Na istoku Ukrajine traje rat iscrpljivanja. Rusi napreduju, ali za to plaćaju neodrživu cijenu

Aktualno Forbes 22. lis 2024. 10:55
featured image

22. lis 2024. 10:55

Ruske snage početkom su tjedna ostvarile napredak kroz ruševine Maksimiljanivke u Donjecku i nastavile svoj spori, skupi marš prema gradu Kurahovu, tri kilometra zapadno od linije bojišnice.

Zauzimanje kontrole nad razrušenom Maksimiljanivkom Ruse je stajalo možda čak i stotine trupa u jednom od najkrvavijih dana u čitavom ratu. Ukrajinski glavni stožer izvijestio je o preko 1.700 ruskih žrtava – ubijenih, ranjenih ili zarobljenih – u nedjelju.

Borbe u Donjecku odraz su čitavog rata. Rusi pobjeđuju što se tiče zauzimanja teritorija, ali istovremeno gube mnogo više vojnika nego što mogu mobilizirati. Upravo zato je Moskva dogovorila da se ratu pridruži veliki broj sjevernokorejskih trupa: Rusima trebaju svježe snage.

Nedavne borbe na putu prema Kurahovu bile su brutalne. Ukrajinska 79. zračno-jurišna brigada uništila je pet ruskih borbenih vozila. Nešto sjevernije u istom sektoru, Rusi su imali više sreće. Tamo je ukrajinska 33. mehanizirana brigada također uništila nekoliko ruskih vozila, ali dovoljno Rusa uspjelo se probiti kroz liniju obrane i zauzeti zapadni rub Maksimiljanivke te konsolidirati rusku kontrolu nad uništenim gradom.

Najmanje jedan ukrajinski analitičar ruske napretke vidi kao dokaz da Ukrajina gubi rat iscrpljivanja. “Osim ako se ne povuku drastične mjere, trend je negativan,” upozorio je osnivač analitičke skupine Frontelligence Insight Tatarigami.

Skupina smatra kako Kijev ne regrutira dovoljno vojnika i ne proizvodi dovoljno nove opreme. Ukrajinske oružane snage imaju velikih problema s regrutacijom više od 20.000 novih vojnika mjesečno u trenutku kada gube – 20.000 vojnika mjesečno. “Čak i ako Rusija zaustavi napredak i krene se braniti, nemamo dovoljno resursa da oslobodimo teritorij do granica iz 2022. godine, a kamoli do granica iz 1991.”

Nove snage iz Sjeverne Koreje

Ipak, i Rusi su pod stresom. Kremlj regrutira oko 30.000 svježih trupa mjesečno, a isto toliko i gubi. U očajničkoj želji da izbjegne novi krug novačenja, koji bi bio iznimno nepopularan, režim ruskog predsjednika Vladimira Putina ispregovarao je sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong Unom da se tisuće sjevernokorejskih vojnika pridruži ratu na ruskoj strani.

Nitko od ukrajinskih saveznika ne šalje vlastite snage u Ukrajinu, a ta neravnoteža mogla bi se pokazati iznimno važnom. “Ljudstvo je daleko najvažniji faktor u ratu,” kaže Rob Lee, analitičar u Institutu za istraživanje vanjske politike u Philadelphiji.

“Ako brojke mobiliziranih vojnika na strani Ukrajine nastave padati, a Rusije uspije održati svoju mjesečnu stopu (uključujući i moguće dodatke iz Sjeverne Koreje),” dodao je Lee, “situacija će se nastaviti pogoršavati ako partneri Ukrajine ne pruže veću podršku.”

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
(Prevela: Nataša Belančić)