okolnostima. O tom je promaknuću pisao Nacional, a objašnjeno je kako je imenovanje bez natječaja bilo moguće provesti zato što je ona iz jedne državne tvrtke – AKD, prešla u drugu.

Čini se kako vlada Andreja Plenkovićeva unatoč tome što je već u trećem mandatu, nastavlja imati isti problem koji se u državnim tvrtkama provlači već desetljećima. Je li moguće uz tako izrazito stranačko kadroviranje uspostaviti profesionalne menadžerske standarde?

Jedan je direktor smijenjen, dvoje je visokopozicioniranih zaposlenika nedavno sporazumno raskinulo ugovor. Izvor Forbesa Hrvatska tvrdi da među dijelom zaposlenika Lutrije vlada negativna atmosfera, da se uvukao strah za radna mjesta zbog neizvjesnosti što će donijeti nova sistematizacija, i dominira uvjerenje da odgovornost prema radu i profesionalizam neće biti kriterij po kojem se opstaje ili napreduje u tvrtki.

Članovi Uprave pod povećalom

U posljednje vrijeme već se pisalo o problemima članova Uprave.

Predsjednik Uprave Ignacije Čutura vrlo je samozatajan, gotovo se i ne pojavljuje u medijima. No, prošloga je tjedna objavljeno kako ga je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo s 3 tisuće eura zbog toga što je uz plaću primio gotovo 40 tisuća eura dodatnih naknada. Već je kažnjen za isti prijestup 2019. godine, no tada je u pitanju bilo nešto iznad pet tisuća kuna dodatnih naknada za koje je platio kaznu od 2 tisuće kuna.

Ovih se dana u medijima pisalo i o članici Uprave Pavićević zbog toga što je više članova njezine obitelji zaposleno u Lutriji – suprug, brat, nećak i snaha, ali i stoga što joj je firma platila studij koji nikada nije završila niti vratila novac koji je u tom slučaju tvrtki dugovala. Također, mediji su prenijeli i kako je radeći kao referentica u Lutriji 1999. godine u igri Joker srijedom osvojila stan u Rapcu vrijedan više 219 tisuća kuna.

Članica Uprave Hrvatske lutrije Dijana Pavićević na potpisivanju ugovora s Hrvatskim olimpijskim odborom prema kojem će tvrtka za priređivanje igara na sreću postati partner hrvatskih olimpijaca, Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Za razliku od Čuture i Pavičević, Nikolina Klaić se u medijima uglavnom pojavljuje kad Hrvatska lutrija potpisuje sponzorstva sportskih klubova, obnova igrališta i slično. Iza nje je niz političkih pozicija.

Učlanila se u HDZ 2000. godine, radila u dubrovačkoj Gradskoj upravi kao desna ruka Dubravke Šuice, a nakon dolaska u Zagreb radila je u Ministarstvu gospodarstva i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU gdje je postala i državna tajnica dok je tim resorom vladala ministrica Gabrijela Žalac. Vlada ih je razriješila isti dan, a Klaić je ubrzo postala savjetnica Fine za EU fondove nakon čega je postala članicom Uprave Hrvatske lutrije. Klaić je vrlo aktivna na svom Facebook profilu gdje često objavljuje fotografije s državnim vrhom i evidentno je da i slikovno želi dokazati svoju privrženost.

Što kažu iz Hrvatske lutrije

U Hrvatskoj lutriji negiraju da je situacija s kadroviranjem otela kontroli te da imaju problema u međuljudskim odnosima.

„Do Vašeg upita nismo imali saznanja da postoje takve sumnje. Otklanjamo ih u potpunosti“, odgovorili su na upit kako komentiraju sumnje da su novom sistematizacijom napredovali pogodni kadrovi temeljem prijateljskih veza i kumstava.

Zamolili smo ih da razjasne u kakvim su odnosima Marijana Grbić, Tomislav Rebrović i Dijana Pavićević?

„Sve tri osobe koje spominjete zaposlenici su Hrvatske lutrije dugi niz godina: Rebrović od 2003., Pavićević od 1998. i Grbić od 2012. godine. Sve tri osobe su svoj rad u Hrvatskoj lutriji započeli na najnižim pozicijama te su kroz godine postepeno napredovali u skladu sa stručnom spremom, kvalifikacijama i rezultatima rada.“

Iz te su nam tvrtke dali podatak kako je  od 1. kolovoza do 4. listopada sklopljen sporazumni prestanak ugovora o radu s 11 radnika. Devet od njih su prodavači, a u toj je kategoriji, kažu, uobičajena visoka fluktuacija zaposlenika.

U tom je razdoblju jedan zaposlenik dobio poslovno uvjetovani otkaz uz prethodnu suglasnost Radničkog vijeća, izjavili su navodeći kako trenutno imaju 1459 zaposlenih.

Negirali su navode da su se zaposlenici tužili na pritiske ili neprimjeren odnos nadređenih.

“Hrvatska lutrija niti sud nisu zaprimili niti jednu žalbu za mobing. U 2024. godini Povjerenik za zaštitu dostojanstva radnika zaprimio je dvije prijave. Od strane Povjerenika za zaštitu dostojanstva obe dvije prijave su temeljito provjerene i odbačene kao neosnovane.”

Zamolili smo za komentar članica Uprave o navodima vezanim za njihovo ponašanje prema zaposlenicima te političko kadroviranje, no nismo ga dobili. Iz Lutrije su umjesto toga komentirali prijave povjereniku za zaštitu dostojanstva radnika.

“Nismo ovlašteni iznositi detalje i pojednosti iz službenog postupka koji je sukladno važećim pravnim aktima proveo Povjerenik za zaštitu dostojanstva radnika. Sukladno propisanoj proceduri proveden je postupak tijekom kojeg je svaka od članica Uprave imala obvezu dostaviti svoje pisano očitovanje na navode iznesene od strane jedne zaposlenice za svaku od članica pojedinačno. Nakon zaprimljenih očitovanja svake od članica Uprave te nakon provedene temeljite provjere od strane Povjerenika za zaštitu dostojanstva nisu utvrđeni elementi povrede dostojanstva niti diskriminacije te je prijava zaposlenice odbačena kao neutemeljena i neosnovana.”

Zašto dokumente o sistematizaciji radnih mjesta ne potpisuje predsjednik Uprave propustili su odgovoriti, a na pitanje očekuje li zaposlenike uskoro nova sistematizacija, odgovorili su kako će je provesti kada se pokaže poslovna potreba.

Poslovanje Lutrije

Prema podacima Fine, lani su uprihodili 120,85 milijuna eura i ostvarili dobit od 10,32 milijuna eura. Prihodi su im rasli gotovo 20 posto, a dobit čak 120 posto.

Lutrija je godišnjim planom poslovanja za ovu godinu predvidjela kako će u korist državnog proračuna izdvojiti 57,7 milijuna eura. To nije zanemariv iznos i nema sumnje da je Vladi itekako stalo kako će se Hrvatskom lutrijom upravljati.