Kriza u poznatoj slovenskoj tvrtki: Alpina je smanjila broj zaposlenih, a sada se sprema privremena obustava proizvodnje

Aktualno Forbes Slovenija 28. stu 2023. 14:04 > 28. stu 2023. 14:06
featured image

28. stu 2023. 14:04 > 28. stu 2023. 14:06

Slovenska tvrtka za proizvodnju obuće Alpina Žiri, koja je prisutna i na hrvatskom tržištu, u posljednjih nekoliko mjeseci otpuštala je radnike zbog smanjenja prodaje, a sada će, zbog daljnjih negativnih prognoza, dio od oko 350 zaposlenih biti poslan na čekanje

Slovensko Društvo za upravljanje potraživanjima banaka prodalo u svibnju prošle godine stopostotni udio u Alpini i potraživanje od 24 milijuna eura prema tvrtki grupi K&H u vlasništvu obitelji češkog poduzetnika Františka Pivode, koji je u posao ušao zajedno s poslovnim partnerom Romanom Vývodo. U rujnu iste godine Alpina je službeno prešla u ruke novih vlasnika, a u prosincu je vlasnik Alpine postala tvrtka Alpina Investment sa sjedištem u Pragu.

Negativni kapital i dug

Novi vlasnici su potom pristupili restrukturiranju i reorganizaciji tvrtke koja već godinama ima visok dug. Glavna tvrtka, koja je već krajem 2021. imala negativan kapital, prošle godine je zabilježila gubitak od 600 tisuća eura. Revizor je, kao i prethodne godine, upozorio na značajnu nesigurnost u vezi s poslovanjem tvrtke, ističući da tvrtka ima više kratkoročnih obveza od sredstava, što ukazuje na probleme s kratkoročnom likvidnošću, te negativni kapital.

Novi vlasnik je također od Društva za upravljanje potraživanjem banaka (DUTB) kupio i potraživanje od 27 milijuna eura prema tvrtki. Još dok je DUTB bila vlasnik Alpine, odobren je tvrtki moratorij na otplatu duga, a češki vlasnik ga je, prema izvješću, produžio do lipnja naredne godine.

Osim toga, potpisao je izjavu o podršci u kojoj se obvezao da će osigurati sredstva za nesmetano poslovanje Alpine, te izjavio da nema namjeru likvidacije tvrtke ili smanjenja poslovanja.

Pad prodaje ovog ljeta

Prošle godine je grupa, u okviru koje posluju proizvodne tvrtke, između ostalog, i u Bosni i Hercegovini i u Kini, ostvarila rast prodaje. Prihodi su iznosili 52 milijuna eura, što je bilo sedam milijuna eura više od planiranog. Međutim, rezultat EBITDA bio je 40 posto niži od očekivanog zbog bržeg rasta troškova, iznosivši 2,7 milijuna eura.

Ove godine, za FORBES Slovenija su rekli iz tvrtke, Alpina bilježi pad prodaje, zbog čega su zalihe neprodane robe porasle. Nisu naveli koliko su ispod planova u poslovanju, ali su dodali da se slično događa i drugim tvrtkama u industriji obuće.

U Alpini su stoga bili prisiljeni otpustiti nekoliko radnika u proteklim mjesecima. Prema službenim podacima, početkom godine matična tvrtka imala je oko 370 zaposlenih, a prema tvrdnjama iz tvrtke, do kraja godine će ih biti 20 manje.

Potvrđene su i naše neformalne informacije da će početkom iduće godine radnike iz proizvodnje i službi podrške poslati na čekanje. Razlog je najava daljnjeg opadanja narudžbi.

Iz tvrtke nisu odgovorili na upit novinara koliko će radnika zahvatiti ovaj proces, ali napomenimo da na matičnoj lokaciji u mjestu Žiri radi oko 250 ljudi, dok ih je još 120 u prodajnoj mreži. Trajanje mjere će, kako kažu u tvrtki, “ovisiti o primljenim narudžbama kupaca i uspjehu prodaje postojećih zaliha”.

“Vodstvo tvrtke će učiniti sve što je u njihovoj moći da ovaj potez bude kratkotrajan i da se proizvodnja normalno nastavi što prije,” obećavaju u vodstvu Alpine. Kako navode, očekuju ponovni rast prodaje do 2025. godine, kada planiraju početi otplaćivati dug prema vlasnicima.

(autorica teksta: Andreja Lončar, Forbes Slovenija)