Bivšem šefu Hrvatskih cesta odobren neplaćeni dopust dok je u pritvoru

Aktualno Forbes Hrvatska 23. lis 2024. 12:27
featured image

23. lis 2024. 12:27

Josip Škorić, dugogodišnji predsjednik Uprave Hrvatskih cesta koji je u kolovozu ove godine podnio ostavku na tu funkciju i postao savjetnik, uhićen je krajem rujna u akciji USKOK-a, te mu je određeno mjesec dana pritvora, a on je u tvrtki otvorio godišnji odmor. No, prije nekoliko dana – pritvor mu je ponovno produžen. U tvrtki smo provjerili kakav mu je sada radni status

Nakon  što je 21. rujna u akciji USKOK-a uhićen Josip Škorić, bivši predsjednik Uprave, sada savjetnik u Hrvatskim cestama, zbog sumnje da je zloupotrijebio svoju poziciju i dogovarao koruptivne operacije u kojima je sebi navodno priskrbio ozbiljnu imovinsku korist, pitali smo Hrvatske ceste, kakav je njegov status nakon uhićenja, prijeti li mu otkaz ili bilo kakva druga promjena u radno-pravnom statusu, no saznali smo da mu ne prijeti otkaz, a on je nakon uhićenja počeo koristiti godišnji odmor.

Odobreno korištenje neplaćenog dopusta

S obzirom da mu je nakon mjesec dana istražnog pritvora ponovno produžen pritvor, a pretpostavka je da savjetnik u Hrvatskim cestama nema tako dugačak godišnji odmor, pitali smo kako će se sada rješavati njegov status. Odgovoreno nam je da je “slijedom zahtjeva punomoćnice g. Josipa Škorića, a sukladno odredbama Kolektivnog ugovora za Hrvatske ceste d.o.o., g. Škoriću odobreno je korištenje neplaćenog dopusta.”

Forbes Hrvatska je prvi otkrio da Josip Škorić, nakon dramatične ostavke na mjesto predsjednika Uprave krajem kolovoza, koja je bila popraćena emotivnim pismom rastanka s kolegama u tvrtki, zapravo nije napustio svoj radni kolektiv, nego je samo s mjesta predsjednika Uprave prešao na mjesto savjetnika. Već tada se neslužbeno spekuliralo da on to čini zbog istrage, ali i iz tvrtke i iz nadležnog Ministarstva prometa tvrdili su da napušta čelno mjesto zbog osobnih razloga.

Nakon pritvora čeka ga siguran posao?

Josip Škorić je dugogodišnji zaposlenik Hrvatskih cesta, kao predsjednik Uprave je zarađivao oko 4900 eura neto mjesečno, a pretpostavlja se da je za poziciju savjetnika dobio nešto manju plaću, no ona nije poznata – jer savjetnici ne podlježu obavezi objavljivanja imovinske kartice.

Neovisno o tome kakva mu je nova plaća, tijekom ovog nastavka istražnog zatvora i konzumiranja statusa “neplaćenog dopusta” – neće je primati. No, očigledno je neupitno da će se nakon istražnog zatvora, neovisno o optužnici i daljnjem procesu, vratiti na svoje radno mjestu u tvrtki, odnosno, ne prijeti mu otkaz.

Valja podsjetiti da njegov slučaj nije iznimka. Primjerice, bivši ravnatelj Hrvatske radio-televizije, Kazimir Bačić, koji je uhićen zbog sumnje da je zajedno s pokojnim gradonačelnikom Zagreba, Milanom Bandićem, sudjelovao u kompliciranoj operaciji podmićivanja, tijekom pritvora koristio je, također godišnji odmor, a potom neplaćeni, dok se nije opet vratio na siguran posao i plaću pod okriljem Hrvatske radio-televizije.