Forbesov suradnik testirao je novi Aston Martin DB 12 Volante

Lifestyle Forbes 20. srp 2024. 08:32
featured image

20. srp 2024. 08:32

DB 12 ima savršen eksterijer koji emanira eleganciju i šarm, bijesni motor i visoku cijenu od između 265.000 do 331.000 dolara.

Što je novo

Aston Martin DB 12 Volante za 2024. godinu ima dotjeran i reoblikovan dizajn prednjeg branika i rešetke, kao i veću tradicionalnu “DB” rešetku koja mu daje fini engleski stil, ali jednako tako i 56 posto veću otvorenu površinu koja pomaže pri hlađenju.

Iz Aston Martina kažu kako je DB 12 “dobio dodatnu oštrinu” kako bi se omogućio protok okretnog momenta. Fino oblikovan krov izgleda elegantno čak i kada je zatvoren, a za spuštanje ili podizanje potrebno mu je samo 16 sekundi na brzinama do 50 kilometara na sat. Ne morate se bojati da vas se neće primijetiti.

FOTO: ASTON MARTIN

Unutrašnjost

Interijer automobila je iznimno luksuzna: sve je ručno rađeno i ručno šivano. Vidljivost je prihvatljiva, ali ne i iznimna s podignutim krovom. Nema ni previše mjesta za ključeve, mobitel ili ostale sitnice.

Velika vijest je novi infotainment sustav: dodirni zaslon od 10,3 inča ima prvi softver koji je proizveo Aston Martin. Ekran s podijeljenim zaslonom i rotirajući prikaz kamere dobrodošli su dodaci, a digitalni mjerači iznimno su atraktivni jer mijenjaju boju ovisno o tome koji način vožnje ste odabrali. Ponekad zbog sunca ne možete vidjeti sustav pri vožnji sa spuštenim krovom, ali takav je život kad imate kabriolet.

FOTO: ASTON MARTIN

Audio sustav pruža raskošan zvuk koji može biti glasan ako to želite.

Motor i vožnja

Pod poklopcem se nalazi 4-litreni turbo V8 s 671 konjskom snagom. Na raspolaganju imate četiri razine kontrole elektronske stabilnosti i pet načina vožnje: GT, Sport, Sport Plus, Individual i Wet. Suradnik je automobil testirao uglavnom u načinu Sport Plus.

Vožnja je predivna: uglađeno, luksuzno iskustvo u gradu, no kada želite zaista nagaziti pedalu, dobit ćete dodatnu dimenziju brzine, mirisa i svega onoga što pruža maksimalni užitak ovakve vožnje. U ovom automobilu ništa nije dijetno. Pripazite na brzinomjer jer ćete 150 na sat dostići prije nego što mislite. Od 0 do 100 stižete za nešto preko 3 sekunde, a maksimalna brzina je 325 kilometara na sat.

Skretanje je jednostavno i brzo, a gume su dovoljno dobro opremljene da izdrže sve što od njih tražite.

U ovom automobilu osjećat ćete se kao Batman – a tako će vas vidjeti i svi drugi jer će vas često puštati da prvi prođete raskrižja. Keramičke kočnice su baš kakve trebaju biti, a automobil dobro podnosi neravno tlo.

FOTO: ASTON MARTIN

Iznenađuje da ne postoji automatsko podizanje prednjeg dijela automobila, iako on “leži” poprilično blizu dlu. To morate zapamtiti kad ste blizu svakog prilaza, ležećeg policajca ili rubnika. Ako se zaboravite, čut ćete ono užasno škripanje metala po rubniku i trpjeti užasnute poglede prolaznika.

Mane

Ovaj automobil ne reagira prebrzo. Pritisnete gumb za paljenje i par sekundi se neće dogoditi ništa. Ista stvar je i s mjenjačem. Pri zaustavljanju na crvenom svjetlu, papučicu kočnice morate pritisnuti svom snagom, jer ćete se inače zaletjeti ravno u automobil ispred vas, tako da se morate prebaciti na parkiranje. To vrlo brzo dosadi.

Audio sustav je raskošan i ugodan, a klima je solidna kada ju trebate, no sustavi za navigaciju uvijek bar malo kasne.

Aston Martin

Prigovori na stranu, ovo je bio fantastičan test, piše suradnik Forbesa Josh Max. “DB 12 je vaša osobna raketa i odličan automobil za ljeto, pod uvjetom da možete podnijeti cijenu.”

Autor originalnog članka: Josh Max, suradnik Forbesa
Link: Test-Driving The 2024 Aston Martin DB 12 Volante
(Prevela: Nataša Belančić)