Ruski vojnici i jedna nesretna glumica okupili su se na proslavi Dana topništva. Ukrajinci su ih napali – topništvom

Aktualno Forbes 23. stu 2023. 16:27
featured image

23. stu 2023. 16:27

Ironija je prisutna posvuda – i to do stravičnih razmjera – u ruskom ratu u Ukrajini.

Ukrajinske snage uništile su ruski ometač GPS-a – bombom s GPS navođenjem. Ukrajina je prodala borbena vozila Gruziji, odakle ih je Rusija zaplijenila i poslala natrag u Ukrajinu – gdje su uništena.

I još jedan primjer: tijekom ruskog praznika proslave topništva, ruske trupe raznesene su, pogađate, topništvom. Navodno je bila riječ o topničkim raketnim sustavima visoke mobilnosti ukrajinske vojske.

Ruski Dan topništva obilježava se 19. studenog. Ruske trupe okupile su se na nastupu ruske glumice Poline Menšik u plesnoj dvorani u selu Kumačove, u regiji Donjeck na istoku Ukrajine.

Video nastupa prikazuje reakciju Rusa na zvuk nadolazećih raketa, a na fotografijama se vide neke od navodno 25 žrtava napada. Više lokalnih medija potvrdilo je glumičinu smrt.

Ruski izvori tvrde kako je napad stigao od ukrajinskih HIMARS sustava. Ukrajinski izvori kažu kako je napad bio osveta za ruski napad na ukrajinske trupe na ukrajinski Dan topništva 3. studenog.

Tog dana, trupe iz 128. planinske brigade ukrajinske vojske okupile su se na ceremoniji u blizini fronte u regiji Zaporižje kada je na njih pao ruski projektil, ubivši 19 vojnika.

Zbog incidenta u Zaporižju, ukrajinske vlasti naredile su istragu časnika koji je sazvao ceremoniju. Sličnu istragu naredile su i ruske vlasti nakon incidenta u Donjecku.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: Russian Troops And One Unfortunate Actress Gathered To Celebrate Artillery Day. The Ukrainians Struck Them With – You Guessed It – Artillery
(Prevela: Nataša Belančić)